İran değil Dubai’den kazandık

Güncelleme Tarihi:

İran değil Dubai’den kazandık
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2013 01:03

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarını içeren ‘İSO 500’ listesini dün açıkladı.

Haberin Devamı

İSO’nun önceki yıl açıkladığı listelerde olmayan Nadir Metal, 2.4 milyar liralık cirosu ile 481 şirketi geride bırakarak 19. sırada yer aldı. Şirket aynı zamanda kendi rakiplerine de ciroda önemli bir fark attı. Nadir Metal’in hızlı yükselişi ekonomi çevrelerinin de dikkatini çekti. Şirketin Genel Müdürü Burak Yakın, açıklamada cirolarındaki yükselişin nedenlerini şöyle anlattı:

150 TON ALTIN İŞLİYOR

“Hadımöy’deki tesisimizin yıllık 150 ton altın, 200 ton gümüş işleme kapasitesi var. Türkiye’nin 4 büyük altın üreticisinin elde ettiği madenleri işliyoruz. Yine, Dubai’den aldığımız tonlarca hurda altını işleyip Dubai’ye satıyoruz. Yine iç piyasadan topladığımız hurda altın ve gümüşü de işleyip 70 kadar toptancımıza ve kendimize ait 6 şubemizde satıyoruz. Altın kilo bazında çok para tutan bir metal zaten. 2012’de büyük hacimli altın ticaretimiz oldu. Aynı şekilde bankalardan aldığımız altını da işleyip satıyoruz. Kurlardaki hareketlilik de ciromuzu arttırdı.”

LONDRA VE DUBAİ’DE VAR

Burak Yakın, gram altın üretimine de son 4-5 yılda ağırlık verdiklerini, ürettikleri gram altınları yurtiçi ve yurtdışına sattıklarını aktardı. Nadir Metal’in yurtiçi yanı sıra yurtdışı faaliyetlerine de ağırlık verdiğini aktaran Burak Yakın, “Londra Külçe Piyasası Birliği’ne gümüşte akredite olan tek Türkiye firmasıyız. Dubai Altın Borsası’na da üyeyiz. 2009’da Nadir Dubai Gold’u kurduk. Yine İtalya’da kurduğumuz Nadir Gold Italy şirketimiz de faaliyette” dedi. Yakın, “İran ile bir kuruşluk ticaretimiz yok. Gaz karşılığı altın ihracatı iddiaları tamamen yalan. 28 yıldır bu şirkette genel müdürüm. 20 yıl önce İran’a gittim. Ancak Dubai ile yoğun ticaretimiz var. Bu ülkeden hurda altın alıyoruz. Orada rafineri ücretleri pahalı olduğu için Hadımköy’deki tesislerimizde işliyoruz. İran bağlantısı da Dubai nedeni ile kuruluyor” dedi.

Haberin Devamı

Ustası tezgahını verdi

TEKİRDAĞ Saraylı Nadir Tütüncü, genç yaşta İstanbul’a gelir. Eminönü Mercan’da bir Yahudi ustanın dükkanında işe girer. Yahudi usta kapı kolları üretimi yapar. 1967’ye gelindiğinde tezgahını Tütüncü’ye devreder. Parasını ise yıllar sonra alır. Tütüncü bir süre sonra, kuyumcularda çıkan altın parçacıklarını işler. Daha sonra hurda altın ve gümüş alımı yapan Tütüncü 1993’te Hadımköy’deki tesisi kurarak, değerli madenlerde yeni bir sürece çevirir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!