A.A.
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2009 10:34
Adı pestil ve kömeyle özdeşleşen Gümüşhane'de, kömenin oluşturduğu yan sektör 500 ailenin geçim kaynağını oluşturuyor.
Evlerinde köme için ipliğe ceviz dizen ailelerin aylık kazancının bin TL civarında olduğu belirtiliyor.
Gümüşhane'nin en büyük pestil üreticisi konumundaki Kral Pestil Köme Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Büyükbayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1983 yılında Gümüşhane'de ilk kez pestil ve yanında da köme üretmeye başladıklarını belirterek, “O yıllarda üretim kapasitemiz düşük düzeydeydi. Bugünkü gibi pestil ve köme pazarımız yoktu. 1990'lı yılların başında haliyle bu pazarımız önce çevre illere, sonra ülkeye ve hatta yurt dışına açılmaya başladı” dedi.
O zamanlar kendi evlerinde yaptıkları kömenin talep artınca yetmemeye başladığını ifade eden Büyükbayraktar, “Önce köme için ipliğe ceviz dizebilecek ailelerle görüşmeye başladık. Bu işi yapabilecekleri kendi iş yerlerimize alarak belirli bir eğitimden geçirdik” diye konuştu.
Bu kişilerin talebi üzerine ceviz dizme işinin evlerde yapılmaya başladığını anlatan Büyükbayraktar, şöyle devam etti:
“Bu kez ceviz içini evlere kadar götürerek köme için ceviz dizme işini evlere taşıdık. Bunu gören başka aileler bizlerden talepte bulunarak evlerinde aynı işi yapabileceklerini söylediler. O günlerde 5-10 olan aile sayısı bugün sadece bizim bünyemizde 80-100 aile arasındadır. Büyüyen bu piyasa ilimizde başka üretim merkezlerinin de açılmasıyla 23 pestil ve köme üretim tesisine ulaşmıştır. Bu tesisler de ailelere ulaşarak evlerde köme için ceviz dizme işini yaptırmaktadır. Her işletmenin ortalama 20 aileye bu işi yaptırdığını düşünürsek bizimle birlikte 500 aile bu sektörden ekmek yemektedir.”
Büyükbayraktar, kömenin aile ekonomisine çok önemli katkılar sağladığını vurgulayarak, “Biz, firma olarak her aileye bin TL ödeme yapıyoruz. Sanıyorum diğer işletmeler de aynı ödemeyi yapıyorlar. Bu ödeme bize keyif veriyor” dedi.
“GÜMÜŞHANE, 'CEVİZKENT, DUTKENT, BALKENT, SÜTKENT' HALİNE
GETİRİLMELİ”
Büyükbayraktar, Gümüşhane'nin ceviz yetiştiriciliğinin adeta ana merkezi olduğunu vurgulayarak, “Ancak buna rağmen üretimde ciddi bir potansiyel yok. Üretimde kullandığımız cevizin yüzde birini bile Gümüşhane'den tedarik edemiyoruz. Maalesef bu da üzücü bir durum. Bizim bu sektördeki asıl amacımız tabana yayılmaktır. Ama gel gör ki ceviz yetiştiriciliğinde 40-50 yıl önceki anlayış yok olmuş. Bu şehrin önde gelenleri, söz sahibi olanları, yerel yöneticiler artık bu pazarı görmeliler” diye konuştu.
Birçok sektörün mal ürettiğini ve satamadığını ancak sektörlerinde böyle bir sıkıntı olmadığını dile getirerek Büyükbayraktar, şunları kaydetti:
“Bu sektörün elimizden çıkıp gitmesi herkesi rahatsız edeceği gibi ilin ekonomisini de yıkıntıya götürecektir. Gönül istiyor ki ceviz üretimi bu ilde olsun. Sadece ceviz değil, balıyla, dutuyla, sütüyle ham madde ilimizden olsun. Çünkü pestil ve kömenin içerisinde bu saydıklarımızın hepsi var. Gümüşhane bir 'cevizkent, dutkent, balkent, sütkent' haline getirilmelidir. İl dışına satış yaparak aldığımız para, dışarıdan satın aldığımız ceviz, dut, bal ve sütle elimizden çıkıp gidiyor. Bu nedenle ceviz, bal, dut ve süt üretiminin bir an önce artırılması için yaptığım bu çağrıya ili yönetenler kulak vermelidir.”