Güncelleme Tarihi:
Ocak ayının yaklaşmasıyla birlikte merak edilen konulardan biri de intibak zammı oldui. Maaşlarını etkileyebilecek her adımı yakından takip eden binlerce emekli, ocak ayının yaklaşmasıyla birlikte emekli maaşlarına intibak zammı yapılıp yapılmayacağını sorgulamaya başladı. Emekli zammı adı altında verilen her gelişmeyi yakından takip eden emekliler, “Bu yıl intibak zammı yapılacak mı?”sorusuna yanıt ararken; konuya hakim olmayan veya intibak kelimesini ilk kez duyan vatandaşların kafasında yeni bir soru işareti belirdi: İntibak zammı nedir? Emekli maaş zammının içerisine dahil edilen bu zam tüm emeklilerin maaşına yansır mı? İşte, konuya dair merak edilenler ve son çalışmalara dair detaylar!
Arapça kökenli olan İntibak, uyum ve iki şeyin ölçülerinin birbirini tutması olarak tanımlanıyor. Emeklilik maaşlarını etkileyen intibak zammı, prim kazancı ve prim ödeme gün sayısı aynı olmasına rağmen farklı aylıklar alan emekliler arasında denge sağlamak amacıyla uygulanıyor. Sigortalıların çalıştıkları dönemlerdeki kanun hükümlerinin esas alınmasıyla emekli aylıkları karma sisteme göre hesaplanıyor. Prim kazancı ve primlerinin ödeme gün sayısı aynı olmasına rağmen, farklı tarihlerde emekli olunması halinde emekli aylıkları eşit olmuyor. Bu durumun düzeltilmesi için güncelleme kat sayısı ve aylık bağlama oranlarında eşitliği sağlayacak düzenlemeler yapılması "intibak" olarak adlandırılıyor.
İNTİBAK ZAMMI VAR MI?
Türkiye Emekliler Derneği, 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara intibak için dava açmış, emekli zammı için umut olan dava geçtiğimiz kasım ayında görülmüştü. Peki, emeklilere ekstra zam için umut olan davada karar ne oldu? Türkiye'de milyonlarca emeklinin maaşına 50 ila 335 lira arasında bir zam getirmesi beklenen intibak zammı davasıyla ilgili açıklama, Türkiye Emekliler Derneğinin (TÜED) Hukuk Danışmanı Avukat Cafer Tufan Yazıcıoğlu’ndan geldi. Ankara 3. İş Mahkemesinde görülen ve ret kararı verilen davada, Yargıtay 21. Hukuk Dairesinin inceleme yaptığını ifade eden Yazıcıoğlu, inceleme sonucu mahkemece verilen ret kararının onandığını aktardı.
Dernek üyesi İbrahim Avcı adına açılan dava konusu "2000 yılı sonrası emeklilere verilmesi gereken hak"kın mahkemece reddedilmesi üzerine Yargıtay'a başvurduklarını anımsatan Yazıcıoğlu, "Yargıtaydan umduğumuz sonucu ne yazık ki alamadık. Dosyadaki bilirkişi raporu ve ombudsman kararı lehimize olmasına rağmen, Yargıtay mahkemenin verdiği ret kararını onadı." dedi. Üyelerinin konuyu bireysel başvuru hakkını kullanarak Anayasa Mahkemesine taşıyacağını da açıklayan Yazıcıoğlu, TÜED'in 2000 yılı öncesi emeklilerin intibakında olduğu gibi 2000 yılı sonrası emeklilerin intibak hakkı için başlattığı hukuk mücadelesini sonuna kadar kararlı bir şekilde sürdüreceğini söyledi.