İran gazı tamamen kesti Malezya’dan LNG aranıyor

Güncelleme Tarihi:

İran gazı tamamen kesti Malezya’dan LNG aranıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2007 00:00

Türkiye'ye günlük 28 milyon metreküp doğalgaz taahhüdü bulunan İran, dün sabah vanaları tamamen kapattı. BOTAŞ yetkilileri, şu aşamada konutları etkileyecek bir sıkıntı bulunmadığını bildirdi.

Haberin Devamı

Son bir aydır gaz miktarını sık aralıklarla düşüren İran, gaz akışını sıfırlamasına gerekçe olarak kötü hava koşulları dolayısıyla artan iç talebi gösterdi. İran, iki ülke Enerji Bakanları’nın geçen yıl Ağustos ayında yaptığı görüşmede, Türkiye’ye doğalgazda kesinti yapmama sözü vermişti.

İÇ SORUNLAR: İran Petrol Bakanı Kazım Veziri Hamaneh, İRNA ajansına yaptığı açıklamada, Türkiye’ye hiç doğalgaz gönderilmediğini açıklayarak, Tahran yönetiminin iç sorunlar nedeniyle iki ülke arasındaki doğalgaz ihracat anlaşmasını yerine getiremediğini bildirdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ile telefonda görüştüğünü aktaran Hamaneh, sorunla en hızlı şekilde ilgilenme sözü verdiklerini söyledi. Türkiye’ye doğalgaz akışını, iç talebi karşılayamadıkları için durdurduklarını belirten Hamaneh, kendi ülkelerinin bazı bölümlerinde de doğalgaz kesintisi

İRAN: SORUN AŞILACAK

İran'ın Ankara Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Müsteşarı Ahmad Noorani, “Parsian Gaz İşletmesinin faaliyete geçtiğinde Türkiye'ye gelen gaz miktarındaki sorunların bir miktarının giderileceğini” bildirdi.

Noorani, Parsian Gaz Rafinerisinin işletime açılması için hazırlıkların tüm hızıyla devam ettiğini, işletmenin hizmete girmesiyle, Türkiye'ye gelen gaz eksikliğinin bir bölümünün giderilebileceğini kaydetti.

Parsian Rafinerisinin 14 Ocak gününe kadar ilk aşamada 10 milyon ton doğal gaz pompalayacağını, bir sorunla karşılaşılmaması durumunda, bunun günlük 235 milyon metre küpe çıkarılacağını vurgulayan Noorani, “Rafinerinin işletiminin ikinci aşamasına, ilkinden iki hafta sonra geçilmesi bekleniyor. Bu konuda İran ve Türkiye Enerji Bakanları da temaslarını kaybetmiyorlar” dedi.

olduğunu söyledi.

TUTUMLULUK ÇAĞRISI: Hamaneh, "Vatandaşlarımız biraz daha tutumlu davranırlarsa, örneğin evlerinin tamamı yerine tek odasını ısıtırlarsa, ülkenin bazı bölgelerindeki doğalgaz kesintisi ve Türkiye’de doğalgaz gönderilmemesi sorunlarının çözüleceği konusunda güvence verebilirim" dedi. İran Milli Gaz Şirketi ise Türkiye’ye verilen doğalgaz miktarındaki düşüşün gazın kalitesiyle bağlantısı bulunmadığını belirtti. BOTAŞ ile İran Milil Gaz Şirketi arasında süren görüşmeler çerçevesinde, İran’ın "hiç değilse 5-6 milyon metreküp günlük gaz vermek üzere" çalıştığı bildirildi.

OTOPRODÜKTÖRLERİN GAZI DA: BOTAŞ, ortaya çıkan sıkıntıyı azaltmak amacıyla, "kesintili" müşterilerinden bazı otoprodüktörlere sağladığı gazı kesti. Bu yolla 5-6 milyar metreküplük bir tasarruf hedefleniyor.

MALEZYA’DAN LNG ARIYOR: BOTAŞ, arz güvenliğini sağlamak amacıyla spot piyasadan LNG satın alacak. BOTAŞ Genel Müdür Yardımcısı Şakir Arıkan’ın, bu amaçla Malezya’ya gittiği öğrenildi. Kısa bir süre önce Egegaz’a ait Aliağa LNG terminaline 125 bin metreküp LNG eşdeğeri iki kargo doğalgaz getirilmişti. Sıvılaştırılmış doğalgaz getiren bir geminin, bölgenin birkaç günlük gaz gereksinimini karşıladığı belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!