Güncelleme Tarihi:
Türkiye'nin en çok istihdam sağlayan sektörlerinin başında yer alan inşaat sektörünün temsilcileri, AA muhabirine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, sektörün Türkiye'nin ekonomik kalkınmasında çok önemli bir rol oynadığını belirterek, "Diğer sektörler üzerindeki doğrudan ve dolaylı etkileri dikkate alındığında, inşaat sektörünün Türk ekonomisindeki payı yüzde 30'lara, tarım dışı istihdamdaki payı ise yüzde 10'a ulaşmaktadır." dedi.
Yenigün, sektörün, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın istihdam seferberliği çağrısında üzerine düşeni yapmaya devam edeceğini vurguladı.
Türkiye ekonomisinin içinden geçmekte olduğu zor dönemde geçmişten bugüne ekonomik büyümenin lokomotifi olan inşaat sektörüne yönelik yatırımların ivme kaybetmeden sürdürülmesinin önem taşıdığını dile getiren Yenigün, TMB üyelerinin bu süreçte "taahhüt projeleri", "kamu-özel yap-işlet-devret" ve "gayrimenkul yatırımları" olmak üzere üç ana kolda daha fazla üretim ve istihdam yaratmak üzere azami gayret gösterdiğini anlattı.
Yenigün,Türk müteahhitlerin yurt dışında üstlenilen yıllık yeni proje tutarının 2012-2014 döneminde 25-30 milyar dolar bandında olduğunu anımsatarak, geçen yıl bu rakamın epey gerileyerek 10 milyar dolara indiğini bildirdi.
Bu durumun sektörün ana pazarlarındaki jeopolitik sorunlarından kaynaklandığını ve düşük enerji fiyatlarının da azalışta etkili olduğunu aktaran Yenigün, "Hedefimiz, yıllık yeni proje tutarımızı yeniden 25-30 milyar dolar düzeyine çıkarabilmek. Buna bağlı olarak, yurt dışında istihdam edilen Türk personel sayısı da artacaktır." diye konuştu.
"ZATEN GAYRETLİYDİK ŞİMDİ DAHA ÇOK ÇALIŞACAĞIZ"
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, inşaat sektörünün vasıflı ve vasıfsız her türlü işçiyi ilgilendirdiğini belirterek, "Bizim sektörümüz canlı gittiği vakit, keyifli olduğumuzda yatırıma doymayan sektörüz. Anında projeler geliyor. Daha projeyi düşünürken dahi istihdam artıyor. Proje çiziminden tutun da araştırmaya kadar." dedi.
Sektörün, cam silmeden eşya taşımaya kadar 250 alt sektörü etkilediğini dile getiren Durbakayım, 2016'da bir önceki yıla göre konut satışında rekor kırdıklarını anımsattı.
Durbakayım, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Konut satışı açısından 2017'den çok daha ümitliyiz. 1 milyon 500 bin rakamıyla bu yıl da rekor kırarız. 1,5 milyon satış hedefi zaten istihdam için de çıtayı yukarılara koyduğumuzu gösteriyor. Biz zaten istihdamı artırmaya hevesliydik. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın arzusu, isteği bize daha da gayret verecek. Daha aşkla ve şevkle çalışacağız ve daha fazla proje yapmaya yöneleceğiz.
Bugüz siz fabrika kurmaya kalksanız fiziki yapıyı bitirip işçi almaya kadar minimum bir yıl süre geçer."
"EK İSTİHDAM 300 BİNE ÇIKABİLİR"
Durbakayım, bu yıl için belirlenen 1,5 milyonluk konut satış hedefinin yüzde 10-15 düzeyinde bir artışı ifade ettiğini kaydederek,
"Cumhurbaşkanımızın sanayi kollarından yüzde 5 gibi bir beklentisi var. Bizim hedefimiz konut satışında yüzde 10-15 civarında artış. Bu durum sektörün istihdamını direkt yüzde 10 artıracaktır." ifadelerini kullandı.
Hükümetin ve özellikle Maliye Bakanlığının sektör için çok ciddi işlere imza attığını, taleplerini yerine getirdiğini ve sektörün hareketlenmesi için vergi indirimi gibi kolaylıklar sağladığını anlatan Durbakayım, bunun yanı sıra bürokratik süreçlerin kısalması, yönetmeliklerle ilgili hakların sürekli hale gelmesi gibi bazı talepleri bulunduğunu söyledi.
Durbakayım, "Bu taleplerimiz de yerine gelirse 200 bin ek istihdamın üzerine çıkarız. 300 bini, yani yüzde 15'lik artışı, bile bulabiliriz." diye konuştu.
"SEKTÖR, İSTİHDAMDA LİDERLİĞİNİ SÜRDÜRECEK"
Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun, inşaatın en yüksek istihdam sağlayan lider sektörlerden olduğunu belirterek, bundan sonraki süreçte de gelen vergi indirimleri ve diğer kolaylıklarla birlikte sektörün liderliğe devam edeceğini söyledi.
Torun, inşaat sektörünün direkt olarak 2 milyon, dolaylık olarak da 10 milyon kişinin istihdamını etkilediğini ifade ederek, "Cumhurbaşkanımızın çağrısı üretimi artırmak. Bu da istihdam ve büyüme demektir. Üretim her sektör için önemli. İnşaat sektöründeki büyüme Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu için ülke büyüme rakamını da yukarıya çekiyor. Bu yüzden inşat sektörü büyümeye devam etmeli." dedi.
"TAŞIN ALTINA ELİMİZİ KOYACAĞIZ"
Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, sektörün yeni düzenlemelerle birlikte aşka ve şevke geldiğini belirleterek, yeni bir büyüme hamlesi yapacağını söyledi.
"Hele ki Cumhurbaşkanımızın çağrısı sonrası sektör taşın altına elini koyacaktır." diyen Çelik, istihdam seferberliği çağrısının henüz çok yeni olduğunu, bu yüzden sektör oyuncuları ile konuşma fırsatı bulamadığını ancak herkesin bu çağrıya olumlu yaklaşacağını aktardı.
Çelik, "Maliye Bakanlığının yaptığı düzenlemeler sektöre büyük moral verdi. Ertelenen, bekleyen bütün projeler masaya gelecektir. İnşaat sektörünün yeni büyüme hamlesiyle istihdam bu yıl en az yüzde 10 artar." diye konuştu.