Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2005 00:00
56 milyon dolar muhammen bedelli Şanlıurfa Çimento Fabrikası, dört firmanın kıyasıya rekabetine sahne olan açık artırmanın ardından 158.5 milyon dolara satıldı. Fabrikayı muhammen bedelinin 2.8 katına satın alan Türkerler ilk kez çimento sektörüne adım attı.
TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından satışa çıkarılan Şanlıurfa Çimento Fabrikası’nı 158.5 milyon dolara Türkerler İnşaat Turizm ve Madencilik şirketi aldı. Uzanlar’ın kamu borcuna karşılık, 56 milyon
dolar muhammen bedelle satışa konulan fabrikanın değeri, oldukça çekişmeli geçen bir açık artırmanın ardından yaklaşık 2.8 kat arttı. Şanlıurfa Çimento’nun Irak pazarına yakınlığı nedeniyle ilgi gördüğü belirtiliyor.
ALTI FİRMA YARIŞTI: Sepetçiler Kasrı’nda yapılan ihaleye 18 firma katılırken, kapalı zarflarla alınan teklifler içinde en yüksek rakamı 122.5 milyon dolarla Sabancı Grubu şirketi Çimsa verdi. Çimsa’nın teklifini 115 milyon 750 bin dolarla Heidelberg, 115 milyon dolarla Türkerler, 111 milyon 400 bin dolarla Limak ve 110 milyon dolarlık teklifleriyle Sanko Holding’in iki şirketi Sanko Pazarlama ve Asko Tekstil izledi. Teklif sıralamasında beşinci basamakta iki firma olduğundan, açık artırmaya beş yerine altı firma kaldı.
FİYAT HIZLA ARTTI:
ABD Doları cinsinden 250 bin dolarlık artırımlarla yapılan açık artırmada, bütün yatırımcılar, açık artırma sürecine katılarak fiyatı hızla yukarıya çektiler. Rakam 126.5 milyon dolara gelince Sanko yarıştan ilk çekilen firma oldu. Sanko’yu 148 milyon 750 bin dolarlık son teklifiyle aynı grup içinde yer alan Asko Tekstil izledi. Bu aşamadan sonra kalan dört firma ise Şanlıurfa Çimento Fabrikası’na sahip olabilmek için kıyasıya yarıştı.
10 KEZ MOLA VERİLDİ: Yaklaşık 2 saat süren ve bol bol molaya sahne olan mücadelede, Heidelberg 4, Çimsa 3, Limak 2 ve Türkerler ile Asko 1’er kez ara verilmesini talep etti. Yarıştan galip çıkan ise 158.5 milyon dolarlık teklifiyle Türkerler oldu. Diğer firmalar ise son teklifleriyle 250 bin dolarlık aralıklarla Türkerler’in arkasında kaldı. Bunlar içinde 158 milyon 250 bin dolarla Heidelberg ikinci, 158 milyon dolarla Limak üçüncü, 157 milyon 750 bin dolarla Çimsa dördüncü oldu.
ONAY BEKLEYECEK: TMSF yetkilileri açık artırmanın ardından ihalede oluşan 158.5 milyon dolarlık en yüksek teklifin Fon Kurulu’nun onayına sunulacağını açıkladı. Ayrıca bu teklifin sahibi Türkerler ile birlikte, ikinci sıradaki Heidelberg’in 158 milyon 250 bin dolarlık teklifinin de Rekabet Kurulu’na sunulacağı bildirildi.
Şanlıurfa, Irak için önemliydiİHALENİN ardından Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Kazım Türker’in yaptığı Türkerler firması adına açıklamayı Genel Müdür Yardımcısı Ercan Özkazanç yaptı. Büyük rekabete sahne olan açık artırmayı kazandıkları için çok mutlu olduklarını söyleyen Özkazanç, ‘Türkerler Grubu başta tekstil ve inşaat alanında yatırımları olan bir firma. Çimento sektörünüde de yerimizi almak istiyorduk. Bunu Şanlıurfa ile başardık’ dedi. Şanlıurfa Çimento Fabrikası’nın değerinin, yerel olarak önemli bir konuma sahip olmasından ve Irak pazarına da hitap etmesinden geldiğini ifade eden Özkazanç, 158.5 milyon dolarlık fiyatı ise normal karşıladıklarını belirtti. Özkazanç, ‘Bugüne kadar olan ihaleleri hep birlikte takip ettik. Hepsinde de fiyat yüksek çıkmıştı. Onun için bunu da normal bir fiyat olarak değerlendiriyoruz’ diye konuştu. Ercan Özkazanç, 30 yıllık bir geçmişi olan Türkerler’in Ankara’da metro altyapısı ve doğalgaz işlerinde çalışmalar yaptığını, bilişim ve petrol sektöründe faaliyet gösteren firmaları olduğunu, ayrıca Ankara başta gelmek üzere giyim mağazaları bulunduğunu da sözlerine ekledi.
