İnternet yeni rekabet alanı olacak, Türkiye dönüşümde yerini alsın

Güncelleme Tarihi:

İnternet yeni rekabet alanı olacak, Türkiye dönüşümde yerini alsın
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2010 00:00

Dünyada internetin artık yeni rekabet alanı haline geldiğini belirten Wikinomics kitabının yazarı Don Tapscott, “Bu değişim tehlikeyle beraber fırsat da yaratıyor. Türkiye de bu dönüşümde yerini almalı” dedi.

İŞ dünyasının en büyük 50 düşünürü arasında yer alan ve Wikinomics kitabının yazarı Don Tapscott, internetin küresel rekabet alanı haline geldiğini belirterek, “İnternet artık mobil hale geliyor. Bu kurumlarda büyük değişime neden olacak. Türkiye de bu dönüşümü sağlayabilir. Bu değişim tehlikeyle beraber fırsat da yaratıyor. İnternet deyimiyle iş dünyası ve dünyanın yeniden ‘yüklenmesi’ gerekiyor” dedi.

Rekabet küresel olacak

Turkcell İşTcell tarafından düzenlenen ‘Mobil Teknolojilerle İşinizde Fark Yaratma Fırsatları’ konulu teknoloji zirvesinde konuşan Tapscott, büyük rekabet alanı haline gelen web sitelerinden de küresel platforma geçiş olduğunu aktararak, rekabetin bu küresel platformda şekilleneceğini, her kurum ve teknoloji sorumlusunun bunu bilmesi gerektiğini kaydetti.

Yeniden sanayileştirme

Mobil internetin yeni bir altyapıyla geldiğini de vurgulayan Tapscott, şöyle konuştu: “Zenginlik yaratma ve sosyal gelişmede etkili olacak. Adalet ve demokrasi anlayışlarını da değiştirecek. Bununla küçük firmalar, büyüklerin önüne geçebilir. Hükümetlerin ve sistemlerin de mobil internete göre dönüşmesi gerekir. Temel değişiklik kurumsal değil, medeniyet değişimi. Network çağına girildi. Dünyayı yeniden sanayileştirmek lazım.”

Her cihazdan giriliyor

Don Tapscott, internete artık sadece bilgisayardan değil her cihazdan girilebildiğini hatırlatarak, şunları söyledi: “Artık kapıların bile çipi var onlar da bilgi taşıyor. Fiziksel dünya akıllı hale geliyor. Bu da çoğaltılmış gerçeklik sağlıyor. Yeni web’te sadece interneti değil, dünyayı araştırıyoruz. İnsanlar dijital hale geliyor. Bir sonraki değişim ise web servisleri olacak. Web büyük farklılık yaratma alanı haline geliyor.”

Dört sürücü güç var

Mobil web’e doğru değişim için dört sürücü güç bulunduğunu aktaran Tapscott, bu sürücü güçleri şöyle sıraladı: “Yeni mobil web bunlardan biri. Diğer büyük değişim ise yeni jenerasyon. Hızla artan bir mobil nesil var. Bunlara ‘net jenerasyonu’ diyoruz. Üçüncü sürücü güç ise sosyal devrim. Herkes kendi içeriğini yaratıyor. Son sürücü güç ise self organizasyon.”

Ciliv: Reklamda saldırmakla olmaz yatırım yapmak lazım

TURKCELL Genel Müdürü Süreyya Ciliv, 2010’da Türkiye’de 2 milyar lira altyapı yatırımı yaptıklarını belirterek, rakiplerine “Reklamlar iyi, hoş ama bu iş reklamla saldırmakla olmaz, yatırım yapmak lazım” diye seslendi. Ciliv, İştecell zirvesindeki konuşmasında da, “2010 yılıyla başlayan dönem, mobil internet dönemi. Mobil internet hayatımızı değiştirecek. Şirketler mobil internet teknolojisini hızla uyguluyor. Böylece dünyada rekabet güçlerini artırma fırsatı buluyorlar. Mobil internet konusunda Türkiye’nin altyapısı dünyanın en iyisi” dedi.

Bin günde olan şey artık tek güne indi

DON Tapscott, insanların birbiriyle organize olabildiğini belirterek, şunları anlattı: “Bu devrimsel bir güç. Bin günde olan şey artık tek bir günde meydana gelebiliyor. Sosyal network, sosyal üretime dönüştü. Tamamen yeni bir döneme girildi. Küresel çöküş dediğimiz şey bu. Hükümetler, şirketler nezdinde bütün yeni prensiplerin etrafında iş birliklerini tekrar düşünmemiz lazım. Bütün paradigma liderleri, yenilerini kucaklamakta zorlanır. Çıkarlar, değişime karşı mücadele verir. Bunu yapabilirsek çocuklarımıza daha iyi bir gelecek sunabiliriz.”

Facebook’a konulan yasak çalışanın moralini bozdu

TURKCELL’in düzenlediği zirvede katılımcılara, ‘Aranızda Facebook’u yasaklayan şirket var mı?’ diye soran Don Tapscott, şunları söyledi: “Amerika’da bir vali Facebook’u yasaklamıştı. Gerekçe olarak da vaktin boşa harcanmasını göstedi. Çalışanların moralleri bozuldu. Bir kültüre ve araçlarına ret vermeden önce onları kucaklayalım. Şirketler, yeni işletme platformlarını kucaklarsa çalışanlar da organize olup değer yaratmanıza yardımcı olur. Bu kültür kucaklanırsa çok iyi şeyler olabilir ama şirketler böyle yapmıyor. Kucaklamak yerine onlara gözetmenlik yapmaya kalkıyorlar.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!