İş Bankası, müzesinin açılışını Cumhuriyet’i kutlayarak yaptı

Güncelleme Tarihi:

İş Bankası, müzesinin açılışını Cumhuriyet’i kutlayarak yaptı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2006 00:00

İş Bankası da, müzesi olan bankalar kervanına katıldı. Banka, İstanbul’daki ilk şubesi olan Eminönü Yeni Cami binasını müzeye dönüştürdü. İş Bankası Müzesi, Cumhuriyet’in kuruluşunu anlatan ’Cumhuriyet’e Doğru’ sergisiyle açıldı.

ATATÜRK’ün doğumunun 125’inci yılını, Cumhuriyet’in kuruluş öyküsünü anlatan sergi ile kutlayan İş Bankası, müzesinin açılışını da yaptı. Kendi müzesini kurma kararı alan İş Bankası, bunun için bina olarak İstanbul’daki ilk şubesi Eminönü Yenicami’yi seçti. İş Bankası’nın eski Yeni Cami şubesi müze olarak ilk kez bir sergiye ev sahipliği yapmış oldu. İş Bankası Müzesi’nde açılan ’Cumhuriyet’e Doğru 1919-1923 Özgürlük ve Bağımsızlık Yolu Sergisi’, 1. Dünya Savaşı sonrasında Osmanlı Devleti’nin işgal edilmesinden Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna kadar olan dönemi, yenilikçi bir kurguyla aktaracak.

DÖRT BÖLÜM: İş Bankası Müzesi’nin ilk etkinliği olarak hazırlanan ve Cumhuriyetin ilanını kutlamayı amaçlayan ’Cumhuriyet’e Doğru’ sergisi, Atatürk’ün 125. doğum yıldönümüne armağan niteliği taşıyor. Sergi, Milli Mücadele’nin 4 ayrı evresini simgeleyen dört bölümden oluşuyor.

DÖNEMİN ATMOSFERİ: Cumhuriyetin kuruluşunu anlatan dört bölümden oluşan sergi, film, projeksiyon, ses ve görüntü ögelerinin çoklu kullanımıyla dönemin atmosferini sergiyi izleyenlere yoğun biçimde yeniden yaşatıyor. Sergide yer alan daha önce sergilenmemiş belge, nesne ve sanat yapıtları İş Bankası koleksiyonlarından sağlandı. Prof. Dr. Zafer Toprak’ın hazırladığı "Cumhuriyet’e Doğru" 1919-1923 Özgürlük ve Bağımsızlık Yolu adlı kitap ile de sergi kurgusunun kalıcı olması sağlanıyor. ’Cumhuriyet’e Doğru’ sergisi, 30 Aralık tarihine kadar pazar günleri hariç 10:00-18:00 saatleri arasında gezilebilecek. Cumhuriyet’e Doğru sergisinin açılışını İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kırman ve Genel Müdürü Ersin Özince, müzenin açılışını yaptı.

İnönü’nün Lozan mührü

SERGİNİN dördüncü bölümünde kazanılan zaferlerin sonrasında barışa giden yol, görüşmeler, anlaşmalar özellikle de yeni bir devletin kurulmasını resmileştiren Lozan Anlaşması ele alınarak Cumhuriyet’in kuruluşu kutlanıyor. Bu bölümde Lozan Barış Konferansı’na Dışişleri Bakanı ve Türk heyeti başkanı olarak katılan İsmet İnönü’nün mührü de yer alıyor.

Sergiyle Milli Mücadele dönemine dikkat çekilecek

İŞ Bankası, "Cumhuriyet’e Doğru" 1919-1923 Özgürlük ve Bağımsızlık Yolu Sergisi ile dikkatleri 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında Milli Mücadele dönemine çekiyor. İlk bölüm Anadolu’ya kayan mücadele hareketi ile Erzurum ve Sivas Kongrelerini kapsıyor. İkinci bölüm Doğu illerinden Ankara’ya kayan Anadolu direnişine, Büyük Millet Meclisi’nin açılışına ayrılırken üçüncü bölüm Sevr Anlaşması ile ateşlenen çarpışmaları, zaferleri ve adsız kahramanlarını ele alıyor.

Çocuklar için oyun ve yap-boz da var

KONUSU
itibarıyla geniş bir hedef kitlesi olan İş Bankası Müzesi’ndeki Cumhuriyet’e Doğru sergisinin amaçları arasında özellikle ilköğretim ve lise öğrencilerinin gezebilmesi ve Milli Mücadele hakkında ayrıntılı bilgi edinebilmeleri de bulunuyor. Serginin içinde çocuklar için düzenlenen bir alanda özel olarak hazırlanmış bilgisayar oyunu ve yap-bozlar bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!