Güncelleme Tarihi:
Bu süreçte dün Malatya'da önemli bir adım atıldı. İran'ın Senendec Eyaleti Sanayi Ticaret ve Maden Odası Başkanı Mahmud Sayed Nakshe Zayedan ile İran'ın Ankara Büyükelçiliği Ticari Ataşesi Faraz Chamani kalabalık bir işadamı grubuyla Malatya Ticaret ve Sanayi Odası'nı (MTSO) ziyaret etti.
Ziyaretin, Malatya'nın Kürecik ilçesine kurulması planlanan radar üstü nedeniyle iki ülke arasındaki siyasi tansiyonun yükseldiği bir dönemde olması dikkat çekti.
Yaklaşık 20 İranlı işadamının eşleriyle birlikte gerçekleştirdiği ve bir gün misafir olarak kaldıkları Malatya'da, gıda ve turizm başta olmak üzere birçok alanda Türk işadamlarıyla ikili görüşmeler yapıldı.
İki ülke ticaret odaları arasında ticari işbirliği anlaşması imzalanırken, MTSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç'a İran'dan getirilen tavla takımı hediye edildi.
TEKLİF İRAN TARAFINDAN
Ziyaret sonrası Hurriyet.com.tr'nin sorularını yanıtlayan Erkoç, işadamlarını bir araya gelme teklifinin yaklaşık 20 gün önce İran'ın Ankara Büyükelçiliği Ticari Ataşeliği'nden geldiğini ve bunu memnuniyetle kabul ettiklerini belirtti.
Tarih makarasını biraz geriye sardığımızda, teklifin geldiği tarihin iki ülke arasında radar üssü tartışmasının alevlendiği döneme denk geldiğini görüyoruz.
İran Devrim Muhafızları Hava-Uzay Komutanı Tuğgeneral Emir Ali Hacızade'nin, ABD veya İsrail’in İran’ın nükleer tesislerini vurması halinde "ilk hedeflerinin Türkiye’deki radar üssü olacağı" yönündeki sözleri tam da o günlere rastlıyor.
Görülen o ki; tansiyonun yükselmesi yumuşama için ara formül arayışını da beraberinde getirmiş ve bu tip durumlarda da sık kullanılan ticari işbirliği kanalına başvurulmuş.
"TİCARET VARSA HUZUR DA VARDIR"
Erkoç'un, "Ticaretin yaşandığı noktada her zaman huzur olmuştur" sözleri de bunun önemli bir kanıtı durumunda.
Erkoç şöyle devam ediyor, "Diğer konular, bizim çok üzerimizde ve devletin meselesi. Biz bu konulara değinmedik. Ticari konulara odaklandık. Özellikle gıda ve turizm alanında ikili görüşmeler yapıldı. Bundan sonra da ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu, meyvelerini hemen vermeyebilir ancak uzun dönemde ümitliyim. Bölge insanının bir birine ihtiyacı var. Ticaretin gelişmesi konusunda herkesin işbirliği içinde olması gerekiyor. Bu bölgenin huzuruna da katkı sağlayacaktır".
TÜRKİYE VE İRAN İKİ İYİ ÜLKE
Aynı şekilde İran tarafından da benzer açıklamalar geldi.
"Türkiye ve İran'ın iki iyi ülke" diyen Ticari Ateşe Chamani, bu durumun Senendec veMalatya için bulunmaz bir fırsat olduğuna vurgu yaptı.
İki ülke arasındaki ticaret hacminin yükselmesini umduklarını ifade eden Chamani, "Son yıllarda İran ve Türkiye'nin ticaretinde bayağı bir gelişme var. Bunu daha da çoğaltabiliriz. Ticaretin gelişmesinden biri de şehirlerin ve insanların birbiriyle tanışmasından geçer. İnşallah, biz İranlılar ve buradaki Türk yetkililer bu kardeşliği daha da pekiştirecektir" dedi.
“MEDYAYA YANSIDIĞI GİBİ BİR SORU YOK”
Chamani, "son zamanlarda iki ülke arasındaki ticari ve siyasi ilişkileri olumsuz etkileyen olayın ne olduğu" sorusu üzerine de, "İki ülke arasında öyle medyaya yansıdığı kadar bir sorun yok. İnşallah bu yapacağımız iş sözleşmeleriyle de daha da bu iş yukarıya kadar çekilecektir. Gidişatı iyi görüyoruz" dedi.
Bu son gelişmede gösteriyor ki, iki ülke arasında siyasi kanat yüksek perdeden konuşsa da, işin ekonomik tarafında kırılanlar toplanmaya çalışılıyor.
https://twitter.com/emekkaplangil