İranlı muhalifler IMF’ye ‘18.5 milyar dolarımız Türkiye’de’ mektubu yazdı

Güncelleme Tarihi:

İranlı muhalifler IMF’ye ‘18.5 milyar dolarımız Türkiye’de’ mektubu yazdı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2009 00:00

Türkiye’de yaz aylarında bazı gazete ve televizyonların haberleri üzerine tartışılan ve yetkili makamlarca da cevap verilen bir iddiaya inanan İranlı üç muhalifin, Uluslararası Para Fonu’nu (IMF) araya koyup “Türkiye’ye kaçırılan 18.5 milyar dolarlık İran parasının iade edilmesini istediği” belirtildi.

İran’ın parayı istediği haberi, İngiltere’nin en ciddi gazetelerinden The Guardian’da yer aldı.

Hollywood filmi gibi

İngiliz gazetesinin İstanbul’daki yazarı Robert Tait’in yazısına göre konu, küresel bir finans kuruluşunun soruşturacağı bir konu olmaktan çok, “Bir Hollywood filmi senaryosunu” andırıyor. Robert Tait yazısında, aralarında eski İran Dışişleri Bakanı İbrahim Yezdi’nin de bulunduğu üç muhalif İranlı siyasetçinin, IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn’a bir mektup yazarak İran’dan kaçırıldığını iddia ettikleri bu paranın iadesini talep ettikleri belirtildi. İranlı 3 siyasetçinin mektubunda, 18.5 milyar doların “İran ulusunun parası” olduğunu söyleyip iade edilmesini istediğini yazan The Guardian’da şu ifadeler yer aldı:

Türkiye’yi borçtan kurtarmış!

“İranlı işadamı İsmail Seferyan-Nasab’ın, bu miktarı nakit ve altın olarak Almanya üzerinden Türkiye’ye getirdiğini iddia etmesiyle birlikte dikkatler, Türkiye ekonomisine istikrar getirdiği belirtilen paranın kaynağı konusuna çevrildi. Türkiye medyasında çıkan haberlerde, bu miktarın, Başbakan Erdoğan tarafından geçen yıl açıklanan 18.5 milyar dolarlık miktarla da örtüştüğü belirtiliyor. Kaynağı belirsiz bu para Türkiye’yi IMF borcundan kurtardı.”

The Guardian’da yayınlanan haberde, “paranın Türkiye’ye kamyonlarla taşındığı” iddialarına prim veriliyor. Bazı iktisatçıların, “Bu para Türkiye’yi IMF’den borç almaktan kurtardı” dediğini aktaran gazete şu satırlara yer veriyor: “Başbakan Erdoğan bu parayı Tanrı’nın inayetinin sonucu olarak açıklıyor gibi görünüyor. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz bu paranın İran parası olduğu iddialarını reddediyor. Bazı Türk iktisatçılara göre bu para, hükümetin yurt dışında varlıkları olan yatırımcıların paralarını ceza ödemeden geri getirebilmeleri için ilan ettiği affın bir sonucu olabilir. Eski İran Dışişleri Bakanı İbrahim Yezdi, Guardian’a yaptığı açıklamada ‘Paranın kendisine ait olduğunu söyleyen kişi, paranın İran’dan geldiğini söylüyor’ dedi. İranlı siyasetçiler, ‘paranın asıl sahibi İran ulusudur’ diyor.”

Varlık Barışı iddiasını Bakanlık çürütmüştü

İRANLI bir işadamını temsil ettiğini öne süren avukat Şenol Özel’in iddiaları, “Ankara’yı karıştıran 18.5 milyar dolar” başlığıyla Türk basınında da yer aldı. Avukat, 7.5 milyar dolar nakit ve 20 ton altının Ankara’da Gümrük Müfettişliği’ne ait bir depoda tutulduğunu iddia etmişti. Hatta; kuryelerin paraları 7 Ekim 2008’de getirdiğini de söyledi. İddiaları yalanlayan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, bu kadar para ve altını taşımak için en az 5 TIR gerektiğini vurgulamıştı. İddianın mesnetsiz ve gerçek dışı olduğunu bildiren Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’nın Basın Müşavirliği “Olayın 2008 yılı Ekim ayı içinde gerçekleştiği belirtilmekle birlikte Varlık Barışı ile ilgili 5811 sayılı yasa 22.11.2008 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı” açıklamasını yapmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!