ANKA
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2008 14:40
“İş Bankası bir Cumhuriyet müessesesidir ve Cumhuriyet müessesesi olarak kalacaktır” diyen Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, ülkenin aydınlık geleceğini yaratmada eğitimi en önemli sosyal sorumluluk projesi olarak gördüklerini ifade ederek, Türkiye’nin en eski eğitim kurumlarından Darüşşafaka Cemiyeti ile kapsamlı bir eğitim bursu programı başlattıklarını açıkladı.
Bu anlaşma ile İş Bankası ve Darüşşafaka arasında 1939 Erzincan Depremi dolayısıyla başlayan ve depremde yetim kalan öğrencilerin eğitimine bankanın destek vermesini öngören ilk işbirliği de 68 yıl aradan sonra yeni bir boyut kazanmış oldu.
14 YILDA BİN ÖĞRENCİDarüşşafaka Cemiyeti ile yaptığı işbirliği uyarınca Türkiye İş Bankası “81 İlden 81 Öğrenci” adını taşıyan proje kapsamında Darüşşafaka sınavını kazanan 81 öğrencinin eğitim, barınma, gıda ve diğer tüm giderlerini, Darüşşafaka’ya başlama tarihlerinden üniversite hayatlarının sonuna kadar üstlenecek. Genel Müdür Özince, proje kapsamında, 2008 ? 2009 öğretim yılında Darüşşafaka’da eğitime başlayacak ilk 81 öğrencinin üniversiteden 14 yıl sonra mezun olacaklarını ve sürede bankanın sağladığı bursun 100 milyon doları, bu kaynakla eğitim alan öğrenci sayısının da 1.000’i aşacağını söyledi.
YILDIRIM: HEDEF EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ NE DERİNLİK KAZANDIRMAKProjenin imzalanması dolayısıyla İstanbul Darüşşafaka Tesisleri’nde düzenlenen toplantıya Darüşşafaka Cemiyeti Başkanı Zekeriya Yıldırım, İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Caner Çimenbiçer, İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince’nin yanı sıra Darüşşafaka Eğitim Kurumları’ndan mezun olan ve bugün önemli görevlerde bulunan eski ve yeni Darüşşafakalılar da katıldı.
Bu yılkı sınavı kazanan 81 minik öğrencinin de hazır bulunduğu törende ilk konuşmayı yapan Darüşşafaka Cemiyeti Başkanı Zekeriya Yıldırım, burs programı için İş Bankası’na teşekkür ederek, “1939 yılında Darüşşafaka ile Türkiye İş Bankası arasında Erzincan depremiyle başlayan dayanışma, bugün imza attığımız proje ile yeni bir boyut kazanmaktadır. Türkiye’nin eğitim alanındaki bu en uzun soluklu sosyal sorumluluk projesi ile ülkenin her köşesinden gelen çocuklara kucak açarak eğitimde fırsat eşitliğine derinlik kazandıran Darüşşafaka, eğitimde gerçekleştirmek istediği yeni atılımlara da zemin hazırlayacaktır. Bu öğrenciler hem Türkiye Cumhuriyetinin hem de İş Bankası’nın 100’üncü kuruluş yılı olan 2023’te büyük bir ihtimalle iş hayatına yeni atılmış olacaklar. Cumhuriyetimizin ve geleceğimizin bir yerde güvencesi bu çocuklar olacak” dedi. Yıldırım konuşmasında Darüşşafaka Eğitim Kurumları ile ilgili bilgi vererek 2008-2009 öğretim yılında toplam 830 öğrencinin eğitim alacağını ve bu sayının yüzde 40’ının kız öğrenci, yüzde 60’ının da erkek öğrenci olduğunu, öğrencilerin yüzde 53’ünün İstanbul’dan yüzde 47’sinin de Anadolu’daki illerden geldiğini, 7.5 öğrenciye bir öğretmen ve 6 öğrenciye de bir bilgisayar düştüğünü söyledi.
