Vahap MUNYAR
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2007 00:00
Irak'a sattığı elektrikle gündemde olan Karadeniz Holding, Türk bayraklı üç yatıyla Avrupalı zenginlere haftalığı 100 bin Euro’ya okyanus turu pazarlıyor. Karadeniz Holding’in Enerji Grubu Başkanı Doğan Karadeniz, 2003’te Irak’la anlaşma imzaladıkları zaman EPDK ve Enerji Bakanlığı’ndan kendilerine, "Sadece ürettiğinizi değil, devletin elektriğini de satın" teklifi geldiğini söyledi.
IRAK’a ihraç ettiği elektrik nedeniyle tartışılan Karadeniz Holding’in Enerji Grubu Başkanı Doğan Karadeniz, "Türkiye’de özel sektörün elektrik ihracatını ilk gündeme getiren biziz. 2003 yılında Irak yönetimiyle anlaşmayı imzalayınca, attığımız adımdan hem Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), hem de Enerji Bakanlığı çok etkilendi. O dönemde elektrik fazlası vardı, ’Kendi 72 megavatınızla yetinmeyin, devletin elektriğinden de satın’ dediler. Biz Kuzey Irak’a değil, Irak’a elektrik satıyoruz. Şalteri indirmemiz istenirse, hemen uyarız" dedi. Karadeniz Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Orhan Karadeniz ise, Türk bayraklı üç özel tekneyle özellikle Avrupalı zenginlere bir haftalığı 100 bin
Euro’yla başta Karayipler olmak üzere okyanus turu pazarladıklarını söyledi. Orhan Karadeniz, "Bu işi Türk bayraklı teknelerle yapmamız çok önemli" diye konuştu.
DEVLETTEN ALDIĞIMIZ AZALDI: Irak’a elektrik satmaya dönük anlaşmayı 2003 yılında yaptıklarını hatırlatan Doğan Karadeniz, şunları söyledi: "Biz o günlerde kendi ürettiğimiz 72 megavat elektriği satmak üzere anlaşma imzaladık. Yaptığımız anlaşma o dönemde büyük alkış aldı. EPDK ve Enerji Bakanlığı, ’Bu kadarla kalmayın, elektrik fazlamızın bir bölümünü de satın’ dedi. Bunun üzerine devletin elektriğini de satmaya başladık. Zaten ilk elektrik verme törenimize Enerji Bakanımız da geldi, ABD’li general de katıldı. Zamanla ’devletin elektriğini Iraklılara ucuza sattığımız’ iddiaları gündeme geldi. Bu arada biz elektrik üretimimizi 72 megavattan 190 megavata kadar çıkardık. Irak’a sattığımız elektrik de 220-230 megavat düzeyinde. Dolayısında artık devletten aldığımız elektrik çok düşük düzeyde kaldı."
İHRACAT FİYATI 7 SENT: Birçok üründe olduğu gibi elektrikte de ihracat fiyatının iç piyasaya oranla düşük tutulmasının normal karşılanması gerektiğini savunan Doğan Karadeniz, şöyle konuştu: "Biz devletten elektriği kilovatsaati 6.5 sente alıyoruz. Irak’a satış fiyatımız ise 7 sent. 6.5 sentin üstüne hat kirası falan da biniyor. Bize çok fazla birşey kalmıyor. Kendi elektriğimizden biraz daha iyi kazanıyoruz. Irak’ta büyük elektrik sıkıntısı var. Bırakın sanayiyi, evlerde günde iki-üç saat elektrik kullanılabiliyor. Ama devletimiz, Irak’a elektrik satmayacağımız yönünde bir karar çıkarırsa, buna anında uyar, şalteri indiririz."
OKYANUSTA TÜRK BAYRAĞI: Orhan Karadeniz ise, enerj dışında da bazı faaliyet alanları olduğunu belirterek, Karadeniz Yatçılık ve Turizm A.Ş.’nin Tuzla’da 12 milyon dolara yaptırdığı "Süheyla Sultan", "Prenses Zeynep" ve "Prenses Esra" adlı üç lüks yatının Türk bayrağıyla 12 ay boyunca başta Karayipler olmak üzere, okyanusta, Akdeniz çanağında, zenginlere dönük turlar yaptığını söyledi. Orhan Karadeniz, "Türk bayrağıyla lüks yat turizmi gerçekleştiren bizden başka kimse yok. Aslında başta Karayipler olmak üzere, dünyanın çok değişik, çekici tatil kıyılarında Türk bayrağıyla turizme soyunmak çok kolay değil. Ancak, biz inatla bu işe sarıldık. Müşterilerimiz arasında yüzde 10 ancak Türk vardır. Başta kıta Avrupası olmak üzere, birçok zengin, bizim özel konseptli yatlarımızda tatili tercih ediyor. Yatlarımızı haftalığı 70-100 bin Euro’ya kiralıyoruz. Yatlarımız yazın yazın Akdeniz’de, kışın Karayipler’de tur atıyor."
