Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından Ekonomi Bakanlığı desteğinde Arçelik, Sabancı Holding, Türk Ekonomi Bankası (TEB) ve Türk Hava Yolları (THY) stratejik ortaklığında düzenlenen 3’üncü Türkiye İnovasyon Haftası dün sona erdi. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Aslında toplumumuz yeni fikirler geliştirme konusunda oldukça başarılıdır. Bizim ‘Zihni Sinir Projeleri’ diye karikatürize ettiğimiz şey, gelişmiş ülkelerde inovasyonun ilk basamağını oluşturan yeni fikirler üretimidir. Elbette her fikir ticarileştirilemez ama yine de yeni fikirleri desteklemek gerekiyor. Yüzlerce binlerce fikirden bir tanesi doğru değerlendirildiğinde ortaya sizi dünya çapında öne çıkaracak bir ürün çıkabilir” dedi.
Türkiye’nin bir çok yerinde doğru şekilde değerlendirilmesi halinde dünya çapında ses getirebilecek fikirler olduğuna inandığını söyleyen Erdoğan, “Bunlar patent alınmadığı, ticarileştirilemediği için kaybolup gidiyor. İlk defa bu yıl düzenlenen inovalig projesine 460 başvuru olmasını gerçekten sevindirici. Ancak ülkemizde hala sistemli formatlı çalışma konusunda arzu ettiğim seviyeye gelemediğimiz de bir gerçek” diye konuştu. Türkiye’nin önemli bir müktesebata sahip olduğuna dikkat çeken Erdoğan, şöyle konuştu: “Batı merkezli ekonomik ve siyasi düzen sadece birkaç yüzyıllık geçmişe sahip. Ondan önce dünyanın siyasi ve ekonomik merkezi, bilim ve sanat merkezi de bizim coğrafyamızdı. İstanbul’dan Kazan’a, Bağdat’tan Kahire’ye kadar uzanan geniş bir coğrafyadan bahsediyorum. Bin yıllık dönemde dünyanın her alanda merkezi olmuştur bu Coğrafya. Günümüzdeki siyasi, sosyal bilimlerin temelinde bu coğrafyada yaşamış isimlere rastlarsınız. İnanın batıdaki bilim insanları, Harezmi’yi, Farabi’yi, İbn-i Sina’yı, Piri Reis’i, Şirazi’yi, İbn-i Haldun’u, Hazerfan’ı bizden daha iyi biliyorlar ve tanıyorlar. Çünkü batı bilimi bugün bulunduğu seviyeye bizim medeniyetimizin mensubu isimlerin çalışmalarını takip ederek gelmiştir. İbn-i Haldun’un bir sözü var. ‘Geçmişle gelecek, suyun suya benzediği kadar birbirine benzer’. Dolayısıyla bu müktesebat bizim sadece geçmişimiz değil aynı zamanda geleceğimizdir. Yeter ki inanalım, çalışalım, mücadele edelim.”
Uzaya uydu gönderecekler
İTÜ’de yer alan İTÜSAT takımı model uydular geliştirdi. Bu uydu modelleri ABD’deki CANSAT’a katılacak. Yarışmada füzenin içine yerleştirilecek uydu, belirli yüksekliğe kadar fırlatılacak. Uydu üzerinde yer alan paraşüt, açılacak ve içinde yer alan sensörlerle yarışmada verilen görevlerin gerçekleştirilmesi beklenecek.
Sarılık hastalığına yeni tedavi
Yeni doğan bebeklerin yakalanma ihtimali yüksek olan hastalıkların başında sarılık geliyor. Anne ile bebeği ayırmadan tedavi bulmak için harekete geçen öğrenciler, ‘BiliSelf’ ürününü geliştirdi. Şarjlı çalışan BiliSelf, bebeğin sırtına yerleştiriliyor. Mor ışıkla tedavi eden cihaz, anne ile bebeğin ayrılmamasını sağlıyor.
Robot yarışmasına yerli robot
İTÜ Robocup takımı da robot yazılımlarıyla dünya çapında robotlar futbol maçına katılacak. Öğrencilerin geliştirdiği robotlar, şu anda geliştirme aşamasında. Ancak robotlar, futbol oynayabilmesinin yanı sıra egzersiz yapabiliyor ve dans edebiliyor. Yeni sürüm robot geliştirmek istediklerini belirten öğrenciler, sponsor arayışında olduklarını ifade ediyor.
Dünya gibi iki gezegen daha var
CERN Büyük Hadron Çarpıştırıcısı ve ATLAS Deneyi Bilim Adamı Brian Cox, yaptıkları son çalışmaları anlattı. Yüzeyinde likid su bulunan iki gezegen keşfettiklerini belirten Cox, “Artık elimizdeki cihazlarla uzaklardaki yıldızlar ve gezegenlere bakarak atmosferlerinde fotosentez var mı, yaşam var mı anlıyoruz” dedi. Günümüzde güneş sistemi araştırmalarının çok önemli hale geldiğini ifade Cox, Avrupa Uzay Ajansı’nın oluşturduğu robotların 2018’de Mars’a gideceğini ve biyolojik çalışmalar yapacağını hatırlatarak “Belki de gelecek 20-30 yıl içinde zamanında Mars’ta hayat varmış diye konuşacağız” dedi. Modern fiziğin “kozmoloji”ye odaklandığının da altını çizen Cox, şunları söyledi: “Gezegenimiz saniyenin milyarda birinden daha kısa bir sürede inanılmaz büyüdü. Yani inanılmaz bir büyüme, durma, enerji birikmesi ve evrenin oluşması. Kozmolojinin ta kendisi. Hikâyade bir dönüm noktası var. Büyümenin yaşı ne? Büyüme birden durmadı. Parça parça durmaya başladı. Süreç belki de halen devam ediyor. Belki de çoklu evrende küçücük taneyiz. Samanyolu’nda artık bir çok dünya olduğunu biliyoruz. Jüpiter ve Neptün’ün uydularında hayat vardır diyebiliyoruz.”
‘İnovasyon için yüklerinizi atın’
DÜNYANIN etrafını bir balonla durmadan turlayan ve güneş enerjisiyle çalışan uçak projesi Solar Impulse’ın başkanı Bertrand Piccard, “Değişime direnmeye çalışıyoruz. Çünkü bilinmeyenden korkuyoruz. Farklı rüzgarların içine girmeliyiz. Bize yük olan şeyleri bırakmak lazım. Güvenlik, kökleşmiş alışkanlıklar, paradigmalar. Herkes hemfikir diye hemfikir oluyorsak bunları atmamız lazım” dedi.
40 bin kişiye ulaştı
ETKİNLİKTE yaptığı konuşmada TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, üç gün boyunca büyük ilgi gören İnovasyon Haftası’nda 40 bini aşkın katılımcı ile rekor sayıya ulaştıklarını söyledi. Bu yıl TİM olarak bir ilki daha gerçekleştirdiklerini vurgulayan Büyükekşi, “Katılım sayısındaki artış bizi mutlu etti. Türkiye’nin ilk inovasyon geliştirme programı İnovaLİG’le, AB’de 17 ülkede uygulanan IMP3rove programına Türkiye’yi dahil ettik. İnovasyon’da artık AB’ye ortak olduk ve Türk firmalarının IMP3rove’da Avrupalı rakiplerle yarışmasının önünü açtık” şeklinde konuştu. Büyükekşi, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde 2023 İhracat Stratejisi’nin bir devlet stratejisi haline geldiğini, bu yıl Türkiye’nin 2023 Ulusal İnovasyon Stratejisi’ni geliştirdiklerini de aktardı.