İngilizler yazdı H&M yalanladı

Güncelleme Tarihi:

İngilizler yazdı H&M yalanladı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2016 20:47

İngiliz Independent gazetesinin H&M ve Next’in Türkiye’de Suriyeli çocuk çalıştırıldığını kabul ettiğine ilişkin yayınladığı habere tepki geldi. İsveçli H&M haberi yalanlarken, İHKİB Başkanı Tanrıverdi, “Bu kurgu haberler kasıtlı yapılıyor. 14 bin ihracatçı firmamızı gezdirmeye hazırız” dedi.

Haberin Devamı

İNGİLİZ Independent gazetesinde Loura Pitel imzasıyla dün yayımlanan “H&M ve Next’in Türkiye’deki Fabrikalarında Suriyeli Mülteci Çocukların Çalıştığı Tespit Edildi” başlıklı haber üzerine gözler bu iki ünlü giyim markasına çevrildi. Haberde hazır giyim devleri İsveçli H&M ve İngiliz Next’in Türkiye’de kendileri için üretim yapan tekstil atölyelerinde Suriyeli çocukların çalıştırıldığını kabul etmesi, Türkiye’de büyük tepkiye yol açarken, H&M’in İsveç’teki genel merkezinden acil bir açıklama yapıldı. Açıklamada, hiçbir koşulda çocuk işçi çalıştırılmasına müsamaha göstermediklerini belirten H&M, Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları ve Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) sözleşmeleri çerçevesinde 1997’den bu yana çocuk işçiliği üzerine politikaları olduğunu dile getirdiler.

Haberin Devamı

H&M’in Indepent’in haberine ilişkin yaptığı açıklamada şunlar yer aldı: “ILO sözleşmesi doğrultusunda tüm tedarikçilerimiz, katı iş etiği tüzüğümüzü imzalamakla yükümlüler. İş ve İnsan Hakları Araştırma Merkezi (BHRRC) tarafından yayınlanan raporda, 2015’te Türkiye’de H&M’e nakış tedarik eden bir firmada çocuk işçi çalıştırıldığını tespit ettik ve anlaşmaya derhal son verdik. Çocuk işçilerin eğitilip topluma kazandırılması için çalışma başlattık. “

SORUMLULUK SAHİBİ

H&M, açıklamasında raporu yayınlayan BHRRC’nin Genel Direktörü Phil Bloomer’in de şu sözlerine yer verdi: “H&M markası, bu konudaki şeffaflığı nedeniyle ve tedarikçilerinde gerçekleşen çocuk işçiliği konusunda hemen harekete geçtikleri için sorumluluk sahibi bir tekstil firması olarak takdiri hak etmektedir. Hiçbir marka, tedarik zincirlerinde çocuk işçi çalıştırılmasını istemez. Önemli olan H&M’in ortaya çıkan problemi ivedilikle ve kararlılıkla çözmesi ve çocuğu destekleyecek en etkin yöntemi araması olmuştur.”
İngiliz gazetesinde H&M’in dışında ismi geçen Next firması ise haberle ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

Gelin 14 bin firmayı tek tek gezdirelim

İSTANBUL Hazır giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, H&M ve Next için üretim yapan firmalarda çocuk işçi çalıştırıldığına ilişkin haberlerin Türkiye’nin rakipleri tarafından kasıtlı çıkarıldığını söyleyerek bu kurgu habere imza atanları kınadı. “Türkiye’de çocuk işçi çalıştırılması kanunen mümkün değil. İki global marka olan H&M ve Next’in de bu böyle bir üretimi kabul edebileceklerine inanmıyorum. Bu uydurma haberlerle Türkiye’nin üretim, istihdam ve ihracatta lokomotifi olan hazır giyim sektörüne zarar verilmeye çalışılmasını içime sindiremiyorum. Çocuk işçi çalıştırma noktasında kim bilgi istiyorsa gelsin verelim. Biz, 14 bin ihracatçı firmamızı tek tek gezdirmeye hazırız. ‘Çamur at izi kalsın’ yöntemiyle Türkiye’nin lider ihracat sektörüne zarar vermeyi amaçlayanları kınıyorum.” Tanrıverdi, haberdeki iddiayla ilgili olarak uluslararası markaların tümünün Uzakdoğu’daki üreticilere kıyasla Türkiye’de çok daha aşırı denetim mekanizmaları uyguladığını söyledi.

Haberin Devamı

Bu iddialar 90’larda kaldı

İSTANBUL Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle de konuyla ilgili yaptığı basın açıklamasında Türk tekstil sektörünün son zamanlarda karalama kampanyasıyla karşı karşıya olduğunu söyledi. “Bu tür iddialar 90’lı yıllarda kaldı. Türkiye bu konuları çoktan aştı. Türk tekstil sektörü, AB’nin ikinci büyük üreticisi. Biz buralara gelmek için son derece gelişmiş teknolojilere yatırımlar yaptık, işyerlerimizde İLO (Uluslararası Çalışma Örgütü) kurallarını çok sıkı bir şeklide uyguladık. Dünya standartlarında kaliteli ürünler ürettiğimiz için AB bizi tercih ediyor. Ucuz işçi çalıştırdığımız için değil. Hal böyle iken ortaya atılan haberler tam bir karalama kampanyasıdır” dedi. Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Şeref Fayat da yaptığı yazılı açıklamada, kayıt altında üretim yapan hazır giyim ihracatçılarının Suriyeli çocuk işçi çalıştırmalarının söz konusu olmadığını söyledi. “Son derece ağır yaptırımları olan bağlayıcı kontratlarla çalışıyor ve sürekli denetleniyoruz. Bizler de alt üreticilerimizi denetliyoruz. Çünkü onların yapacağı bir hata global markalarla anlaşmaya imza atan bizleri bağlıyor” dedi.

Haberin Devamı

Global markalara üretenler yapamaz

TÜRKİYE Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Şeref Fayat ise çok uluslu global markalara üretim yapan firmaların yaptıkları sözleşmelerde özel müeyyidelerin bulunduğuna dikkat çekti. Fayat, “Son derece ağır yaptırımları olan bağlayıcı kontratlarla çalışıyor ve sürekli olarak denetleniyoruz. Bizler de alt üreticilerimizi denetliyoruz. Çünkü onların yapacağı bir hata global markalarla anlaşmaya imza atan bizleri bağlıyor” dedi.

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!