Güncelleme Tarihi:
ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın dün gerçekleştirdiği kritik Bağdat ziyaretinde, Irak’la yeni projeler gündeme geldi. Bunlardan biri de Irak’tan Türkiye’ye yeni bir doğalgaz boru hattının inşa edilmesi. İki ülke heyetleri, Irak ve Türkiye arasında yeni bir doğalgaz boru hattı geliştirilmesi için teknik çalışmaların başlatılması konusunda mutabakata vardı. Ayrıca Habur-İbrahim Halil Sınır Kapısı’nın kapasitesinin artırılması ve yeni sınır kapıları açma yönünde bir süredir yavaşlayan çalışmaların hızlandırılması kararı alındı.
ORTAK YOL HARİTASI
Nuri el Maliki’nin ardından normalleşme sürecine giren Türkiye-Irak ilişkileri, ticari açıdan da ısınıyor. Bakan Yıldız, uzun bir aradan sonra resmi temaslarda bulunmak üzere dün Bağdat’taydı. Yıldız, burada Türkiye-Irak 17’nci Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) toplantısının ardından Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi ile basın toplantısı düzenledi. Türkiye ve Irak başbakanlarının karşılıklı ziyaretlerinden sonra gerçekleştirilen toplantının önemli olduğunu vurgulayan Yıldız, petrol konusunda ise şöyle konuştu: “Ham petrol fiyatlarındaki düşüş, Irak için tehdit, Türkiye için fırsat olarak görülmüş olsa da ortak yol haritası çizmek istiyoruz. Türkiye, Irak Anayasası’nın tüm maddelerine saygı duymakla kalmakla kalmayıp, önem de veriyor. Nereden çıkarsa çıksın petrol Irak halkınındır.”
GÜNLÜK 450 BİN VARİL
Yıldız, Irak’tan Türkiye’ye ihraç edilen petrole ilişkin ise Ceyhan limanına günlük 450 bin varil petrol ulaştığını, sevkiyatın tamamen şeffaf yürütüldüğünü, Irak Milli Petrol Şirketi’nin de (SOMO) rakamlardan haberdar olduğunu kaydetti. 9 yıl aradan sonra yapılan Karma Ekonomik Komisyonu toplantısında ise enerji alanında yeni doğalgaz hattı projesi ve Irak’tan Türkiye’ye petrol sevkiyatının artırılması gündeme geldi. Elektrik alanında da Türk şirketlerinin başta Basra olmak üzere Irak’ta elektrik üretim altyapısının geliştirilmesine dönük yatırımlar desteklenmesi konusunda Irak Türkiye’ye destek sözü verdi.
Irak’la havayolu seferleri artacak
IRAK ile yapılan toplantılarda, iki ülke arasındaki karşılıklı havayolu seferlerinin sayısının artırılması yönünde heyetler mutabakata vardı. Önümüzdeki günlerde havayolu şirketlerinin bu kapsamda bir araya gelmesi bekleniyor.
1.100 kişi sınır dışı
YILDIZ, Türkiye’nin, Irak’a en fazla insani yardım yapan ülke olduğunu belirterek, “Irak’a 700 tır dolusu insani yardım yapıldı ve yapılmaya devam edilecek. Yerlerinden edilmiş 40 bin Iraklıya üç ayrı kampta hizmet veriliyor. Bu rakam, Suriye’den gelenlerden ayrıştırılmış sayıdır” şeklinde konuştu. Terör örgütü IŞİD’in ortaya çıkmasından sonra Türkiye’nin, Suriye ve Irak sınırındaki önlemlerini daha da artırdığını kaydeden Yıldız, şöyle devam etti: “Yaklaşık 7 bin şüphelinin Türkiye’ye girmesi engellendi. Bin 100 kişi de Türkiye’den sınır dışı edildi. Irak-Suriye sınırında denetim konusunda ilave önlemlerimizi de aldık, hendek ve tel örgü gibi. 1 milyon 800 bin insanın kendi ülkesinden hicret ettiği noktada yaptık bunları. Sığınmacılara Türkiye 5 milyar dolarlık mali yükü sırtladı.”