İnsan davranışı yansıtan program var, bilgisayar düşünebilir mi

Güncelleme Tarihi:

İnsan davranışı yansıtan program var, bilgisayar düşünebilir mi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2011 00:00

Son dönemde geliştirilen bazı bilgisayar programlarının insan davranışı haline geldiğini söyleyen Apple’ın kurucularından Steve Wozniak, “İnsan gibi düşünebilen bilgisayarlar elli yıl içinde, belki bin yıl içinde de gerçekleşmeyecek ama son yılda bu konuda sorular sormaya devam ediyorum” dedi.

ABD’li efsanevi teknoloji şirketi Apple’ın Steve Jobs’la beraber iki kurucusundan biri olan Stephen Gary (Steve) Wozniak, “İnsan gibi düşünebilen bilgisayarlar elli yıl içinde, belki bin yıl içinde de gerçekleşmeyecek ama son yılda bu konuda sorular sormaya devam ediyorum” dedi.

Kişilik sahibi cihazlar

Turkcell Teknoloji Zirvesi’nde konuşan Wozniak, bugün bazı programlar geliştirildiğini belirterek, şunları söyledi: “Bu programlar yaygınlaşıp insan davranışı haline dönüyor. Herhangi bir soruyu sorabiliyorsunuz ve cevap alabiliyorsunuz. Bu cihazlar neredeyse kişilik sahibi olmuş durumda. Nerede olduğumu biliyor, beni duyuyor, görüyor, bir insanı simüle eden bir süreçten bahsediyoruz.”

Yapay zeka gelişiyor

Apple’la yollarını ayırdıktan sonra öğretmenlik yaptığından da söz eden Wozniak, şöyle konuştu: “Bu süreçte bilgisayarların çocuklar için ne kadar önemli olduğunu gördüm. Yapay zekayı düşündüğümüzde bilgisayar çocukları çekebilir ve en iyi arkadaşı olabilir. En başta şüpheliydim, yapay zeka konusunda kararsızdım. İnterneti insan beyninin bir parçası olarak geliştirmedik ama bir şekilde bu hale geldi.”

Başarmak üstün hissettirdi

Wozniak, Steve Jobs’la beraber Apple’ı nasıl kurdukları, elektroniğe olan sevgisinve hayatıyla ilgili bilgiler verdi. Wozniak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mümkün olmayanı mümkün kıldık ve kitaplardan, televizyonlardan, kahramanlardan gelen ilhamlarla bu işleri başardık. Daha çocukluğumdan itibaren hep elektronik cihazlar yapmaya başladım. Birşeyleri başarmak insanın kendini üstün hissetmesini sağlıyor. Yaparken öğrenmek, sonunda yapmaktan çok daha önemli.”

3G evimdeki 4G’den hızlı

Wozniak, ABD’de Şükran Günü olduğunu da hatırlatarak, esprili bir şekilde “Burada bulunmak gerçekten mükemmel. Ayrıca biz bugüne ‘Turkey day’ diyoruz” dedi. Wozniak, Turkcell 3G’nin evindeki 4G’den hızlı olduğunu da belirtti. Wozniak, bilgisayarı ilk kez gördüğünde kendini çok özel hissettiğini anlatarak, “Bir satranç programı yazdım ancak sonuç alamadım. Bazı sorunların insan beyninden gelen yaklaşımlara ihtiyacı olduğunu ve çok hızlı bir bilgisayara sahip olmanın bütün sorunları halletmediğini gördüm” dedi.

Apple için insan daha önemlidir

STEVE Jobs’un Apple’dan uzak kaldığı döneme de değinen Steve Wozniak, “Jobs, Apple’a geri döndüğünde, operasyon açısından olgunlaştığını gördüm. Nereden para kaybettiğimizin farkına varmıştı. Bilgisayar almak isteyen kullanıcılar da artmıştı. Harika ürünler ve sadık müşteri kitlesi yaratması gerekiyordu. ‘i’ ürünleri bu şekilde ortaya çıktı. İnsan ve teknolojiden hangisi önemli diye sorulduğunda, Apple her zaman insana daha çok önem verdi. Ürünler insan paradigmasına uygun olmalıydı” dedi.

Ciliv: En önemli strateji farklı olmak

TURKCELL Genel Müdürü Süreyya Ciliv de, bugün en önemli stratejinin farklılaşmak olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu: “Farklı olabilecek şeyler çok hızlı değişmiyor. Ancak teknoloji çok kısa sürelerde büyük değişime uğruyor. Bugün 3G çıktı ve 2G’ye göre hızı 150 misli artış gösterdi. Teknolojide ve hayatın kendisinde her 10-15 yılda büyük bir değişim dalgası olur. Şimdi biz ülke olarak şanslıyız ve bu büyük değişim dalgasının başında buunuyoruz.”

Evde bilgisayar düşünülmemişti

STEVE Jobs’la tanışma hikayesini anlatan Steve Wozniak, şunları söyledi: “Üniversiteden uzaklaşarak yazılımcı olarak çalışmaya başladığım dönemde Jobs’la bir araya geldik. Pek çok ortak noktamız vardı. HP’de çalışırken bir gece mektuplar yazıyor ve ekranda görüyordum. Jobs, bir şirket kuralım dedi. Ben, HP’de kalmak istedim. Onlara ‘800 dolara bu küçük makineyi yapın’ dedim. Beş kez beni reddettiler. Ondan sonra Steve’le çalışmaya başladım. Paramız yoktu. 50 bin dolarlık sipariş almıştık. Bütün parçaları 30 günlük krediyle aldık. Apple Computer böyle doğdu. ABD’de ünlü olmaya başladık. O zamana kadar hiç kimse evde bilgisayar düşünmemişti.”

Tabletler ve telefonlar bilgisayarları geçti

İLETİŞİM teknolojilerindeki ilerlemeden dolayı heyecanlı bir dönem içinde olunduğunu ifade eden Süreyya Ciliv, “Dünyada 1.5 milyar internet kullanıcısı var. Yapılan hesaplamalara göre gelecek beş yılda dünyada akıllı telefon sayısı 5 milyara ulaşacak. Dünya teknoloji ile daha iyi bir ilişkiye geçecek. 2010’un dördüncü çeyreğinde bir kırılma noktası oldu. 2011 ile birlikte tablet bilgisayarlarla akıllı telefonlar masaüstü bilgisayarları geçti. Bu da mobil internetin gelişim hızı için iyi bir ölçü olacak” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!