İran ile 1 milyar Euro’luk boru hattı imzasından Som Petrol çıktı

Güncelleme Tarihi:

İran ile 1 milyar Euro’luk boru hattı imzasından Som Petrol çıktı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2010 00:00

İran ile doğalgaz hattı anlaşması yapmak isteyen şirketler arasında ipi göğüsleyen Som Petrol oldu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İran Petrol Bakanlığı ile 1 milyar Euro’luk doğalgaz boru hattı anlaşması imzalayan şirketin Botaş olmadığını belirtirken, Som Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Sıtkı Ayan 1 milyar Euro’luk imzayı kendilerinin attığını açıkladı.

Sınıra kadar getirecek

Som Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Sıtkı Ayan, İran ile yaklaşık 660 kilometre uzunluğunda doğalgaz boru hattı yapımını içeren anlaşmayı önceki gün imzaladıklarını belirtirken, “Bu anlaşma 2008 yılında başlayan projenin devamı niteliğinde. Anlaşma, projeye eklenecek olan bazı işleri içeriyor” şeklinde konuştu. Ayan, doğalgaz boru hattını 2014 yılında tamamlayacaklarını ve Türkiye sınırına kadar getirmeyi hedeflediklerini belirtti.

25 milyar Euro

Projenin toplam büyüklüğünün 25 milyar Euro’yu bulduğunu, Som Petrol’ün ancak 1 milyar Euro’luk bölümü üstlendiğini kaydeden Ayan, “Projede ortağımız İran Milli Gaz Şirketi. Projenin yapımı için finansman kullanılacak” diye konuştu. Ayan, hattın 56 inç olacağını ve günlük 110 milyon metreküp doğalgaz taşınabileceğini belirterek, “İnşaat çalışmaları halen devam ediyor. Şu aşamada, projenin bazı ayrıntılarına yönelik imzalar atılmış durumda” bilgisini verdi.

Ziyaret sırasında imzalandı

İran Petrol Bakanlığı da bu konuyla ilgili olarak, “Toplam 660 kilometrelik doğalgaz boru hattının inşa edilmesi için yapılan 1 milyar Euro’luk anlaşma İran Petrol Bakanı’nın Türkiye ziyareti sırasında imzalandı” dedi. Açıklamada İran doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya ihraç edilmesi ve enerji ile ilgili diğer konularda görüşmeler yürütüldüğü de belirtildi.
İran ile anlaşma imzalayan ilk şirket Som Petrol olurken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, birden fazla firmanın İran’dan gelecek doğalgazın Avrupa’ya aktarılmasıyla ilgili bir takım müracaatlarının olduğunu hatırlattı.

Güney Pars’ta mutabakat yok

Yıldız, bu arada “Türkiye’nin, İran’ın Güney Pars Doğalgaz Sahası için yapılan görüşmelerde istenen mutabakatın sağlanamadığını belirterek, “Güney Pars Sahası ile alakalı, belki ilerde fırsatları değerlendirme adına yeni bir işlem yapılabilir ama üzerinde çalıştığımız projeyle alakalı, bu proje bitti” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!