İnternet ve televizyonu birleştirdi, Avrupa’lı yayıncıları peşine taktı

Güncelleme Tarihi:

İnternet ve televizyonu birleştirdi, Avrupa’lı yayıncıları peşine taktı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2012 00:00

Modem üreticisi AirTies’in CEO’su Bülent Çelebi, internet ve televizyon yayınını, tek bir cihaz üzerinden evlerdeki elektronik cihazlara dağıtılmasını sağlayacak teknolojiyi geliştirdiklerini belirtti.

Haberin Devamı

Çelebi, “Artık televizyonlar tek taraflı bir verici olmaktan çıkarak interaktivite kazandı ve evin içindeki internet ağının bir parçası haline geldi. Teknolojimizi gören Avrupa’nın en büyük operatörleri bizimle çalışmak istiyor. 5 yıl içinde de 500 milyon dolar ciro yapan bir şirket haline geleceğiz” dedi.

Acaba kiminle birleşecek

‘Set Top Box’ cihazları için geliştirdikleri yazılımla, Avrupa’nın önde gelen operatörleriyle 8 farklı proje için görüştüklerini söyleyen AirTies CEO’su Bülent Çelebi şöyle konuştu: “Avrupa’da, ‘Acaba Airties, hangi Avrupalı şirketle birleşecek’ sorusu soruluyor. Avrupa’nın en büyük operatörleri bizi seçti. Şu anda görüşme aşamasında olduğumuz için detayları açıklamamızı istemiyorlar. Ancak önümüzdeki aylarda detayları netleşecek anlaşmalarla, bu yıl yüzde 50 büyüyerek ciromuzu 60 milyon dolara taşıyacağız. Asıl patlamayı ise, bütün projelerimizin rayına oturduğu 2013 yılında gerçekleştireceğiz. “

Haberin Devamı

Operatörlerin ilgisini çekti

Avrupa’da başta Fransa, İngiltere ve Almanya’da yer alan büyük televizyon operatörleriyle görüştüklerini anlatan Çelebi, “Artık televizyonlar tek taraflı bir verici olmaktan çıkarak interaktivite kazandı ve evin içindeki internet ağının bir parçası haline geldi. Avrupalı televizyon izleyicisi bu yeni teknolojiyi talep ediyor. Bunun için yayının yanına internetin eklenmesi gerekiyor. Bu noktada AirTies, olarak dünya devlerinin arasından sıyrılıyoruz. Şu anda Avrupalı operatörlerin çalıştığı 4 büyük şirket var. Yeni teknolojilere ayak uyduramadıkları için sallantıdalar. Operatörler de bu durumu gördükleri için Avrupalı üreticilere çok fazla güvenmiyor. Türkiye’deki, Digiturk ve D-Smart gibi yayın yapan Avrupalı kuruluşlar, artık daha interaktif özelliklerin yer aldığı teknolojileri kullanmak istiyor. Düşük internet hızına rağmen, HD yayınlarının izlenmesine imkan tanıyan teknolojimiz Avrupa’da  ilgi çekiyor.”

Tablet ve TV bağlanacak

AVRUPA’da yüzde 80’inin televizyon hizmetini kablo ya da özel operatörler üzerinden sağladığını ifade eden AirTies Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Metin İsmail Taşkın ise şunları söyledi: “Artık televizyonların daha interaktif hale gelmesiyle birlikte, evdeki internet ağıyla birleşme yaşanacak. Önümüzdeki yıldan itibaren, evdeki bilgisayarlar, tabletler ve televizyonlar AirTies tarafından geliştirilen bu kutular sayesinde birbiriyle bağlantılı şekilde çalışabilecek. Televizyon yayınları artık internet üzerinden HD yayın kalitesiyle, kesintisiz izlenebilecek. Danimarka’da bir fiberoperatör de, bizimle birlikte IPTV servisi geliştirdi. Biz de AirTies markası altında kutuların üretimini gerçekleştiriyoruz. Arayüzü onlar geliştirdi. Bizim yaptığımız işin yüzde 90’ı kutunun yazılımını yapmaktan oluşuyor. Bu ürün için şimdiye kadar 8 milyon dolarlık Ar-Ge harcaması gerçekleştirdik.”

Haberin Devamı

Apple, Türk şirketi olsa ithalatçı damgası yer

TÜRKİYE’nin, Çin benzeri fason üretim modelini uygulaması halinde, yerli teknolojiyi yerli üretimle birleştirebileceklerine dikkat çeken AirTies CEO’su Bülent Çelebi, “Ancak bu noktada fiyatın da avantajlı olması çok önemli. Şimdiki koşullarda, Apple Türk şirketi olsa, Çin’de yaptığı üretim nedeniyle ithalatçı damgası yer. Teknolojinin doğası üretimi başka firmaya vermeyi gerektiyor. Aksi takdirde Türkiye’den teknoloji şirketi çıkmaz” diye konuştu. Türkiye’de IPTV hizmetlerini Türk Telekom’un Tivibu servisiyle verildiğini hatırlatan Çelebi, konuşmasını şöyle sürdürdü: “TivibuEv’in set top box’larını ve modemlerini AirTies olarak biz veriyoruz. Dünyada bu 2 servisi birden verebilen çok az firma var. Bu da bizi yurtdışında tercih edilir kılıyor. Türkiye’de bugüne kadar yaklaşık 8 milyon adet modem ve set top box kutu satışı gerçekleştirdik. Bunların yüzde 60’ını modem oluşturuyor. Ancak modem artık bir media geçiş kapısı haline gelecek.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!