İngilizce yerine robot yapmayı öğrenmeliyiz!

Güncelleme Tarihi:

İngilizce yerine robot yapmayı öğrenmeliyiz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2017 21:09

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, dünyada büyük kırılma yaşanacağını ve Türkiye’nin buna hazırlanması gerektiğini belirterek, “Endüstri 4.0 için 5G şart. Türkiye eğitim sistemini de bu gelişmelere uydurmalı. Türkiye eğitime olan ihtiyacını dijitalleşmeyle karşılayabilir. İleride yabancı dil öğrenmeye gerek kalmayabilir ama yazılım ve robotik (robot uzmanlığı) mutlaka öğrenilmeli” diyor.

Haberin Devamı

TURKCELL Genel Müdürü Kaan Terzioğlu ile sabahın erken saatlerinde buluşarak kendi ifadesiyle ‘Dijital CEO Sabahı’ turu yaptık. Türkiye’nin güne nasıl uyandığına, kaç kişinin telefonla konuşup kaç kişinin mesaj atıp şarkı dinlediğine baktık. Göreve geldiğinden bu yana Turkcell’in telekom pazarındaki varlığını güçlendirmenin yanı sıra Turkcell’i ‘dijital hizmet şirketi’ olarak konumlayan Terzioğlu, küresel pazarda kullanılan uygulama ve servislerle de Turkcell’i ön plana çıkarmayı hedefliyor. Telekom pazarındaki rekabeti sorduğumda, Ukrayna’dan çıkan WhatsApp’ı örnek gösteren Terzioğlu, “Geleneksel anlamdaki rekabet içinde değiliz. Ben Spotify, WhatsApp’la rekabet etmemiz gerektiğini düşünüyorum” diyor.

Yenilikleri çok iyi kullanıyor ama iş yeniliği yapan ve icat çıkarma noktasına geldiğinde tıkanıyoruz. Üreten hale nasıl geleceğiz?

Haberin Devamı

Türkiye teknolojiyi kullanmada Avrupa’nın önünde. Türkiye’deki 4.5G şebekesi dünyadaki en hızlı 4.5G şebekelerinden biri. “Biri” dememin sebebi de Avrupa’da ya da Amerika’da örneği olduğu için değil. Güney Kore ve Japonya’yla karşılaştırdığımızda bunu söylüyorum. Türkiye’nin tüketen değil üreten olması lazım. Dünya değişiyor. Güçlendirilmiş gerçeklik, yapay zeka vs hayatımızı etkileyecek. İnsan kabiliyetini ileriye taşıyacak teknolojiler çıkacak. İnsansız depolar, sürücüsüz araçlar, şoförsüz kamyonlar vs. Bunlar hep güçlendirilmiş gerçekliğin mobil platformlarla entegrasyonuyla gerçekleşecek. 3-5 yıl sonra hayatımıza bunlar girecek.

RAKİBİM WHATSAPP

Turkcell Türkiye’den çıkmış çok değerli bir marka. Bundan sonrasında yeni bir çıkış için daha çok buna mı odaklanacaksınız?

Turkcell, telekom pazarındaki gücünü koruyacak, farklı coğrafyalara açılacak ancak bunların yanında global anlamda kullanılan uygulama ve servisler de üretecek. Hedeflerimiz bunlar.

Çıtayı yükselttik mi diyorsunuz?

Rekabet sağlıklı hayatın parçası. Rekabeti yıkıcı düşünmemek lazım. Daha iyi nasıl yaparız kültürü her zaman şirketler için olmazsa olmazdır. Ancak klasik, geleneksel anlamda rekabet zihnimizi çok işgal etmiyor. Ben rakibim WhatsApp, Netflix, Spotify derim, diğer telekom şirketlerini söylemem.

Haberin Devamı

Endüstri 4.0 çok büyük bir değişim getirecek. Bunu yapabilmek için neler yapılmalı?

4.5G tüketicinin hayatına değiyor. 5G ise Endüstri 4.0’ın alt yapısı. İnsanları birbirine bağlamaktan nesneleri birbirine bağlayan yapıya geçilecek. Dünyada büyük kırılma olacak. Bu dünyanın gündeminde. Örneğin Amerika’da şoförsüz kamyonlar konuşuluyor. Amerika’nın 55 eyaletinin 41’inde en yaygın iş kamyon şoförlüğü. Bir şekilde insanlara yeni kabiliyetler kazandırılmalı. Farklı bir eğitim sistemi dünyanın her yerinde konuşuluyor. Teknoloji eğitimde çok daha fazla kullanılacak. Türkiye’nin eğitime olan ihtiyacını dijitalleşmeyle karşılayabiliriz. Suriyelilerle ilgili uygulamalardan bahsederken tercüme servisini sık sık anlatıyorum.

Haberin Devamı

Bir uygulamayla anında çeviri sağlanıyor değil mi?

