Güncelleme Tarihi:
Petrolün varil fiyatının 30 dolara kadar gerilemesi ve Haziran 2014'te terör örgütü IŞİD’in ortaya çıkmasıyla şiddetli bir ekonomik krizle karşı karşıya kalan Irak'ta, mali krizle boğuşan hükümetin, alternatif çözüm yolları arayışına girdiği belirtiliyor.
Saddam'ın Al Faw sarayı
"KRİZE ÇÖZÜM MÜLK VE SARAYLARIN SATILMASI"
AA muhabirine açıklamalarda bulunan Irak Meclisi Maliye Komitesi üyelerinden Mesut Haydar, komite tarafından devlete ait mülkler ve Saddam'ın saraylarının satılması teklifinin hükümete sunulduğunu dile getirerek, "Hükümet henüz bu konudaki cesur kararı vermiş değil çünkü bu mülklerin bir kısmına siyasi kişilerce el konulmuş durumda. Bu mülk ve sarayların satılmasının bütçeye ciddi katkısı olur ve açığı kapatabilir" dedi.
Bir diğer üye Necibe Necip de Irak'taki ekonomik krizi "boğucu" şeklinde niteleyerek, "Devletin elindeki seçeneklerden birisi, devlete ait mülklerin satışa sunulması. Ekonomik ve güvenlik açıdan krizde bulunan ülkelerin bu tür yollara başvurması doğaldır" diye konuştu.
"NAKİT PARA SAĞLAR"
Irak devletinin sahip olduğu çok sayıdaki mülk ve saraylardan ciddi gelir elde edebileceğini belirten Necib, "DAEŞ'e karşı sürdürülen savaş ekonomik krizi daha da derinleştirdi" diyerek, mülklerin satışının ekonomik krize uzun vadeli çözüm getirmeyeceğini ancak devlete nakit para kazandıracağını söyledi.
Iraklı ekonomist Ali et-Temimi'ye göre ise Irak'ta derinleşen ve vatandaşların yaşamını tehdit eder hale gelen ekonomik krize karşı çözüm, uzun vadeli ve gerçekçi stratejiler geliştirmekten geçiyor. Temimi, Irak tarihinde eşine az rastlanan bu krize karşı hükümeti geçici çözüm üretmekle eleştirerek, devlete ait mülklerin satılmasının mümkün olduğunu belirtti.
"SADDAM'IN BİN SARAYI VAR"
Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in 200'ü başkent Bağdat'ta olmak üzere ülkenin birçok kentinde yaptırdığı bine yakın sarayı olduğunu belirten Temimi, Bağdat'taki sarayların bir kısmının korunaklı ve hükümetin kontrolündeki Yeşil Bölge'nin içerisinde bulunduğunu aktardı.
"SADDAM'I ARAR OLDUK"
Bağdat'ın merkezindeki Karrada bölgesinde beyaz eşya ithalatı yapan Ebu Ammar da "Ekonomik kriz ve DAEŞ ile savaş, piyasadaki hareketliliği durdurdu. 2 yıl önce olduğu gibi satış yapamıyoruz ve elimizde nakit para yok. Bağdat'ta hırsızlık ve kapkaç vakaları arttı. Bu krize çözüm Saddam'ın saraylarından ziyade DAEŞ'i ülkeden tamamen çıkarmaktan geçiyor. Öyle bir duruma getirildik ki Saddam dönemini arar olduk" şeklinde konuştu.
Irak Maliye Bakanı Hoşyar Zabari de 2016 yılının ekonomik açıdan zor olacağını ve nisan ayında memurların maaşlarını ödeme sıkıntısı yaşanabileceği uyarısında bulunmuştu.