Irak sınırında sağır müdür rezaleti

Güncelleme Tarihi:

Irak sınırında sağır müdür rezaleti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2000 00:00

Haberin Devamı

1 Kasım'da Bağdat'ta açılacak fuar için Ürdün üzerinden Irak'a giden 33 kişilik Türk heyeti, sınırda sağır gümrük müdürünün uyandırılamaması yüzünden 6 saat bekletildi. Sabah namazı için uyanan müdür, ‘‘Taha Yasin Ramazan'a şikayet ederiz’’ ihtarı üzerine, işi hızlandırdı.

BAĞDAT'ta 1 Kasım'da başlayacak olan uluslararası fuara katılacak Dış Ticaret Müsteşarlığı heyeti ile gazetecilerden oluşan 33 kişilik Türk heyetinin Ürdün'den Irak'a girişi olay oldu.

Türk heyeti, ülkeye girişine onay verecek olan işitme engelli Iraklı gümrük ve pasaport müdürü lojmanında uykuya dalınca, sınır kapısında tam 6 saat beklemek zorunda kaldı. Kulaklığını çıkararak uyuyan müdür lojmanının kapısına tekme ve yumruklarla vurularak uyandırılmak istendi. Ancak hiçbir şey duymayan müdür uykuya devam edince Türk heyeti 6 saatlik bekleyiş sonrası dün sabaha karşı 04.00'de Irak'a girebildi.

İlginç olay şöyle gelişti:

Uçakla Amman'a gelen Türk heyeti, buradan karayoluyla Irak'a hareket etti. Yaklaşık 10 saat süren karayolculuğu sonucu heyet önceki akşam yerel saatle 22.00'de Irak sınırına geldi. Türk heyetten önce AIDS testi istendi. DTM Anlaşmalar Genel Müdür yardımcısı Tevfik Mengü devreye girerek heyetteki herkesin kişi başına 50 dolar karşılığı test yaptırmasını engelledi. Türk heyetinin pasaportlarını tutan Iraklı yetkililer bu defa giriş damgası vurmamakta ısrar ettiler. Buna gerekçe olarak isim listesinin sınıra iletilmemesi gösterildi.

‘RAMAZAN’ DENİNCE UYANDI

Telefon iletişiminin son derece kötü olduğu ülkede, Türkiye'nin Bağdat Maslahatgüzarlığı Irak Dışişleri ve Sağlık Bakanlığı ile zor da olsa temasa geçildi. Her iki Irak bakanlığı heyetin pasaportlarına giriş damgasının vurulmasını sözlü olarak sınır görevlilerine ilettiler. Görevliler, kaşenin sınır pasaport ve gümrük müdüründe olduğunu, işitme engelli müdürün kulaklığını çıkarıp yattığı için uyandırılamadığını söylediler. Heyetin ısrarı üzerine Iraklı görevliler müdürün kapısına tekme ve yumruklarla vurmaya başladılar. Ancak ‘sağır müdür’ hiçbir şey duymadığı için bu operasyon başarısızlıkla sonuçlandı. Sınır görevlileri müdürün sabah namazına uyandığını, pasaportlara namazdan sonra damga vurulabileceğini belirttiler. Ancak heyetteki Türk yetkililer durumu Irak'ın ikinci adamı Taha Yasin Ramazan'a ileteceklerini söyleyince, sağır müdür ansızın uyandı. Kaşe bulundu ve heyet Irak'a girebildi.

Toskay da gidiyor

TÜRKİYE'den 96 firmanın katılacağı Bağdat fuarında Türk reyonunun açılışını yapacak olan Devlet Bakanı Tunca Toskay bugün özel bir uçakla Bağdat'a gelecek. Görüşmelerde, Irak'a Habur'dan sonra ikinci sınır kapısının açılması gündemi oluşturacak.

Kimler katılıyor?

Bağdat Fuarı'na Türk firmalarının katılım organizasyonu Forum Fuarcılık gerçekleştiriyor. Fuara katılacak bazı Türk firmaları da şunlar:

Koç Grubu-Ram Dış Ticaret, Eleks Dış Ticaret, Tekfen Grubu, ÇBS Boya, Aksa Jeneratör, Emta Holding, Kale Grubu, Anadolu Isuzu, Meteksan, Mesa, Marsa, Narin Dış Ticaret, BMC, Chrysler, Uğur Soğutma, Yaşar Dış Ticaret, Temsa, STFA, Siemens, Ülker, Fındık Tanıtım Grubu ve Gaziantep Ticaret Odası.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!