Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2008 00:00
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Balkan Ekonomi Zirvesi’nde tarihi İpek Yolu’nun önemine işaret etti ve "İpek Yolu’nu yeniden canlandırırsak bu yoldan geçecek taşıtların tozu bile ülkelerimizi kalkındırmaya yeter" dedi.
TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Balkan ülkeleri ile tarihi İpek Yolu’nu yeniden canlandırdıkları takdirde bu yoldan geçecek taşıtların tozunun bile ülkeleri kalkındırmaya yeteceğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, Balkan Ekonomi Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, bugüne kadar sorunlarını odalar arasında tartıştıklarını, ancak öğleden sonra burada ilk defa düzenleyecekleri yuvarlak masa toplantısı ile Balkan ülkelerinin bakan, hükümet temsilcileri ve Balkan odalarının başkanlarının ortak platformda bir araya geleceğini, birlikte çalışma fırsatı bulacaklarını söyledi.
Balkanlar’da yatırıma hazırızTürk işadamlarının Balkan ülkelerindeki toplam yatırımlarının 1.5 milyar dolara ulaştığını, üçüncü ülkeler üzerinden gelen Türk sermayesi de dahil edildiğinde 2.1 milyar doların aşıldığını bildiren Hisarcıklıoğlu, "Türk özel sektörü Balkan ülkelerinde daha fazla yatırım yapmaya hazırdır" dedi. Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin yaklaşık 70 milyonluk nüfusu ile Balkan ülkeleri için büyük bir pazar da olduğunu söyledi.
İpek Yolu’nun önemiTOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Balkanlar’ın, tarihi İpek Yolu’nun güzergahı üzerinde bulunduğunu, Doğu ile Batı arasındaki ulaştırmada bir köprü görevini üstlendiğini hatırlattı ve küresel ticaretteki payı giderek yükselen Uzak Doğu Asya ile en yüksek satın alma gücüne sahip Avrupa arasındaki ticaretten daha fazla pay almanın anahtarının İpek Yolu olduğunu savundu. Hisarcıklıoğlu, "Hepimizin sahip olduğu ekonomik büyüklüğe baktığımızda, 2007 yılı verilerine göre toplam 1.4 trilyon
dolar GSYİH, 139 milyon nüfus ve 248 milyar dolar ihracat ile Avrupa için ne kadar önemli bir güç olduğumuzu görebiliriz" diye konuştu.
Balkanlar dünyanın cazibe merkezi olabilirDEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Türkiye ile birlikte 130 milyon nüfus ve 1.4 trilyon dolarlık ekonomiye sahip Balkan coğrafyasının toplam dış ticaretinin 600 milyar doları aşmış olmasının en azından başlangıç noktası olarak son derece uygun bir zemin sağladığını söyledi. Ekren, bölgesel işbirliği ile Balkanların dünyanın en cazip yatırım bölgelerinden biri haline gelebileceğini söyledi ve küresel finansal krize karşı küresel bir işbirliğini gerektirdiğine işaret etti. Ekren, "Ama üzerinde durulan önemli bir başka konu da küresel işbirliği kadar bölgesel işbirliklerinin de önemli olduğudur" dedi. Ekren, bölgesel işbirliklerinin küresel sistemle koordineli yürütüldüğü sürece hem bölgesel olanakların artacağını hem de küresel sisteme ciddi katkı sağlayacak ortamın birlikte şekillendirileceğini söyledi.
Karadağ ile serbest ticaret anlaşması BALKAN Ekonomi Zirvesi kapsamında Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile Karadağ Ekonomik Kalkınma Bakanı Branimir Gvozdenovic tarafından, iki ülke arasında serbest ticaret anlaşması imzalandı. İmza töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tüzmen, ticaretin serbestleştirilmesi açısından, özellikle dünyanın büyük sıkıntılar yaşadığı bu kriz döneminde böyle bir anlaşmanın imzalanmasını önemli gördüğünü söyledi. Son dönemlerde Türkiye’de çok sayıda yabancı heyetin temaslarda bulunmasına ilişkin olarak Tüzmen, "Dünya ekonomisindeki durgunluk, geçici bir durgunluk. 2 sene içerisinde büyüme oranlarının eski hızına ulaşacağı bekleniyor" dedi.
Güler’den Ortadoğu’ya ’barış suyu’ planıENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye’nin suyunu, Ortadoğu ülkelerine satmak istediklerini bildirdi. Güler, satılacak suyun nereden bulunacağına ise açıklık getiremedi. "Norveç-Türkiye Hidroenerji Forumu 2008" sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Güler, Ceyhan-Kızıldeniz Projesi’ne açıklık getirdi. Güler, bu projede 5 ayrı ürünü, Orta ve Uzakdoğu’ya pazarlayacaklarını anlattı. Güler, petrolün yanı sıra doğalgaz, su, elektrik, fiberoptik iletişimini de Ortadoğu’ya götüreceklerini bildirdi. Güler, bütün projelerin teknik ön çalışmalarının yapıldığını ve suyun özellikle Filistin’e satılarak bölgeye barış getireceğini kaydetti.