ÇİMENBİÇER: EN YÜKSEK TOPLUMSAL FAYDAYI AMAÇLIYORUZİmza töreninde görüşlerini açıklayan Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Caner Çimenbiçer, bu projenin bankanın 84’üncü kuruluş yıldönümünün kutlandığı günlere denk gelmesinin ayrı bir önem taşıdığını belirterek, bankacılıkta olduğu kadar sosyal konularda da toplumun hizmetinde olduklarını İş Bankası’nın sosyal sorumluluk yaklaşımı içerisinde eğitimin çok özel bir yerinin olduğunu vurguladı. Çimenbiçer, eğitime yönelik projeleri destekleme konusunda en yüksek toplumsal faydayı sağlayacak,
Atatürk ilkelerine uygun kuşaklar yetiştirme amacını taşıyacak, eğitimde fırsat eşitliğine katkı yapacak ve günümüz eğitiminin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde kıstaslar belirlediklerini ve kararlarını bu kıstaslara göre aldıklarını hatırlatarak, “Darüşşafaka, eğitim dünyamızın bir buçuk asırlık çınarı olmanın ötesinde değerli toplumsal hasletlerimizin de ifade bulduğu bir kurum. Toplumsal dayanışmanın, erdemin, sivil girişimin vücut bulduğu bir çatı olarak 145 yıldan bu yana toplumumuza hizmet veriyor. Bu işbirliğinde, Darüşşafaka’nın uzmanlığına, birikimine büyük saygı duyuyor ve ayrıca kendileriyle böyle bir birlikteliği başlatmış olmaktan onur duyuyoruz. Bu işbirliğinin eğitim alanında diğer kurumları da teşvik etmesini ve örnek olmasını ve ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz” dedi.
İŞ BANKASI İÇİN EĞİTİM EN ÖNCELİKLİ ALANTürkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince ise konuşmasında ülkenin aydınlık geleceğine katkı sağlama amacı doğrultusunda iki köklü kurumun birikimlerini bu proje için bir araya getirdiklerini belirterek, Darüşşafaka’yı çağdaş bir bakış açısıyla yönetilen, güvenilir ve güçlü bir iş ortağı olarak gördüklerini söyledi. Özince, “Genelde bu tür işbirliklerinde her zaman İş Bankası en kıdemli taraf olurdu. Bu kez iş ortağımız bizden daha kıdemli olan Darüşşafaka. Biz Türkiye’nin bankasıyız diyoruz ve tüm faaliyetlerimizi buna göre düzenliyoruz. Türkiye için Türkiye’nin değerlerine değer katmak için varız ve eğitim de bizim için öncelik bir alan. Eğitime yönelik çalışmalarımızı kapsamlı bir proje üzerinde yoğunlaştırmayı tercih ettik ve bu çerçevede Darüşşafaka ile böyle bir işbirliğine gitme kararı aldık” diye konuştu.
Özince, projeye verdikleri önem ve değerin ayırdıkları kaynakla da anlaşılabileceğini ve yıllık bazda 10 ile 14 milyon YTL arasında bir kaynağı burs olarak vereceklerini kaydetti. Genel Müdür Özince konuşmasında eğitim alanında kendileri dışındaki kurumlara ve kişilere de önemli sorumluluklar düştüğünü altını çizerek, “Türkiye’nin eğitimde bu ve buna benzer birçok projeye ihtiyacı var. İş Bankası’nın bu adımı diğer büyük kurumlara da cesaret verici bir örnek olsun isteriz” dedi.
ÖZİNCE: SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİ BİZİM İÇİN REKLAM-TANITIM ÇALIŞMASI DEĞİLProjenin kapsamı konusunda bilgi veren Özince burs programının her yıl 81 öğrenci ile sınırlı olduğunu, ancak daha fazla öğrenciye burs sağlanmasının aynı zamanda Darüşşafaka’nın tesis ve olanaklarının genişlemesine de bağlı olduğunu belirterek şöyle dedi:
”Hedefimiz eğitimlerine katkıda bulunacağımız öğrencilerimizin 81 farklı ilimizden gelmesi ama öğrenci göndermekte eksik kalan bir ilimiz olduğunda, bizim katkıda bulunacağımız öğrenci sayısı 81 olarak korunacak. Örneğin bu yıl 38 farklı ilden öğrencimiz sınavda başarı gösterdi. Bununla birlikte 38 ilimizden gelen 81 öğrencimiz İş Bankası’nın sağladığı kaynaklarla Darüşşafaka’da eğitim alacak. Fırsat eşitliğinin bir simgesi olarak il sayısının 81’e yaygınlaştırılması için gerek Darüşşafaka gerekse İş Bankası gerekli gayreti gösterecektir. Bu hedefimizin bir işareti olarak işbirliğimizi “81 İlden 81 Öğrenci Projesi” diye isimlendirdik” dedi.
Genel Müdür Özince, konuyla ilgili bir soruyu yanıtlarken, burs projesi önerisinin Darüşşafaka’dan geldiğini ve iki ay gibi kısa bir sürede de banka tarafından onaylandığını hatırlatarak, “İş Bankası bir Cumhuriyet müessesesi olarak eğitime başlı başına büyük önem vermektedir. Reklam ve tanıtım çalışması için bu tür sosyal sorumluluk projeleri yapmıyoruz. Dolayısıyla bu tür projelerin reklamını da tanıtımını görmeyeceksiniz” görüşünü ifade etti.