İnterbank'tan Çağlar'a 349 trilyonluk haciz

Güncelleme Tarihi:

İnterbanktan Çağlara 349 trilyonluk haciz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

İnterbank, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in, ‘işte ailem’ diye nitelediği fotoğrafta yer alan işadamı Cavit Çağlar aleyhinde 349.1 trilyon liralık haciz kararı aldırdı. Çağlar'ın eski bankasının haciz kararına yaptığı itirazı reddedildi.

MEVDUAT Sigorta Fonu'na devredilen İnterbank, eski patron Cavit Çağlar ile dayısı ve ortağı Şükrü Şankaya aleyhinde 349 trilyon 116 milyar liralık rekor miktarda haciz kararı aldırdı. Bankanın, bilirkişinin faiziyle 749 trilyon lira olarak tesbit ettiği haciz başvurusu geri kalan miktar yönünden kabul edilmezken Çağlar ve avukatlarının hacze yaptıkları itiraz da mahkemece reddedildi. Hazine'nin Çağlar ve diğer ortaklarını mali bünyesi zayıflayan İnterbank'tan grup şirketlerine kredi açılmaması konusunda bankanın Sigorta Fonu'na devrinden 1 yıl önce 12 Aralık 1997 tarihinde uyardığı ortaya çıktı. Uyarıya rağmen Çağlar'ın 49 şirketine kefalet yoluyla bankanın trilyonlarını aktarması skandal olarak nitelendi.

İstanbul 9'uncu Asliye Ticaret Mahkemesi dün adliye tarihinin belki de en büyük ihtiyati haciz kararı verdi. Sigorta Fonu'na devredilen İnterbank, patron Cavit Çağlar ile ortağı Şükrü Şankaya aleyhinde 349 trilyon 116 milyar liralık kefalet borçları nedeniyle ihtiyati haciz isteminde bulundu. Banka avukatları eski yöneticiler Çağlar ile Şenkaya'nın kefaletleriyle 49 grup şirketine İnterbank'tan yüzlerce trilyonluk kredi açıldığını belirttiler.

UYARIYA RAĞMEN

Bankanın avukatı haciz başvurusunda 349 trilyon 116 milyar liralık alacaklarının faiziyle birlikte 749 trilyon 666 milyar liraya ulaştığını, bu tutarın üç emekli banka müdüründen oluşan bilirkişi tarafından 11 Ağustos 1999 tarihli raporla da tesbit edildiğini vurguladılar.

Başvurunun en ilginç noktası Hazine Müsteşarlığı'nın İnterbank'ın Mevduat Sigorta Fonu'na devrinden tam 1 yıl önce yönetimdeki Çağlar ve ekibini, bankanın paralarını grup şirketlerine kredi olarak aktarmamak yönünde uyardığının ortaya çıkması oldu. İnterbank avukatı Hazine'nin 12 Aralık 1997 tarihinde bankanın o dönemki yöneticilerini mali bünyenin zayıfladığı, Sigorta Fonu'na devir kapsamına alınabileceği, bu yüzden grup şirketlerine kredi açılmaması yönünde yaptığı uyarının dikkate alınmayarak trilyonlarca liralık kredi aktarılmaya devam edildiğini bildirdi.

Mahkeme bilirkişi raporunun tesbit ettiği 749 trilyon liralık rakama rağmen Çağlar ve dayısının malvarlığı için ana para 349 trilyon 116 milyar lira üzerinden ihtiyati haciz kararı verdi. Çağlar'ın avukatlarının karardan hemen sonra hacze yaptıkları itiraz da reddedildi. İnterbank avukatı kararı İstanbul 6'ıncı İcra Müdürlüğü kanalıyla takibe koyup Bursa'ya hacze gitti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!