Turan YILMAZ/VAN
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2009 00:00
Türkiye, karşılıklı vize uygulamasını kaldırdığı Suriye’nin ardından şimdi de İran ile önemli bir ekonomik açılıma hazırlanıyor.
Türk-İran sınırında “Serbet Sanayi Bölgesi” kurulmasını öngören proje için start verildi. Projede, ABD ile Meksika sınırında yer alan benzer sanayi bölgeleri modeli üzerinde duruluyor.
Kesişme noktasıAltyapı ve teknolojisini Türkiye’nin, enerjisini ise İran’ın sağlayacağı projeye ileride Azerbaycan ve Ermenistan’ın da katılımı öngörülüyor.
Van ya da Iğdır’da düşünülen projeyi dünkü Van gezisi sırasında açıklayan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, “Bu proje çözümün kesişme noktası” dedi. Teklif İran’dan geldi
Ergün’ün verdiği bilgiye göre, projeye ilişkin ilk teklif geçen yıl İran’dan geldi. Ancak, Türkiye ve İran’daki
seçimler nedeniyle askıda kalan proje, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın kasımda Tahran’a yapacağı ziyaret öncesinde yeniden gündeme geldi. İran İletişim ve Bilim Bakanı Muhammed Süleymani, haziranda Ergün’e yaptığı ziyaretinde iki ülke arasında ortak “Serbest Sanayi Bölgesi” kurulmasına ilişkin ülkesinin önerisini yineledi. Ergün de projeye ilişkin teknik çalışma başlattı.
Dünkü Van gezisinde projenin hayata geçirilmesi düşünülen bölgeyi helikopterle havadan inceleyen Ergün, şu bilgileri verdi:
“Türkiye’nin teşvik kanunları ‘Serbest Sanayi Bölgesi’ni yapmamız için çok uygun. Biz buna göre arsa tahsisleri ile alt yapı çalışmalarını çok kolay yapabiliriz. Enerjiyi İran tedarik edebilir, nitekim bunu da kendileri önerdi. Ortadoğu’nun üretim üssü Enerjiyi İran tarafı karşılarsa rekabet gücü yüksek olacaktır, her iki tarafa da istihdam yaratan ortak bir alan oluşacaktır. Proje hayata geçtiğinde, yeni otoyollar, havaalanları, demiryolları inşa edilecek, bölge ticareti canlanacak. Böylece burası Ortadoğu’nun önemli bir üretim üssü olabilecek.Burası ileride, Nahçıvan üzerinden Azerbaycan ve Ermenistan’ın da katılımıyla dört ülkenin ortak sanayi bölgesi haline de gelebilir. Coğrafi olarak buna olanak sağlayacak bir bölgede yer alıyor. Bu ise çözümün kesişme noktası olacaktır.’’