Güncelleme Tarihi:
Hürriyet'in iki gün önce duyurduğu ‘‘TÜPRAŞ'tan BP ile Amoco'ya ambargo kararı’’, dünkü Financial Times gazetesine yansıyınca olayın boyutları daha da büyüdü. BP'nin İngiliz kökenli olması nedeniyle, İngiltere Büyükelçiliği, TÜPRAŞ'ta ‘‘ambargo araştırması’’na girişti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın, Bakü-Ceyhan projesi aleyhine propaganda yaptığı için BP'ye (British Petrol) ambargo kararı aldığını duyuran Hürriyet haberi, iç ve dış basında büyük yankı yarattı.
Financial Times Gazetesi, Hürriyet'in haberine dayanarak, bu konuya dün birinci sayfadan, ‘‘BP ile Amoco'ya ambargo' başlığıyla geniş yer ayırdı. BP'nin bu konudaki tepkisini alan Financial Times, BP yetkililerinin, ‘‘Bu karar bizim dünya pazarlarındaki hacmimizi çok fazla etkilemez, ancak yükselen pazar konumundaki Türkiye'nin gelecekteki projelerindeki şansımızı kökten etkiler’’ açıklamasını duyurdu.
Bazı Türk televizyon kanalları da dolaylı bir yolu tercih ederek, bu haberi Financial Times'e dayandırarak duyurdu. Bazı televizyonların ise Hürriyet'in haberini, ‘Özel Haber' logosuyla sunması dikkat çekti.
İngiltere Büyükelçiliği, ambargo kararına karşı tutum belirlemek amacıyla, haberde konu edilen TÜPRAŞ'a gönderilen yazı konusunda geniş bir araştırma girişiminde bulundu. İngiliz şirketi olan BP, Reuters Ajansı'na bir açıklama yaparak TÜPRAŞ'a bu yıl hampetrol satmadıklarını bildirdi. Ancak, Hürriyet'in haberi zaten TÜPRAŞ'ın Amoco ile ham petrol bağlantısına yer vermiş, Bakanlığın ambargo kararının da Amoco'nun BP ile evlenmesi dolayısıyla alındığını vurgulamıştı.
BAKANLIĞI ARADILAR
Bu arada, çeşitli büyükelçiliklerin temsilcileri de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nı arayarak, haberle ilgili daha fazla bilgi almak istediler. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan TÜPRAŞ'a ‘gizli' ibaresiyle gönderilen yazıda, TÜPRAŞ'ın BP'den ham petrol almaması, ihalelere davet etmemesi isteniyordu. Bu kararın, BP ile geçtiğimiz Ağustos ayında birleşen Amoco'yu çok rahatsız ettiği öğrenildi. Amoco'nun Başkanı'nın , Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer'ü arayarak randevu istediği öğrenildi. Enerji Bakanlığı'nın önemli bir yaptırım niteliğindeki bu kararının gerisinde, BP'nin, Bakü-Ceyhan projesine yönelik tutumu yatıyor. Ekonomik olmadığı gerekçesiyle Bakü-Ceyhan projesine tavır alan BP, İran güzergahına daha yakın duruyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri Hürriyet'e, bu karardan geri dönüş gibi bir niyetin bulunmadığını bildirdi.