Güncelleme Tarihi:
İSTANBUL'da düzenlenen ‘‘Doğal Gaz Zirvesi’’nde Türkiye'nin, doğal gaz kaynakları ile bağlantıları, doğal gaz dağıtım ve kullanım projeksiyonları ele alındı.
Doğal Gaz Cihazları Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nce düzenlenen zirvede konuşan BOTAŞ Genel Müdürü Gökhan Yardım, ‘‘İran gazı’’nın kredi engeli nedeniyle Türkiye'ye gelmesinde gecikme yaşandığını söyledi. Söz konusu gecikmelerin Türkiye'ye pahalıya mál olduğunu belirten Yardım, ‘‘İran gazının 1999-2000'de gelmesi gerekirdi. Şu anda 2001'den önce gelemiyor’’ dedi.
Yardım şöyle konuştu:
‘‘Çünkü Türk toprakları içindeki bir kompresör istasyonumuzun avansı ödendiği halde lisansı verilmiyor. Bunun için kredili ihaleye çıktık. Enteresandır... Kredi veren kuruluşlar kredileri en az 1 yıl beklettikten sonra yeni yeni açmaya başladılar. İran gazı ve Mavi Akım gazının gelmesiyle, hem Ankara hem de İstanbul gaz tüketiminde rahatlayacaktır.’’
Mavi Akım Projesi için Rusya'daki çalışmaların planlara uygun olarak sürdüğünü açıklayan Yardım, Rusya'nın, Mavi Akım'ı gerçekleştirememesi durumunda Türk tarafının masraflarını Batı Hattı'ndan vereceği gaz ile tazmin edeceğini söyledi. Yardım, Azerbaycan gazının 2004 yılından önce getirilmesinin mümkün olmadığını da belirtti.
Mavi Akım ile sağlanan gazın pahalı olduğuna ilişkin tartışmaların asılsız olduğunu vurgulayan Yardım, ‘‘Anlaşması yapılan gaz fiyatlarını tabii ki biz açıklayamıyoruz. Amu şunu söyleyeyim, fiyatlar üçayda bir dünya petrol ve ürün fiyatlarına göre değişiyor. Mavi Akım gazı, Türkmenistan gazı ve İran gazı ya da Cezayir LNG'sinin fiyatları farklı periyotlarla birbirinden yüksek ve düşük olabiliyor’’ dedi.