İngiltere’den Remzi Gür’e, ‘onur’ ödülü

Güncelleme Tarihi:

İngiltere’den Remzi Gür’e, ‘onur’ ödülü
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2003 02:16

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çocuklarına verdiği burs ile gündeme gelen yakın arkadaşı İngiltere'deki Türk işadamı Remzi Gür, eski İngiliz geleneklerine ait ve başarılı işadamlarına verilen ‘‘Freeman’’ unvanını aldı. Ramsey'in sahibi Gür, bu ödülü alan ilk Türk işadamı oldu.

AKP Lideri Recep Tayyip Erdoğan'ın çocuklarına burs vermesiyle birara siyaset gündemine oturan İngiltere'deki Türk işadamı Ramsey'in sahibi Remzi Gür, eski İngiliz geleneklerine ait olan ve başarılı işadamlarına verilen ‘‘Freeman’’ unvanını aldı. İngiltere'deki başarılı iş grafiğiyle dikkat çeken ve Başbakan Tony Blair'e yakınlığıyla tanınan işadamına İngilizler'in uygun gördüğü, ‘‘Freeman’’ onur ödülü çok sayıda davetlinin katıldığı bir törenle verildi.

Kastamonulu işadamı Gürmen Grubu'nun kurucusu Remzi Gür, kendisine verilen bu unvanı bir Türk olarak gururla taşıyacağını belirterek, ‘‘Freeman’’ olduğunu bir mektupla tesadüfen öğrendiğini söyledi.

Londra'da dünyaca ünlü markaların rekabet ettiği Regent Street'de Ekim 2001'de açtığı Ramsey erkek hazır giyim mağazasıyla, ‘‘Ramsey-London’’ markasını yaratan işadamı, Londra Büyükşehir Belediyesi tarafından 1200'lü yıllardan kalma, eski İngiliz geleneklerine göre onurlandırıldı. Remzi Gür, ‘‘Freeman’’ unvanını alan ilk Türk oldu.

Remzi Gür, ‘‘Freeman’’lik plaketini İngiliz hakim Murry Crag'in elinden alırken, heyecanlı olduğu gözlendi. Törene katılan Lordlar Kamarası'nın Müslüman Lord'u Lord Ahmet ve Westminister eski Belediye Başkanı Harvey Marshall, Türk iş adamını kutlarken törene katılan Gür Ailesi, ‘‘Bu plaket gerçekten çok güzel ve gurur verici bir olay’’ dedi.

Remzi Gür, nasıl ‘‘Freeman’’ olduğunu şöyle anlattı: ‘‘Regent Street'de açtığımız Ramsey mağazasıyla ve yarattığımız isimle İngilizler'in dikkatini çekmişiz. O dönemde bölge Belediye Başkanlığını yapan Harvey Marshall bana, ‘Sizi takdir ediyoruz' diyerek bu fikrinden bahsetmişti. Ama ben hiç üstünde durmadım. Daha sonra bu konuyu belgeleyen bir mektup aldım. Bu mektupta törenle ‘Freeman'lik unvanı verileceğinden bahsediliyordu.’’

‘Freeman’, başarının simgesi

İngiltere'de tarihi bir gelenek olan ‘‘Freeman’’lik şehirde yaptığı işlerle başarısını kanıtlayan, düzgün karakteriyle dikkat çeken işadamlarına veriliyor. Geçmişte birçok ayrıcalığa sahip olan ‘‘Freemanlar’’, Londra'da paralı geçitlerden bile ücretsiz geçme gibi hakları kullanırken halk onlara gıpta ile bakıyordu. Bu unvan çok fazla kişiye verilmediği için, ‘‘Freeman’’lik sadece ‘‘Londra Köprüsü'nden bedava geçme hakkı’’ olarak hafızalarda kaldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!