Nükleer enerji işine Romanya’dan girebilirizDOĞAN Karadeniz, nükleer enerjiyle de ilgilendiklerini kaydederek, "Çevremizde Romanya nükleerde güzel bir sistem kurdu. Santral için hisseleri küçük küçük parçalara böldü. Her bir parçayı bir girişimciye satmak istiyor. Biz de buna talibiz. Nükleer işine Romanya’dan girebiliriz. Yüzde 1-2-5’lik
hisse parçalarından birini alabiliriz" diye konuştu.
Tatili 10 bin Euro’ya satmak daha iyi değil mi
KARADENİZ Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Orhan Karadeniz, Türkiye’de kişi başına 10 Euro’ya tatil pazarlaması yapıldığını hatırlatarak, şöyle konuştu: "Bir tarafta kişi başına cebinden günlüğü 10 Euro’dan fazla para çıkmayan turisti çekmek var, diğer taraftan bizim yaptığımız gibi günlüğü 10 bin Euro’ya turist ağırlamak var. Dünyada turizm rezervi de öyle sonsuza kadar sürmeyebilir. O bakımdan turizm varlıklarımızı daha iyi fiyata pazarlamaya çaba göstermemiz gerekiyor."
Karayipler’de Türk pasaportu büyük sorunORHAN Karadeniz, Türk bayraklı lüks yatlarının başta kaptanları olmak üzere personelinin büyük bölümünün Türk olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: "Ancak, özellikle Karayipler’de Türk pasaportuyla iş yapmak çok zor. Karayipler’de 50 ülke var. Kimi shengen vizesini kabul ediyor, kimi etmiyor. Çoğunun Türkiye’de elçiliği, konsolosluğu yok. Vize almakta çok zorlanıyoruz."
3 bin Euro’luk şarap içiyor 3 bin Euro’luk gulet istemiyor
ORHAN Karadeniz, yatlarını kiralayan zengin müşterilerinin şarap giderlerinin bile çok yüksek olduğunu belirterek, "Adam şişesi 3 bin Euro’luk şarap içiyor. Bu durumda yanında demirleyenler arasında 3 bin Euro’luk gulet ve oradan yükselen müziği istemiyor" dedi.
Uzanlar’ın Tuzla’daki arazisi şimdi lojistik üssü olacak
KARADENİZ Holding, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’ndan (TMSF) 42 milyon dolara aldıkları Uzanlar’dan kalma Tuzla’daki eski Türk Otomotiv Endüstrisi (TOE) arazisini lojistik üssüne dönüştürme hazırlıklarına başladı. Bu amaçla Selma Akdoğan’ı transfer eden Karadeniz Holding, sadece limana 100 milyon
dolar yatırmayı planladı. Selma Akdoğan, "İçinden demiryolu geçen arazide, lojistik üssü yapmayı düşünüyoruz. Oraya konteyner limanı da yapılabilecek. İstanbul’un şiddetle böyle bir projeye ihtiyacı var" dedi.
Eline 1/25 binlik harita alan rüzgar lisansı için başvurduKARADENİZ Holding Enerji Grubu Başkanı Doğan Karadeniz, elektrikte yüzde 76 pazar payına sahip "toptan satıcı" olduklarını belirterek, "Yenilenebilir enerji konusunda da çalışmalarımız var. İlk hidroelektrik santralımız önümüzdeki mayıs ayına yetişecek. Onun dışında da hidroelektrik santrallarımız devreye girecek" dedi. Rüzgar enerjisi için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’na (EPDK) başvuranlar arasında kendilerinin de bulunduğunu ifade eden Doğan Karadeniz, şöyle konuştu: "Biz ’öz rüzgarcı’ diye tanımlanabilecekler arasındayız. Çünkü, iki yıldır ölçüm yaptığımız bölgelerde rüzgardan elektrik üretmek üzere başvuruda bulunduk. EPDK bu konuda yanlış yaptı. Eline 1/25 binlik Türkiye haritası geçirip, ’Burada rüzgar enerjisi işine gireceğim’ diyerek işaret koyanın başvurusunu kabul etti.