Güncelleme Tarihi:
ŞİRKETİN bağlı olduğu Hollandalı SHV’nin Asya ve Doğu Avrupa Bölge Başkanlığını da yürüten İpragaz CEO’su Selim Şiper, otogaz teknelerde de yaygınlaşmasını sağlamak için sosyal sorumluluk projelerini devreye aldıklarını söyledi. Şiper, akaryakıt istasyonlarında kendilerine yeni yerler bulmakta zorlandıkları için akaryakıt dağıtım işine girmeye karar verdiklerini açıkladı. Şiper, akaryakıt dağıtımına 50 milyon dolarla adım atacaklarını, 2013 yılında bu alanda yeni bir marka yaratacaklarını bildirdi.
Marinegas’la denizde
Selim Şiper, 3 yıl önce tekneler için Marinegas markasını devreye aldıklarını belirterek, şunları söyledi: “Şimdiye kadar 36 teknenin LPG’ye dönüşümünü sağladık. Marinegas, çevre dostu LPG kullanımı sayesinde deniz kirliliğini engelleyen bir sosyal sorumluluk projesine dönüştü. Tekne sayısının artmasıyla kullanımı da katladık. İlk yıl 5 ton, ikinci yıl 13 ton Marinegas satışı yaptık. 3 yılda 50 tonluk satışa ulaştık. Teknelerin sayısını artırmaya yönelik çalışmalarımızla birlikte hazirandaki aylık satışımız 11 tona ulaştı. 6 ayda 30 tonluk satışa dayandık.”
Otogaz payı yüzde 8
Türkiye’de tüplü LPG alanında İpragaz’ın pazar payının yüzde 25 olmasına rağmen, yoğun rekabet nedeniyle otogazda kendilerine ait üç markayla sadece yüzde 8 pazar payına ulaşabildiklerini vurgulayan Şiper, şöyle konuştu: “Son dönemlerde otogaz hizmeti veren bayilerimizi diğer markalara kaptırdık. Buna rağmen şu anda 990 noktada varız. Akaryakıt istasyonlarında kendime yer bulabilseydim, akaryakıt dağıtım işine girmezdim. Akaryakıtçılar otogaz işine giriyorlarsa, bende akaryakıtçıların işine girerim.”
50 milyon dolarla gireriz
LPG ve otogaz deneyimlerini yeni alana aktararak grubu güçlendirmek üzere çalışmalar yaptıklarını belirten Şiper, şunları dile getirdi: “Akaryakıt konusunda bu yıl içerisinde her türlü ön hazırlığı bitirip gelecek yıl ilk adımları atmayı planlıyoruz. Belli bayilerimizi belirledik. Öncelikle bu istasyonları hem akaryakıt hem otogaz hizmeti verir duruma çevireceğiz. Böyle bir operasyon için 50 milyon dolar olması gerekiyor, biz de bu hazırlıkları yapıyoruz.”
Boğaz’da LPG’li deniz taksi var
SELİM Şiper, Marinegas’ı bugüne kadar Antalya, Bodrum, Dalyan ve Yelken Kulübü ile İstanbul’da hizmete sunduklarını ifade ederek, son olarak İstanbul Boğazı’nda bir deniz taksiyi LPG’li hale getirdiklerini söyledi. Şiper, “Bunu çevre hassasiyeti olan bir vatandaş hayata geçirdi. İstanbul Boğazı’nda LPG’li tekne turlarına başladık” dedi.
Oymapınar Barajı’ndaki 13 tekne gaza dönüştü
ANTALYA’daki Manavgat Çayı üzerine kurulu Oymapınar Barajı’nda kooperatife bağlı 13 gezi teknesi sahibiyle LPG’ye dönüşüm anlaşması yaptıklarını belirten Selim Şiper, “Bunların giderlerini biz ödeyerek hepsini LPG’yle çalışır hale getirdik. 3 yıl içerisinde 36’ya ulaşan LPG’li teknelerin ortalama 5 bin liradan 4’te 3’ünün masraflarını biz ödedik.”
Sırada Dalyan’daki tekneler yer alıyor
KENDİ imkanlarıyla Dalyan’da faaliyet gösteren 500 teknenin 3’ünü dönüştürdüklerini anlatan Selim Şiper, şu bilgileri verdi: “İç sularda göller gibi kapalı alanlar dizel ve benzinli motorlu tekneler tarafından kirletiliyor. Bu nedenle buradaki motorların LPG’ye dönmesi gerekiyor. Parasailing gibi su sporları yaptıran tekneler çok güçlü. Bunların hepsinde dizel motorları bulunuyor.
Biz de bunların ömürlerinin dolup değiştirilme zamanlarının gelmesini bekliyoruz.”
Hindistan’da balıkçı teknelerine yöneldi
DÜNYANIN en büyük LPG şirketi Hollanda merkezli SHV Group’un 7 ülkeyi kapsayın Asya ve Doğu Avrupa Bölge Başkanlığını da yürüten Selim Şiper, Marinegas’ı sorumluluğu içerisinde bulunan ülkelere de yayacaklarını ifade etti. Şiper bu kapsamda uçak yakıtı kullanan Hindistan’daki balıkçı teknelerinin LPG motorlarına çevrilmesi için bu ülkedeki kooperatiflerle temasa geçtiklerini söyledi.