Güncelleme Tarihi:
GÜL'ÜN VETO ETTİĞİ KİRALIK İŞÇİLİK DE RAFTAN İNDİ
2009 yılında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün veto ettiği ve kamuoyunda 'kiralık işçilik' olarak bilinen özel istihdam bürolarına işçi kiralama yetkisi veren düzenleme de yeni dönemde Meclisin gündemine gelecek. Kirayık işçi sistemi ile çok kısa süreler için işçi çalıştırılabilecek. Örneğin izne çıkan bir çalışan için bile 1 ay gibi sürelerle işçi alınabilecek. OVP'nin 239.maddesinde, "Özel istihdam büroları yaygınlaştırılacak ve faaliyet alanları geçici iş ilişkisini de kapsayacak şekilde genişletilecektir" denildi. Söz konusu düzenleme, 2009 yılında sendikaların bütün itirazlarına rağmen Meclis'ten geçirilmişti. İş Kanunun 7.maddesinde yapılan değişiklikle özel istihdam büroları, işçilerle geçici iş sözleşmesi yapıp onları istediği şirkete kiralayabilecekti.
"İNSAN ONURUNA AYKIRI"
Meclis'in kabul ettiği bu değişikliği, Cumhurbaşkanı Gül, 'insan onuruna aykırı' diyerek veto etmişti. Gül, iade gerekçesinde, "Yapılan düzenleme gerçek amacının dışında sonuçlar doğurabilecek ve madde kapsamındaki işçilerin emeğinin istismarı, insan onuruna yakışmayan durumların doğması gibi Kanunun amaçlamadığı olumsuz uygulamalara ve çalışma barışının bozulmasına yol açılabilecektir" demişti. Bu itiraz üzerine hükümet ısrar etmemiş düzenlemeyi geri çekmişti.
TAŞERON YENİDEN GÜNDEMDE
61.Hükümetin Meclis kapanmadan önce çıkardığı torba kanunun en önemli maddelerinden birini de kamu ve özelde 'asıl işlerde' de taşeron çalışmayı yaygınlaştıran düzenlemesi oldu. Sendikaların yeni Soma'lar yaratacaksınız, doktor, hemşire, öğretmen de taşeron olacak, uyarılarına ve 'modern kölelik düzenini genişletiyorsunuz' itirazlarına rağmen çıkardığı taşeron düzenlemesi yasalaşmıştı. Ancak bu konu Davutoğlu hükümetinin OVP'sinde de yer aldı. OVP'nin 240.maddesinde "Alt işverenlik uygulaması işçi haklarını ve ekonominin rekabet gücünü dikkate alacak şekilde gözden geçirilecektir" denildi.
DENETİMLER ARTACAK!
OVP'nin çalışanları ilgilendiren diğer maddeleri ise şöyle: 241.maddede "İşçi sağlığı ve güvenliği alanında denetimler etkinleştirilecek, teşvikler ve bilinç artırıcı faaliyetler yoluyla, başta yüksek riskli sektörler olmak üzere, çalışma hayatında güvenlik kültürü yaygınlaştırılacaktır" denildi. 244. maddesinde kayıtdışı istihdam ve kayıt dışı ücretle mücadele edilerek kayıtlı çalışan sayısı artırılacak ve prim tabanı genişletilecektir" ifadesi dikkat çekti.
KRİTİK DÜZENLEMELER SEÇİM SONRASI
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yapısal reformlara kararlılıkla devam edileceğini ancak en acillerin 'hemen'; diğerlerinin ise seçimin ardından yapılacağını açıklamıştı. Bu nedenle çalışan kesimi yakından ilgilendiren bu tür kritik düzenlemelerin de 2015 genel seçimlerinin ardından çıkması bekleniyor.