Güncelleme Tarihi:
İş Bankası'nın özelleştirilmesi amacıyla satışa çıkarılan yüzde 12.3'lük kamu hisselerinden pay almak isteyenler için ön kayıt işlemi yarın başlıyor. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, İş Bankası hissesi almak isteyenler, 15-22 Nisan günleri arasında, hiçbir yükümlülük altına girmeden, o gün borsada işlem gören hisse senetleri arasından İş Bankası C tipi hissenin birim fiyatına bakarak, almak istedikleri hisse senedi miktarını belirleyecekler.
İş Bankası hissesi almak için yapılacak başvuru sırasında, gerçek kişilerden nüfus cüzdanı fotokopisi, tüzel kişilerden ise ticaret ve sanayi odasına kayıt belgesi, ticaret sicil memurluğundan tasdikli ana sözleşme, noter tasdikli imza sirküleri, nüfus cüzdanı örneği ve tüzel kişiliği tanıtıcı bilgiler istenecek.
Küçük tasarruf sahibi yatırımcıların, ön kayıt yaptırabilmeleri için, herhangi bir İş Bankası şubesine veya yetkili aracı kurum ya da diğer banka şubelerine başvurarak, matbu talep formunu doldurmaları gerekiyor.
Yatırımcılar, bu formlarda almak istedikleri hisse senedi miktarını, 1 lottan (1000 adet) az olmamak üzere, belirtecek ve peşin ya da 4 taksit seçeneklerini bildirecekler.
Bu arada, ön kayıt yaptıran yatırımcıların kesin kayıtta bu taleplerini yerine getirme zorunluluğu da bulunmuyor. Ancak, ön kayıt yaptıranlara, indirim ya da taksit seçeneğinden hangisi seçerlerse seçsinler, tahsiste öncelik tanınacak.
Mayıs ayının ilk haftasında, 4-5-6 Mayıs günlerinde yapılacak kesin kayıt sırasında da, ön kayıtta belirttiği miktar kadar hisse alanlara yüzde 10 indirim uygulanacak. Ön kayıt yaptıranlar, en fazla 200 lota kadar, yüzde 10 indirim veya peşin fiyatına vade farksız 4 taksit ve tahsiste öncelik avantajından yararlanabilecekler. Ayrıca eğer kesin kayıtta, ön kayıttan az miktarda talepte bulunulursa, ön kayıttaki miktarın üstündeki miktara herhangi bir avantaj sağlanmayacak.
SATIŞA YETKİLİ BANKALAR
İş Bankası'nda bulunan kamu hisselerinin halka arzında satışa yetkili bankalar şöyle belirlendi:
‘‘Akbank, Alternatifbank, Bank Kapital, Demirbank, Dışbank, İktisat Bankası, Kentbank, Koçbank, Sümerbank, Tekfenbank, TEB, Türkiye İş Bankası, TSKB, Yaşarbank ve Ziraat Bankası.’’ Ayrıca, İş Bankası hisselerinin satışı için 27 aracı kurum da yetkilendirildi.