Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE’nin ‘inaç turizmi’ açısından en ilginç ve uygun kentlerinden biri olan Mardin, bir taraftan turizm açısından markalaşmak istiyor, bir taraftan da ‘inançlara saygı’ tartışmalarına konu oluyor. Ünlü modacı Cemil İpekçi’nin Mardin Valiliği ile birlikte projelendirilen ve 25 Eylül’de tarihi Kasımiye Medresesi’nde yapılacak ‘Mardin Defilesi’ de böyle bir tartışmaya yol açtı. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) Mardin’de düzenlediği “İnanç Turizmi” konulu toplantı öncesi Kasımiye Medresesi’ni ziyaret eden işadamları, medresede akşam festival için kokteyl düzenleneceği, yakın zamanda da Cemil İpekçi defilesinin burada yapılacağını öğrenince tepki gösterdi.
İki mescit var, biri kapalı
Medrese’nin restorasyondan sonra tarihi amacına uygun olarak kullanılması gerektiğini savunan işadamları, aynı bina içinde bir cami bulunduğunu belirterek, bu tür etkinliklerin uygun olmadığını öne sürdü. Defile ve diğer etkinliklerin yapıldığı bölüm ile mescit arasında sadece 10 metre olması, ayrıca etkinlik alanının bir köşesinde hanefiler için ‘kapalı bir mescit’ bulunduğunun belirtilmesi üzerine tartışma büyüdü. İnanç turizmi konulu toplantı sırasında da bu konu gündeme getirildi ve bu tür etkinliklerin amacına uygun başka binalar da yapılması önerildi.
Genetiği bozulmamalı
Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtım Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Seyit Ali Aslan, tepkiler üzerine, “Kasımiye Medresesi’nin aslına uygun restore edilmesinin çok önemli bir hizmet olduğunu ancak kullanırken genetiğine uygun kullanmak gerektiğini söyledi. Aslan, “Ankara’ya döner dönmez, en üst düzeyde konuyu gündeme getireceğiz. Bu tür uygulamalar bazen atılacak adımları da çok olumsuz etkileyebilir” dedi.
Özüne sadık kalmalı
MÜSİAD Mardin Şubesi Hizmet Sektörü Kurulu Başkanı Şeyhmuz Dinçer de, “Mardin içindeki etnik ve dini farklılıklar bu kentin zenginliğidir. İnanç turizmi ve kapitalizmin baskısıyla yanlış işler yapılmamalı. Kutsal mekanlar özüne aykırı kullanılıyor. Bu hem Mardinlileri hem de bu kutsallara duyarlı insanları rahatsız eder” dedi.
1469’da yapıldı cami ve türbe var
AKKOYUNLU Hükümdarı Cihangir oğlu Kasım Padişah, Mardin’e atandığı zaman şehri onarmak için hummalı bir faaliyete başlar. Bu çalışmaları sırasında en güzel eser olarak, günümüze kadar ayakta durabilen bu çok amaçlı medreseyi 1469’da yaptırır. Tuğlu tonozlu revaklar ve yanlara doğru derin tonozlarla genişletilmiş kubbeli Camisi ve iki teras üzerine iki katlı medresesi ve türbesiyle külliye şeklindeki yapı Mardin’in en seçkin tarihi binalarından biri olarak özellikle inanç turizmi açısından büyük ilgi görüyor. Ancak son dönemde, konserlere, defilelere ve kokteyllere açılması Mardin’de derin bir tartışmaya da neden oluyor.
300 milyon turist inanç için geziyor
MÜSİAD Hizmet Sektörü Kurulu Başkanı Coşkun Topaloğlu, Türkiye’nin inanç turizmi konusunda dünyada hak ettiği yeri alamadığını belirterek, “Dünyada 300 milyon ayakın insan inanç turizmi için geziyor. Ancak Topkapı Sarayı’nı turistlere gezdidirken ‘padişahların genelevi’ diye saçmalayan rehberler bile gördük” dedi. Son dönemde Türkiye’de inanç turizmi adına çok olumlu adımlar atıldığını anlatan Topaloğlu, şöyle konuştu: “Sümela’daki ayin, Yunanistan’da ‘biz de cami şart oldu’ dedirtti. Şimdi Akdamar dünya gündeminde. Mardin de birçok açıdan inanç turizminden önemli pay alacak zenginliğe sahip. Ancak her zaman olduğu gibi bu konuda da inanca saygı, insana sevgi ve tarihe hak ettiği değeri vermek şart.”
100 liralık davetiye geliri kızlara burs olacak
MÜSİAD üyesi bazı işadamları modacı Cemil İpekçi’nin inanç özgürlüğü konusundaki liberal görüşlerini bildiklerini, bu nedenle de ayrıntılı bilgisi olsa Mardin’de bir camiyle aynı çatı altındaki bir mekanda defile yapmayacağına inandıklarını söyledi. İpekçi, Mardin Valiliği ile birlikte organize edilen ve birçok ünlü mankenin görev alacağı defilesini 25 Eylül Cumartesi saat 21.00’de yapacak. Geliri üniversitede okuyan Mardinli kız öğrencilere eğitim bursu olarak verilecek defilenin biletleri 100 liradan satılıyor.