Arapça konuşurken anında Türkçe duyuyor. Belki de 3-4 yıl sonra yabancı dil tarihe gömülecek! Amerika ya da İngiltere’de doğan bir çocukla dünyanın farklı coğrafyalarında doğan bir çocuk arasında doğal bir rekabet ortamında eşitsizlik var. Amerika ya da İngiltere’de doğmadıysa bir sıfır yenik başlıyor hayata. Dil öğrenmek için yıllarını harcıyor. Yabancı dil için hem para hem de zaman harcanıyor. Yarınlarda Hindistan’da doğan bir çocuk buluşunu kendi dilinde anlattığında karşısındaki Japonsa onu kendi dilinde anlayacak. Şunu düşünün. Bizim ülkemiz gibi birçok ülkede çocuklar dil öğrenmek için haftada 25 saat ders görüyor. Bunun yerine herhangi bir konuda ders alsalar, kendilerini geliştirseler… Örneğin yazılım dilini öğrenseler, kodlama yapsalar… Dünya buna doğru gidiyor. Bu dönemin çocukları robot teknolojilerini öğrenerek büyüyecek. Türkiye geç kalmadı. Bizde bunu yapabileceğimize inanıyorum.

Haberin Devamı

BİR DİJİTAL CEO SABAHI

KAAN Terzioğlu’nun ofisinde dev bir ekran var. Bu ekran elindeki cep telefonunda ve tabletinde de var. Nereye gitse faaliyet alanlarıyla ilgili tüm kritik bilgileri görüyor. Güne saat 06.45’te başlayan Terzioğlu, ilk iş olarak da bu ekrana bakıyor. Turkcell’in 8 genel müdür yardımcısı da bu ekrandan tüm faaliyetleri izliyor. Biz röportaja başladığımızda Türkiye ekranını açıp kaç kişinin telefonla konuştuğunu ve mesajlaştığını gördük. Anlık abone sayıları, kaç abonenin eklendiği, kaç abonenin çıktığı, telefonla konuşma süreleri, internette ne kadar zaman geçirildiğ sayfa sayfa ekrandan önümüze döküldü.

FİZY, SPOTIFY’I 2’YE KATLADI

Haberin Devamı

TURKCELLl’in müzik uygulaması fizy hızla büyümüş. Bizim ekrana baktığımız gün 3.6 milyon abone vardı. Bu aboneler bir gün önce 3.4 milyon şarkı indirmişti. Terzioğlu, Fizy’nin yakaladığı başarıdan çok mutlu, Türkiye’de Spotify’ın 2 katı abone sayısına ulaşmış Fizy. Turkcell’in TV hizmetiyle ilgili verilere de baktık. En çok izlenilen kanal Kanal D, evlerde en çok izlenilen program Müge Anlı’nın, mobilde en çok izlenilen program ‘Kısmetse Olur çıktı’. Türkiye’nin anlık mesajlaşma, sesli, görüntülü konuşma platformu BİP’in Türkiye’de 12 milyon, yurtdışında da 1.2 milyon müşterisi var.

2 BİN 300 KİŞİ EK İSTİHDAM

ŞU anda 16 bin çalışanı olan Turkcell Grubu, 2017’de 250’si geleceğin lider adayı olmak üzere 2 bin 300 kişiye daha iş olanağı sağlayacağını açıkladı. Hayata geçirilen yeni yatırımlar ve artan insan kaynağı ihtiyacına yanıt vermek üzere yaratılacak istihdamın, 250’si GNÇYTNK programında geleceğin lider adayı için değerlendirilecek. Terzioğlu, “Başarımızı sürdürülebilir kılmak için en büyük değerimiz insan kaynağımız. Bu başarıyı desteklerken yeni iş alanlarıyla artan ihtiyacımızı karşılamak için güçleniyoruz” dedi.

KAAN TERZİOĞLU KİMDİR?

Kaan Terzioğlu, Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu. Aynı yıl Arthur Andersen Türkiye’ye denetim uzmanı ve mali müşavir olarak giren Terzioğlu, 1992 yılında şirketin ABD operasyonunda Bilişin Stratejileri ve Güvenliği uzmanlığı yaparak bilişim sektörüne adım attı. Ardından Belçika ve Türkiye’de çalıştı. 2000’li yıllara kadar Chicago-Brüksel arasında bilgi teknolojileri ve bilgi güvenliği konularında yönetim danışmanlığı yaptı. 2012 yılına kadar Cisco’da üst düzey yönetici olarak görev yapan Terzioğlu, 13 yıllık Cisco deneyiminden sonra 2012’de Türkiye’ye döndü. Akbank, AkSigorta, TeknoSA, CarrefourSa, Turkcell’in yönetim kurullarına girdi. Birçok şirkette danışma kurulu üyeliği de yapan Terzioğlu, 2015’de Turkcell Genel Müdürü oldu. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!