Güncelleme Tarihi:
İran Tebriz doğumlu Azeri müzisyen Cavit Murtezaoğlu eşi ve çocukları ile 9 yıl önce İstanbul’a geldi. Türkiye'ye gelişlerinin gerisinde İran’da yaşadıkları baskılar ve hakkında verilen idam kararı yer aldı. Bir başka ifade ile Murtezaoğlu İran'da yakalandığı an idam edilebilir durumda. Murtezaoğlu çifti, öğrenci olan 2 çocukları üzerinde oturma izni aldı. Bir tür refakatçi statüsüne girdiler. Çiftin çocuklarından biri üniversitede, diğeri Liseye gitmeye hazırlanıyordu.
15 GÜNLÜK SÜRE VERİLDİ
Müzisyen Murtezaoğlu ise İstanbul’da bir yanda konserler verdi, bir yanda özel bir üniversitede ders verdi. Kardeş Türküler müzik grubunun solisti Feryal Öney ile kısa bir süre önce ortak bir albüm çıkardı. TRT Müzik’te program yapan Murtezaoğlu 15 gün önce başka bir iş için gittiği Emniyet’ten aldığı bilgi sonrası şaşkına döndü.
TESÜDÜFEN ÖĞRENDİM
Bolu Emniyeti’ne önceki gün sabah giden Murtezaoğlu'na buradaki işlemlerinden sonra 10 günlük süre verildi. Murtezaoğlu çifti ve beraberindeki çocukları İstanbul'a dönerek eşyalarını toplamaya başladı. Çiftin bu nedenle Bolu'da bir de ev tuttuğu öğrenildi. Murtezaoğlu konu ile ilgili gelişmeleri yakın çevresine şöyle anlattı: “Emniyet'te bizim oturum iznimizin sona erdiği, çocukları yurda bırakıp İstanbul’dan ayrılmamız gerektiği söylendi. Şaşkına döndük. Çünkü hiçbir tebligat hiçbir bilgilendirme yapılmamıştı. Oysa telefonlarımız adresimiz belli. Durumu tesadüfen öğrendim. Yoksa kaçak duruma düşmüş olacaktık. Yıllardır İstanbul’dayım. Ailemiz parçalandı, konserlerim iptal oldu. Bolu’ya gitmemiz istendi. Dua ediyorum ki Van’a göndermediler. Hiçbir seçim hakkı tanımadılar.”
Cavit Murtezaoğlu kimdir? |
İran’ın Tebriz şehrinde doğdu. Tebriz’de müzik çalışmalarına başlayan Murtezaoğlu, genç yaşlarında hem solistlik hem de öğretmenlik çalışmalarına başladı. Çeşitli yerlerde verdiği dersler ve imza attığı müzik çalışmalarından sonra Bakü’de konservatuar okumaya karar verdi ve Bakü’ye yerleşti. İran’a döndükten sonra ‘Senli Günler’ ve ‘Susmam’ adlı iki albüm çıkardı. Aynı zamanda film ve belgesel müzikleri hazırladı. Felsefi yazılarıyla dikkat çekti ve İran, Avustralya, Azerbaycan, Almanya ve Türkiye’de felsefi seminerler verdi. 20 yıla varan eğitim tecrübelerini, İstanbul’da kendi metoduyla ses eğitimi dersleri verdiği, ‘Ses Atölyesi’nde yoğunlaştırdı ve beş kitaptan oluşan doğu ve batı sentezli, ilk vokal metodunu yayına hazırladı. Ayrıca Beykent Üniversitesi'nde "Şan-Solfej ve Sahne Organizasyonu" dersleri verdi. Murtezaoğlu halen Tebriz’den Toros’a adlı projede, Türkiye’nin önde gelen müzik gruplarından, Kardeş Türküler’in üyesi olan Feryal Öney ile çalışmasını sürdürüyor |
‘İRAN İDAM EDER’
Yakın çevresine İran’a gönderilmekten kaygı duyduğunu aktaran Murtezaoğlu'nun şunları ifade ettiği öğrenildi: “İstanbul Valiliğine, Emniyet’e ve ilgili kurumlara ricada bulunduk; ancak hiçbir şey değişmedi. Neden bu durumun yaşandığı anlamış değilim.
Belli ki, mesele benim gitmem. Bolu’dan çıkmam da Emniyet’in iznine bağlı olacak. Oysa biz mülteciyiz, her şeyden önce insanız. İran’a gönderirlerse idam edilirim. Hakkımda mahkemece verilmiş idam kararı var. Bolu’da ne kimseyi tanıyoruz ne de yapacak iş var.”
‘SIRADIŞI BİR DURUM’
Mültecilerler Dayanışma Derneği Başkanı Av. Taner Kılıç, başka bir ile gönderilecek kişiye önceden tebligat yapılması gerektiğine işaret ederek “Sıra dışı bir durum gibi görünüyor” dedi ve ekledi: “Kişi iltica hakkında yararlanmak istiyorsa İçişleri Bakanlığı’nın belirlediği illere gönderilirler.
Buradaki işlemleri asgari 2 yıl kadar sürüyor. 2 yıl boyunca gönderildikleri illerde kalmaları gerekir. Bolu’da sığınmacıların kaldığı bir kamp yok bildiğimiz kadarı ile.
Burada kendi imkanları ile kalmaları gerekecek. Prosedürleri devam ettiği süreçte geldikleri ülkeye gönderilmeleri söz konusu değil. İstanbul, Ankara, İzmir dışında, Anadolu’da uygun bir ile gönderilmeleri söz konusu olabilir. Ancak, İstanbul’a kalması gerektiğine ilişkin belgeleri de yabancılar şubesine ibraz etmesi durumunda, bir ihtimal İstanbul’da da kalabilir.”