Güncelleme Tarihi:
İran Sanayi, Madencilik ve Ticaret Bakanı Muhammed Rıza Nematzade yaptırımların kaldırılmasının ardından ülkesinin petrol, doğalgaz, metal ve otomotiv sektörlerine yoğunlaşacağını ve hedefinde Avrupa'ya ihracatın olduğunu belirtti.
Nematzade Batılı ülkelerin teknoloji ithalinden ziyade, "İki yönlü ticaret anlaşmaları ile geliştirme, tasarım ve mühendislik konularında" işbirliğini incelediğini ifade etti.
Nematzade Viyana'da düzenlediği basın toplantısında, "Artık Avrupa'dan (İran'a) tek yönlü ürün ve ekipman ithalatıyla ilgilenmiyoruz" dedi.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Tahran'ın nükleer programını sınırlamasına karşılık yıllardır ülkeye uygulanan ekonomik yaptırımların kaldırılmasını anlaşmasına hafta başında destek verdi.
Buna karşılık anlaşmanın ABD Kongresi'nde onaylanması gerektiği için yaptırımların gelecek yıldan önce kaldırılması beklenmiyor. Parlamento onaylarının yanı sıra nükleer program denetçilerinin de İran'ın anlaşmaya uyduğunu teyit etmesi gerekiyor.
Avrupalı birçok şirket daha önce İran'la tekrar iş yapmak istediklerini belirtirken, Almanya Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel İran'ı ziyaret ederek 13 yıldır Tahran'ı ziyaret eden en üst düzeyli hükümet yetkilisi oldu.
İran ticaret ve uluslararası ilişkilerden sorumlu Petrol Bakanı Yardımcısı Hüseyin Zamaninia, Tahran'ın yatırım için belirlediği 185 milyar dolar değerindeki 50 kadar petrol ve doğalgaz projesine 2020 yılına kadar yatırım çekmeyi istediğini belirtti.
Zamaninia petrol ve doğalgaz sahalarına yatırımlarla ilgilenen yabancı ortaklar için yeni bir sözleşme taslağı hazırladığını, önceki sözleşmelere kıyasla sürelerin uzatılarak 20-25 yıla yükseltildiğini belirtti.
OPEC üyesi İran doğalgazda dünyanın en büyük, petrolde ise dördüncü büyük rezervine sahip ülkesi konumunda.