Güncelleme Tarihi:
HÜKÜMET kayıtdışı ekonomiyle mücadelenin bir devlet politikasına dönüştürülmesi kararı çerçevesinde, ilgili kamu kuruluşlarının da katılımıyla "kayıtdışı Ekonomiyle Mücadele Stratejisi Eylem Planı" hazırlandı. Planda, kayıtdışıyla mücadele için 2 yıl içerisinde 105 temel düzenlemenin hayata geçirilmesi öngörüldü.
İlk ve kapsamlı adım
Planda, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın kayıtdışı ekonomiyle ilgili görüşlerine de yer verildi. Kayıtdışı ekonomi için "teorik olarak birçok çözüm önerileri sıralanan, ancak bir türlü ortadan kaldırılamayan sorun" diyen Unakıtan, bu çalışma hakkında ise şu bilgiyi verdi: "Gerek kurumlararası, gerekse toplumsal mutabakatın sağlanmasına yönelik olarak atılan ilk, önemli ve kapsamlı bir adım. Çalışmanın, kayıtlı ekonomiye geçişte önemli bir fonksiyon üstleneceğinden eminim."
İşte eylem planı
Kayıtdışı Ekonomiyle Mücadele Stratejisi Eylem Planı’nda yer alan ve 2010 sonuna kadar uygulamaya konulması öngörülen düzenlemelerden bazıları şöyle:
İnşaat sektöründeki katma değer vergisi (KDV) rejiminin değiştirilecek. KDV iadelerinde kullanılmak üzere Türkiye genelinde bir kod sistemi oluşturulacak.
Motorlu Taşıtlar Vergisi ve Damga Vergisi Genel Tebliğleri, birer tebliğde toplanacak.
Akaryakıt satışları online takip edilecek. Fuel oil, gazyağı ve naftada da 2010 sonunda ulusal markere geçilecek.
Uçak yolcularının görüntülerinin gümrüğe izlettirilmesi havaalanlarında sistem kurulacak.
Sebze ve meyve için "Hal kayıt sistemi" bilgi işlem veri tabanı, elektronik ortamda hizmete sunulacak.
Kayıtdışı istihdam için bilgi bankası kurulacak. Kayıtdışı çalıştıran işverenlere uygulanacak idari para cezaları artırılacak.
Denetim faaliyetlerine engel olanlara ayrıca idari para cezası uygulanacak ve haklarında TCK’ya göre suç duyurusunda bulunulacak.
Kaçakçılıkça mücadelede etkinliği artırmak amacıyla, yolcu taşıyan firmalara varış öncesi bilgi verme yükümlülüğü getirilecek
Elektronik fatura projesiyle ülke çapında uygulanacak bankacılık sistemiyle entegre bir elektronik fatura modeli oluşturulacak.
İş yeri denetimleri oransal olarak arttırılacak. Muhasebe kayıtlarının elektronik ortamda saklanmasına ilişkin standartlar oluşturulacak.
VEDOP ve Veri Ambarı üzerinden analiz çalışmaları yapılarak, "Yüksek Riskli Mükellefler Matrisi" oluşturulacak.
EPDK Maliye’yi yalanladı
ENERJİ Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Maliye Bakanlığı’ndan bir yetkilinin EPDK’nın denetim sonuçlarını göndermediğine ilişkin açıklamasını yalanladı. Açıklamada, Haberlerdeki ifadelerin aksine, depo denetimleri ile ilgili Kurumumuzdan kaynaklı herhangi bir ’gecikme’, ’Kurumumuzun denetim sonuçlarını ulaştırmamasından kaynaklanan yeni bir denetim yapma ihtiyacı’ ya da ’Kurumumuzun kaçağa karşı sessiz kalması’ gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir."