Güncelleme Tarihi:
İngiltere, İngiliz Havayolları'ndaki sahtekárlık skandalı ile çalkalanıyor. British Airways (BA) personelinin, uçaklarda yolculara satılan değerli saat, parfüm ve mücehverleri taklitleri ile değiştirdiği ortaya çıktı. BA, sahtekárlığı kabul ederken, sadece geçen yıl 3 milyon parça sahte eşyanın BA uçaklarında satıldığı tahmin ediliyor.
İngiliz Havayolları (British Airways-BA) personelince saat, parfüm gibi lüks eşyaların sahteleriyle değiştirilerek uçakta satıldığı belirlendi. BA Genel Müdürlüğü de güleryüzlü hosteslerince yolculara satılan ve her biri 50 milyon liranın üzerinde satılan ürünlerin yolcuların sağlığını bozabilecek nitelikteki sahte ürünler olduğunu kabul etti. BA'nın ticari değeri açıklanmasa da yalnızca geçen yıl 3 milyon parça sahte malı uçuş sırasında sattığı sanılıyor.
BA'da gümrüksüz satılacak lüks malların uçak kabin personelince Hong Kong, Singapur gibi Uzak Doğu ülkelerinden bir kaç sterline alınan sahteleriyle değiştirildiği saptandı.
BOZUK SAATLE ÇIKTI
Sahtekárlık, yolculardan birinin BA uçağından aldığı ve zamanı tam göstermeyen saatini fabrikaya göndermesiyle ortaya çıktı. BA'nın sahtekárlığın basına sızmaması için yolcunun zararını ödeyerek anlaşma imzalattığı belirlendi.
BA'da sahtesi satılan lüks eşyalar arasında Raymond Weil saatler, Gucci gözlükler, Chanel parfümler ve mücevherler de bulunuyor. Sahtekárların daha sonra orijinal malları Kensington Bond Caddesi'ndeki mağazalara ‘‘istenmeyen ya da kullanılmayan hediye’’ diye tanımlayarak sattıkları saptandı.
Uzmanlar, BA'daki bu sahtekarlığın ortaya çıkmasıyla kıtalar arası uzun mesafelere de yolcu taşıyan BA'in güvenirliğinin heyalana uğradığı kanısındalar. Ayrıca, BA yetkilileri, Adil Ticaret Kurumu'nda da hesap verecek. BA 747'nin eski bir pilotu bu sahtekárlığın BA'ya yılda yaklaşık 4.5 milyon dolar kaybettireceğini söyledi.
KAPALI ÇARŞI
Anti-Counterfeit (Kalp Mallara Karşı) Grubu Başkanı John Anderson, BA'deki suçun organize olmasından kaygılanarak BA'in 1999 yılı broşünde Türkiye'de tatili tanıtırken İstanbul'daki Kapalı Çarşı'da sahte malların alınabileceğine yer vermesine dikkati çekti. Anderson, ‘‘BA, bu olayı çok ciddiye almalı. Çünkü, organize suç örgütlerinin yılda 12 milyar dolarlık bir uluslararası uyuşturucu trafiğini yönettiği gözönüne alınmalıdır’’ dedi.
İngiltere'nin pazar gazetelerinden The Sunday Times'da 2 hafta önce yer alan bir haberde de, kıtalar arası uçuşlarda diğer havayolu şirketlerine göre BA'nın yüzde 190 pahalı gümrüksüz eşya sattığı öne sürülmüştü.
BAŞVURU YAĞIYOR
BA Basın Sözcüsü, sahte mallara ilişkin pek çok başvuru olduğunu kabul ederek olaya çok sayıda personelin karışmış olabileceğini söyledi. Sözcü. BA'nın olayı çok ciddiye aldığını ve gerekeni yapacağını belirtti.