İnsansız platformlarda 2 milyon metreküp gaz üretimi

Güncelleme Tarihi:

İnsansız platformlarda 2 milyon metreküp gaz üretimi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2012 12:25

Anadolu Ajansı (AA) ekibi, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nca (TPAO) 4 insansız platform aracılığıyla günlük 2 milyon metreküp doğalgazın üretildiği Akçakoca-Çayağzı Doğalgaz Proses Tesisi'ndeki çalışmaları görüntüledi.

Haberin Devamı

Türkiye'nin Karadeniz'deki tek doğalgaz üretim sahası olan tesislerde, 3'ü küçük ve 1'i büyük 4 platform bulunuyor. Ana platform birbirlerine demir profillerle bağlanmış 3 kattan oluşuyor. Toplam yüksekliği 120 metre olan platformun, 95 metrelik bölümü suyun altında yer alıyor. Suyun üstünde kalan 25 metre yüksekliğinde ve 60 metre genişliğindeki bölümde ise gemilerin çarpmaması için uyarıcı sistemler bulunuyor. Çeşitli ikaz lambalarıyla donatılan platformlar, hareket algıladıklarında sesli uyarı sistemini devreye sokuyor.

3 katlı ana platformun birinci katında denizin dibine sabitlenen ayaklar, 2. katında ise denizin altından çıkarılan doğalgazın 3 vana aracılığıyla ünitelere bağlandığı bölüm ve 3. katta vinçler yer alıyor. Platformlar da birbirlerine borularla bağlı bulunuyor. Ana platform kıyıya 9 mil, küçük platformlar ise 4,5 mil uzaklıkta bulunuyor.

Haberin Devamı

9 şiddetindeki depreme dayanacak şekilde tasarlanan platformların 15 metre yüksekliğindeki dalgalara dayanıklı olduğu belirtiliyor.
Tesis müdürü Şenol Çatan, platformlarda her gün üretilen 2 milyon metreküp doğalgazın, Türkiye ihtiyacının bir bölümünü karşıladığını söyledi.

GAZ ÜRETİMİ İNSANSIZ PLOTFORMLAR ARACILIĞI YAPILIYOR- FOTO GALERİ

Kuyulardan çıkarılan doğalgazın 24 kilometre uzunluğundaki boru hattıyla tesise taşındığını belirten Çatan, “Platformlardan biri, Akçakoca'ya yaklaşık 9 mil uzaklıkta bulunuyor. Diğer 3 platformumuz ise kıyıya yaklaşık 6 mil uzaklıktadır. Birbirine bağlı bu platformların hepsini 24 kilometrelik boru hattıyla tesise taşıyoruz. Buradaki proses bandında 'seperatör (ayırıcı)' ünitesinden geçirildikten sonra serbest sıvıyı alıyoruz. Gazın basınçlandırılmasıyla doğalgaz satışa hazır hale geliyor ve tüm bölgelere aktarılıyor” şeklinde konuştu.

Karadeniz'de 12 yıldır doğalgaz ve petrol aranıyor

Çatan, Karadeniz'de 2000'li yılların başından itibaren doğalgaz arama çalışmalarının sürdürüldüğünü ifade ederek, tesiste 5 yıl önce üretime başlandığını bildirdi.
3 olan platform sayısını yakın geçmişte 4'e çıkardıklarını hatırlatan Çatan, “Bu platformlar yaklaşık 95 metre derinliğe sahiptir. Üzerinde üretimde kullanılmak üzere 3 kuyu vardır. Bu 3 kuyudan üretim faaliyetleri devam etmektedir” dedi.

Haberin Devamı

Çatan, TPAO'nun Karadeniz'de doğalgaz arama çalışmalarını sürdürdüğünü anlatarak, olumlu sonuç alınması halinde çalışmaların devam edeceğini kaydetti.
Daha çok gaz veya petrol üretmeyi amaçladıklarına dikkati çeken Çatan, arama, üretim ve sondaj çalışmalarının yürütüldüğünü bildirdi.

Karadeniz'in batısında 4, Marmara Denizi'nde de bir üretim platformu bulunduğunu anımsatan Çatan, sözlerini şöyle tamamladı:
“Akçakoca açıklarındaki 4 platformumuz insansızdır. Tüm sistemler otomatik olarak uzaktan kumanda sistemiyle kontrol edilir. Bunların tüm verilerini Çayağzı Proses Tesisi'nde online olarak görebilmekte ve gerektiğinde müdahale edebilmekteyiz. Online olarak tesisten bazı operasyonları gerçekleştirme imkanına sahibiz. Yani emniyeti karadan sağlıyoruz. Sadece arıza veya herhangi bir ihtiyaç halinde ekiplerimiz bakımlarını yapmak üzere platformlara gider.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!