Sabancı, Alman ortağıyla yarıştı
DÜNKÜ açık artırmanın bir ilginç yönü de Sabancı Grubu şirketi Çimsa ile, aynı grubun Akçansa’daki ortağı Alman Heidelberg’in karşı karşıya gelmesiydi. Dünyaca ünlü HeidelbergCement tarafından TMSF’nin çimento fabrikaları ihaleleri öncesinde kurulan Heidelberg Çimento Sanayi ve Ticaret şirketi ile Çimsa Çimento Sanayi ve Ticaret şirketi bir ara adeta düelloya girişti. Ancak yarışın sonunda aradan sıyrılan ise Türkerler İnşaat oldu.
Antep’te duygusal, Urfa’da mantıklıydıkGEÇTİĞİMİZ hafta Gaziantep Çimento Fabrikası’nı 128 milyon dolara satın alan Sanko Holding, dün Şanlıurfa Çimento Fabrikası için de iki firmasıyla birden yarıştaydı. Ancak Sanko Pazarlama 126.5 milyon dolarlık, Asko Tekstil de 148 milyon 750 bin dolarlık teklifleriyle açık artırmadan çekilen ilk iki firma oldu. İhalenin ardından bir açıklama yapan Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, ‘Gaziantep’teki fabrika bizim prestijimiz için gerekliydi. Şanlıurfa’da ise hesabımızı yaptık ve bu fiyatların üstüne çıkmadık. Gaziantep’te duygularımızla, bugün Şanlıurfa’da ise mantığımızla hareket ettik’ diye konuştu.
Çimento tahsilatı 1 milyar dolara doğru gidiyor
UZAN Grubu’ndan TMSF’ye geçen 9 çimento fabrikasından şu ana kadar 6’sı satılırken, elde edilen gelir 816 milyon 750 bin dolara ulaştı. Bu 6 fabrikanın toplam muhammen bedeli olan 308 milyon dolardan yapılan hesap, tesislerin bedellerinin 2.65 katına satıldığını ortaya koyuyor. Kalan 3 fabrikanın muhammen bedelinin de 125 milyon dolar olduğu düşünüldüğünde, TMSF’nin Uzanlar’dan yaptığı ‘çimento tahsilatı’nın 1 milyar doları aşması bekleniyor.
Türkerler kárlı bir iş yaptı
ŞANLIURFA Çimento A.Ş. Genel Müdürü Şinasi Özhan, Türkerler İnşaat’ın karlı bir iş yaptığını söyledi. 1986 yılında kurulan Şanlıurfa Çimento Fabrikası’nın, yıllık 550 bin ton civarında klinker üretim kapasitesine sahip olduğunu kaydeden Özhan, yıllık 421 bin ton dolayındaki çimento satışının yüzde 30’unun Irak’a ihraç edildiğini belirtti. Şanlıurfa Çimento Fabrikası’nda üretimin her aşamasında teknolojinin en yeni imkanlarından yararlanıldığını aktaran Özhan, fabrikada 165 personelin görev yaptığını bildirdi. Özhan şöyle konuştu, ‘Fabrikanın, Irak ve dolayısıyla Ortadoğu pazarına yakın oluşu büyük bir avantaj. Ayrıca imar sektöründeki hareketlilikte hesaba katılırsa ileride üretim kapasitesinin daha da artacağı düşünülebilir. Bana göre, TMSF tarafından düzenlenen açık artırmada Şanlıurfa Çimento Fabrikası’na 158.5 milyon dolar fiyat veren Türkerler karlı bir iş yaptı.’