İngiltere ikinci kurtarma paketini açıkladı

Güncelleme Tarihi:

İngiltere ikinci kurtarma paketini açıkladı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2009 11:25

İngiltere hükümeti, bankacılık sistemini desteklemek için ikinci önlem paketini açıkladı.

Planla, bankaların riskli varlıkları için oluşturulan garanti programı sayesinde, bankaların tekrar normal bankacılık faaliyetlerine dönerek kredi verir hale getirilmesi amaçlanıyor.

Hükümet yetkilileri, Ekim ayında açıklanan 37 milyar İngiliz Sterlinlik (55 milyar dolarlık) kurtarma paketinin ekonomiyi canlandırmaya ve bankaların kredi vermesini istenilen seviyeye çekmeye yetmediği için, ikinci bir pakete ihtiyaç duyulduğunu ifade ediyorlar.

Milyarlarca sterlin tutarındaki yeni plan, bankaların riskli varlıkları için garanti programı oluşturulmasını içeriyor.
Hükümet, bankaları yeni kayıplara karşı garanti ederek, normal kredi verme işine dönmeleri konusunda teşvik etmeye çalışıyor.

Plan, İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'na da enflasyon hedefine ulaşmaya yardım etmek için varlık satın alabilme yetkisi tanıyor.

Daha önce Para Politikası Kurulu sadece faiz oranlarını belirlemeyi araç olarak kullanıyordu, ancak faizlerin gittikçe “sıfıra” yaklaşmasıyla bu aracın daha az etkili olduğu ve başka önlemler gerektiği belirtiliyor.

İngiltere Merkez Bankası, bankaların elindeki nakiti artırabilmek için varlık satın almak yoluyla harcamak üzere 50 milyar İngiliz Sterlinine sahip olacak.

Satın alınacak varlıklar, batık varlıklar değil Hazine tarafından garanti altına alınmış varlıklar olacak, ancak piyasalarda şu an alım satımı zor olan borçları da içerebilecek.

Yeni paketle, İngiltere hükümetinin, The Royal Bank of Scotland'ın (RBS) 5 milyar İngiliz sterlinlini tutarında imtiyazlı hissesi de adi hisseye çevriliyor.

Devletin bankadaki yüzde 58'lik hissesini de neredeyse yüzde 70'e yükseliyor.

RBS, geçen yıl için 7 milyar ile 8 milyar İngiliz Sterlini zarar bekliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!