Çağlar, Ziraat Bankası Setbaşı Şubesi bünyesinde VTM cihazlarının hizmete girmesi nedeniyle düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Setbaşı şubesinin, “insansız şube” dedikleri elektronik bankacılıktan oluşan ilk şubeleri olduğunu söyledi.
Bu uygulamanın sadece Türkiye'de değil, dünyada da benzeri olan bir uygulama olmadığını ifade eden Çağlar, Ziraat Bankası olarak Türk bankacılık tarihi ve ekonomisinde de bir yeniliğe imza atmış olduklarını belirtti.
Çağlar, buradaki uygulamanın temelini Türkiye'nin her yerinden şube açılması yönünde talepler gelmesinin oluşturduğunu vurgulayarak, “Oralara da yetişmemiz, personel sayısı olarak o insanları alıp oralara göndermek, eğitmek oldukça zaman ve maliyet işi. Dolayısıyla bu sistem sayesinde Türkiye'nin her noktasında, artık bankacılık hizmeti verebilecek hale geleceğiz” dedi.
Bunun, normal bir şubede yapılabilecek her türlü bankacılık işlemlerini yapabilecek hale getirdikleri bir sistem olduğunu ifade eden Çağlar, şöyle konuştu:
“
Kredi vermenin dışında, şubeye gelen bir insanımızın para yatırma, para çekme,
döviz alma, döviz satma, fatura ödeme, havale yapma, fon alma gibi ne tür bankacılık hizmetleri alınıyorsa, bütün hepsini bu sistem yapabilecek hale gelecekler ve bunların bir başka güzelliği de bunlar verdiği her türlü hizmeti 7 gün 24 saat verebilecek halde olacaklar. Dolayısıyla Türk bankacılığına yeni bir ilk kazandırmış oluyoruz, bundan önce de Ziraat Bankası olarak yaptığımız birçok ilkler gibi.”
“BURSA BU ANLAMDA BİR İLK”Çağlar, yeni sistemde hizmet kesintisi olup olmayacağı yönündeki sorular üzerine, şunları kaydetti:
“Artık deneme aşamasını geçtiğimiz, ilk defa ticari hayata soktuğumuz bir uygulama buradaki. Bursa, bu anlamda bir ilk. Ama biz bunun değişik ortamlarda çok testlerini yaptık. Toplumun değişik segmentlerinde, İstanbul'un en zengin yerlerinden, alışveriş merkezlerinden kırsal kesime kadar birçok yerde testlerini yaptık. Değişik iklim ortamlarında çalışmalarını gözlemledik. Dolayısıyla bu anlamda bir hizmet kesintisine uğramadı, şu ana kadar sistemimiz, bundan sonra da uğrayacağını düşünmüyoruz. Çünkü, arka planda oldukça yüksek bir teknoloji çalışıyor. Keza arka planda oldukça eğitimli arkadaşlarımız var.”
Bu sistemi, IMF toplantılarında da kullandıklarını anımsatan Çağlar, şöyle devam etti:
“IMF ve Dünya Bankası'nın toplantılarının İstanbul'da yapıldığı ortamda, dünyanın değişik yerlerinden gelen birçok yabancı bankacı bunun önünde fotoğraflar çektirdiler. Bunun nasıl icat edildiğini bizlerden sordular ve daha sonraki dönemde bize çok teknik hayatlar göndererek bunun nasıl çalıştığını, öğrenmeye çalıştılar. Şu ana kadar, bu anlamda bir hizmet kesintisi, kusuru yaşamadık. Şubelerimizde bir personelimiz, ortalama günde 76 tane fiş keser müşteri adına, burada 140'lara kadar ulaşan bir hizmet imkanına sahip olduk. Dolayısıyla personelin daha fazla efektif kullanılmasına hem de insanlarımıza daha çok hizmet vermeye imkan sağlayan bir sistem oldu.”
Çağlar, Bursa'daki şubenin bu anlamda ilk olduğunu, bundan sonraki süreçte sistemin Türkiye genelinde yaygınlaştırılmasını sağlayacaklarını ifade ederek, “Bu mekan, çok bireysele yatkın bir mekandı. Bir de istedik ki Anadolu'dan başlayalım. O yüzden Bursa'dan başladık” dedi.
“İLK HEDEFİMİZ BİN TANE CİHAZ”Bunların sadece şube olarak görülmemesi gerektiğini, mobillerini de yapacaklarını belirten Çağlar, şunları söyledi:
“Bunlar çok pratik enstrümanlar. Bunları, sadece böyle kapalı mekanlarda değil, alışveriş merkezlerinin içine bir ünite olarak da koyabiliyoruz. Türkiye'nin değişik, özellikle kırsal yörelerde, şubesi olmayan ilçeler, beldeler var. Oralarda bizden sıkça şube açmamız isteniyor. Oralara bunları koyarak, ilk hedefimiz bin tane bunlardan ürettirip koymak. Bütün Türkiye genelinde yaymaya çalışacağız.”
Çağlar, bu sistemlerin de aşağı yukarı ATM'lerdeki güvenlik sistemlerine sahip olduğunu, çok ekstra bir şey bulunmadığını ifade ederek, ilk olduğu için bazı bu tarz kapalı mekanları tercih ettiklerini, host ya da hostesler koyarak müşterileri yönlendirmelerini sağladıklarını, ancak sistem tanındıktan sonra personele ihtiyaç olmayacağını anlattı.
Yatırım tutarı konusunda, şu an itibarıyla bir değerlendirme yapmak istemediğini ifade eden Çağlar, bunu personel tasarrufu amacıyla yapmadıklarını vurguladı.
Çağlar, 22 bin personelle çalıştıklarını, bundan sonra da devamlı büyümeye çalıştıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:
“Geçtiğimiz 3 yıl içinde 6 bin yeni arkadaş aramıza katıldı. Dolayısıyla bir personel tasarrufu amacıyla bunu yapmadık. Daha çok ulaşamadığımız, erişemediğimiz yerlere bankacılık hizmeti götürmek amacıyla bunu yapıyoruz. Türkiye'nin en büyük sıkıntısı bir anlamda finansal erişilebilirlik düzeyi yeterli değil. Toplumumuzun birçok kesimi bankacılık hizmetleriyle henüz tanışabilmiş değil. Özellikle doğudaki insanlarımız. Onlara da bu finansal erişebilirliği sağlamak amacıyla bu sistemi oralara taşıyacağız.”
KAR AÇIKLAMASI PERŞEMBE GÜNÜ
Genel Müdür Çağlar, Ziraat Bankası'nın karını henüz açıklamadığının hatırlatılması üzerine, “Karımız belli, perşembe günü açıklayacağız” dedi.
Törene, Bursa Valisi Şahabettin Harput ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de katıldı.