İrlanda planı Euro’ya yetmedi, İspanya ve Portekiz endişesi bizim borsayı da aşağı çekti

Güncelleme Tarihi:

İrlanda planı Euro’ya yetmedi, İspanya ve Portekiz endişesi bizim borsayı da aşağı çekti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2010 00:00

İrlanda’ya verilecek 85 milyar Euro’luk paketin ayrıntıları üzerinde uzlaşmaya varılması, Euro’ya yaramadı. Aksine Portekiz ve İspanya’ya ilişkin kaygıların artması, dolar karşısında Euro’yu 1.30’a düşürürken, içerde dolar 1.51 lirayı aştı. Yurtdışı piyasalardan etkilenen İMKB ise yüzde 3.14 değer kaybetti.

İRLANDA’ya verilmesi kararlaştırılan 85 milyar Euro’luk paketin ardından Euro’nun kurtulup kurtulmayacağı sorularına, piyasalar dün olumsuz yanıt verdi. Paketin ayrıntıları üzerinde varılan uzlaşma yatırımcıların şüphelerini dağıtmaya yetmeyince, Euro dün yine tepetaklak oldu. Portekiz ve İspanya’ya ilişkin endişelerin artmasıyla, Avrupa Birliği’nin ortak para birimi Euro dolar karşısında 1.30 seviyesine kadar geriledi, Avrupa borsalarında yüzde 1’in üzerinde kayıplar oluştu. Yurtdışındaki bu olumsuz havaya göre hareket eden İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) yüzde 3.14 oranında değer kaybetti Dolar ise 1.51 liraya aştı.

Endişeler satış getirdi

Dün küresel piyasalar bütün gün İrlanda’ya yönelik kurtarma paketinin Euro’nun değer kaybını durduramayacağı ve işsizlik probleminin yüksek olduğu İspanya ve Portekiz’den de borç sorunlarına yönelik olumsuz haberler geleceği beklentileriyle hareket etti. Bu olumsuz bekleyişle Avrupa borsalarında sert satışlar hakim oldu.

Avrupa borsaları yüzde 2 düştü

Almanya ve Fransa borsasında yüzde 2’in üzerinde kayıplar gündeme gelirken, İngiltere borsasında kayıp yüzde 2’ye yaklaştı. İspanya borsası yüzde 1.36, Portekiz ise yüzde 1.33 kayıplar gözlenirken, Avrupa’da önde gelen 300 şirketi izleyen FTSEurofirst 300 endeksi aynı saatte yüzde 0.76 düşüş gösterdi. Kore gerginliği ve Avrupa ülkelerine yönelik endişelerle Asya borsalarında düşüşle gerçekleşti.

Euro 2.5 ayın en dibini gördü

Yaşanan olumsuz gelişmeler Avrupa Birliği’nin ortak para birimi Euro’nun uluslararası piyasalarda değer kaybını hızlandırdı. Yaklaşık 1.5 aydır dolar karşısında 1.41 seviyelerinden başlayan değer kaybı dün son 2.5 ayın en düşüğünü gördü. Euro dolar karşısında dün 1.3130 düzeyine kadar geriledi.

İMKB’de düşüş yüzde 3.14 oldu

Yurtdışı piyasalarda yaşanan gergin havanın etkisiyle azalan risk iştahıyla İMKB Ulusal 100 Endeksi de sert satışlara sahne oldu. Geçen hafta cuma günü 66.481 puandan kapanan İMKB Ulusal 100 Endeksi güne satışla başladı. Gün içinde 64 bin puana kadar gerileyen İMKB Ulusal 100 Endeksi gün sonunda yüzde 3.14 oranında değer kaybıyla 64.072 puandan kapanış yaptı.

Parite 1.30’a geriledi

Euro’nun dolar karşısındaki hareketiyle birlikte içerde dolarda hızla yükselişe geçti. Bankalararası piyasada açılışı 1.48 lira düzeyinden yapan dolar bu piyasada 1.5050 liraya tırmandı. Ardından paritenin 1.30’a hareketiyle birlikte dolar içerde 1.5070 liraya kadar yükseliş gösterdi. Bu piyasada bugün völürlüde 1.51 liradan işlem gören dolar, serbest piyasada 1.5070 liradan kapanış yaptı.

Gösterge faiz yüzde 7.87’ye tırmandı

AVRUPA ülkelerinin borçluluğuna ilişkin endişeler ve dolardaki yükselişle birlikte gösterge kağıdın bileşik faizi yüzde 7.87’ye yükseldi. Tahvil-bono piyasasında cuma günü spot kapanışta yüzde 7.64, valörlüde yüzde 7.65 seviyesinde olan 8 Ağustos 2012 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi, bu sabah spot piyasa açılışında ilk işlemlerde yüzde 7.63 düzeyinden yaptı.

Stres testleri 2011’de ağırlaşacak

AVRUPA Birliği’nin (AB) gündeme getirmesi gereken sıkılaştırılmış stres testleri, İrlanda krizini tetikleyen bankacılığın denetlemesini hedefliyor. Yetkililer yeni testlerin daha kapsamlı olacağını bildirdi. Avrupa Komisyonu’ndan Jonathan Full bu testlerin 2011 yılı boyunca devam edeceğini açıkladı. Geçen yaz yapılan testlerde Avrupa Bankaları’nın yüzde 91’i sağlıklı sonuçlar elde etmiş, İspanya ve Yunanistan’daki yedi bankası ise ‘kırılgan’ olarak tanımlanmıştı. İrlanda bankaların tümü testlerden yüksek sonuç almıştı.

Piyasalar ‘koyun gibi’, riski görmüyor

AVRUPA Birliği yetkilileri, paketin önemini anlatmaya devam ederken, piyasaların da bunu görmesini istedi. Reuters’e göre Fransa Ekonomi Bakanı Christine Lagarde ise “rasyonel olmayan”, “koyun gibi” piyasaların Avrupa’daki devlet borcu riskini doğru fiyatlayamadığını söyledi. Fransa hükümet sözcüsü François Baroin, “Bu, önemli bir kriz karşısında alınan tek atımlık bir önlem değildir. Euro bölgesini kurtarmak için Avrupa’nın - Fransa ile Almanya’nın - kesin kararlılığının bir parçasıdır” dedi. Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble da, “Finans piyasalarının sakinleşmesini ve gerçeği görmesini umuyoruz” değerlendirmesi yaptı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!