Güncelleme Tarihi:
İŞ Bankası’nın, Arap Türk Bankası’ndaki (A&T) yüzde 20.6’lık hissesini Libya’daki yeni yönetimin yaratacağı iş potansiyelini yeniden değerlendirmek amacıyla satmaktan vaz geçtiği öğrenildi. İş Bankası şubat 2011’de A&T’deki hissesini 85.2 milyon liraya satışa çıkarmış, bu konuda Libya Merkez Bankası’nın iştiraki ve A&T’nin yüzde 62.37 hissesine sahip Libyan Foreign Bank ile anlaşmıştı. Ancak ülkede başlayan rejim karşıtı isyanların normal hayatı sona erdirmesi ve ekonomik faaliyetleri sekteye uğratması nedeniyle hisse devri tamamlanamamıştı.
EKONOMİK POTANSİYEL BÜYÜK
Gelinen noktada İş Bankası’nın yeniden yapılanma sürecine giren Libya’da özellikle Türk iş dünyası için büyük fırsatlar barındırması ve Türk iş dünyasının da Libya’da iş yapmak için çok istekli olması nedeniyle hisse satış kararını gözden geçirdiği belirtildi. İş Bankası’na yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre, İş Bankası şu anda pek çok belirsizliğin yaşandığı ancak yeni rejimle birlikte büyük bir ekonomik potansiyel taşıyan Libya’dan çıkmak yerine, ‘bekle gör’ politikası izliyor.
LİSANSI KAYBETMEK İSTEMİYOR
İş Bankası’na Türk iş dünyasından da Libya’dan çıkmamaları yönünde yoğun baskı geldiğini belirten bankaya yakın kaynaklar konuyla ilgili, “İş Bankası da, özellikle müteahhitlerin Libya’ya olan yoğun ilgilerinden hareketle, şimdilik Libya’dan çıkmamaya karar verdi. Şu anda sınırlı da olsa Libya-Türkiye arasında A&T’nin faaliyetleri devam ediyor. Bir süre sonra ülkede istikrar sağlandığında, bu faaliyetler daha da artacak. İş Bankası da, istikrar sağlandığında birçok ülkenin ve bankanın girmeye çalışacağı Libya’daki bankacılık lisansını kaybetmiş olmak istemiyor. Biraz bekleyip olacaklara göre yeniden bir yol haritası çizmeyi tercih ediyor” açıklamasını yaptı.
TMSF yönetimi Libya’ya devretti
HİSSEDARLARI arasında Libya lideri Muammer Kaddafi ve ailesinin de bulunduğu Libyan Foreign Bank’ın (LFB) yüzde 62.37 hissesine sahip olduğu Türkiye’deki iştiraki Arap Türk Bankası’nın Libya’daki rejim değişikliği sürecinde yönetimi, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na geçmişti. TMSF, Temmuz 2011’de devraldığı yönetimi, Mart 2012’de yine Libyalı yetkililere devretti. Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Osman Arslan’ın üstlendiği A&T Bank’ta yönetimin Libya’ya devrinden sonra Libyalı Sadek Abuhallala Genel Müdür olarak atandı.
İş Bankası ve Ziraat ortak
AKTİFLERİNİN değeri 18 milyar doları aşan ve Libya Merkez Bankası’nın yüzde 100 sahip olduğu The Libyan Foreign Bank yüzde 62.37 hisseyle A&T BANK’ın en büyük ortağı. İki Türk bankasının da ortaklığı ile kurulan A&T Bank’ta İş Bankası’nın yüzde hissesi 20.6 ve Ziraat Bankası’nın da yüzde 15.5 hissesi bulunuyor.
TBB, Libya’da çözüm arıyor
LİBYA’da diktatörlük rejiminin yıkılmasının ardından halen düzenli bir hükümetin kurulamamış olması ve iç çatışmalar nedeniyle günlük hayatın da normale dönmemesi nedeniyle Türk şirketleri de sıkıntı yaşıyor. Halihazırda Libya’da proje yürüten Türk şirketlerinin bazı maduriyetleri giderilse de, halen ülkenin kamu kurumlarında muhatap bulunamadığı için bazı Türk müteahhitler hakedişlerini alabilmiş değil. Ancak bütün bunlara rağmen, Türk işadamlarının Libya’da iş yapmakta istekli olduklarını belirten kaynaklar, geçtiğimiz günlerde, Türkiye Bankalar Birliği’nde (TBB) Libya’daki ödemeler konusunda sıkıntıları aşmak amacıyla bir toplantı düzenlendiğini belrtti. Türk bankacılık sektörü temsilcileri TBB’deki toplantıda, Libya’da iş yapan ancak ülkedeki bankalarda muhatap bulamadığı için ödeme konusunda sıkıntı yaşayan Türk işadamları için neler yapılabileceğini görüştü.