Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2009 00:00
İngiltere’de ’devletleştirme’ kervanına önde gelen bankalardan Llyods Grubu da katıldı. 367 milyar dolarlık riskli varlıkları üstlenen İngiliz devleti, Lloyds Banking Grup’taki hissesini yüzde 65’e çıkarmak için adım attı. Lloyds’un çöküşünü, kurtarmaya çalıştığı HBOS da körükledi.
İNGİLTERE’nin önde gelen bankası Llyods Bank grubu, devletin kontrolüne geçti. Devlet, Lloyds Banking Grup bünyesinde bulunan 260 milyar pound (367 milyar
dolar) tutarındaki riskli varlıkları üzerine alarak Llyods Bank’ın en büyük hissedarı konumuna geldi. Varılan anlaşma uyarınca devletin bankadaki hissesi yüzde 43.5’den yüzde 65’e çıkacak. Açıklamada, bankacılık grubunun büyük bölümü iş kredileri olmak üzere kredi tutarını iki yıl içinde 28 milyar pound arttıracağı da belirtildi.
Northern Rock’la başladıİngiltere’de büyük kamulaştırmalar göz önüne alındığında ülkede kamulaştırılan ilk banka kötü bir iş modeline sahip olduğu eleştirileri üzerine kontrolü alınan Northern Rock olmuştu. Geçen yıl ekim ayında da İngiltere Hükümeti, zor durumdaki Bradford Bingley (BB) bankasını el koyacağını resmen açıkladı. Devlet kraliçenin bankası RBS’e de müdahale ederek batmaktan kurtarmıştı.
İngiltere’de Llyods Bankacılık Grubu, ocak ayında satın alınan HBOS’un vergi öncesi zararının 10.8 milyar
İngiliz Sterlini olduğunu açıklamıştı. Bu arada, Lloyds TSB’nin 2008 yılı kárı da yüzde 80 düşerek 807 milyon İngiliz Sterlini olmuştu. Ayrıca, Lloyds Bankacılık Grubu CEO’su Eric Daniels, 100 milyon sterlinlik maliyet tasarrufunun tanımlandığını belirterek, çalışan sayısının azaltılacağını ancak bunun çoğunluğunun doğal yoldan ve gönüllü emeklilik planları ile başarılmasının beklendiğini söylemişti.
Öncelik hissedarda
Satışa çıkartılacak hisseler öncelikle halihazırda hissedar olan yatırımcılara indirimli fiyattan sunulacak. Ancak bunun yeterli olmaması durumunda bu kez hisseleri devlet satın alacak. Oy hakkı vermeyen B tipi hisselerini de satışa sunacak olan Lloyds’un bu hisselerinin de devlete geçmesi durumunda toplam payın yüzde 75’e kadar ulaşabileceği söyleniyor. Bu kararla birlikte bankanın Başkanı Sir Victor Blank ile CEO’su Eric Daniels’ın koltuklarının tehlikeye girdiği de dile getiriliyor. Bu iki yöneticinin HBOS alımı nedeniyle görevi önümüzdeki hafta kendi istekleriyle bırakabilecekleri de dile getiriliyor. İngiltere’de devlet bankadaki
hisse oranını daha önce yüzde 43’den yukarıya taşımamak istediğini açıklamıştı. İngiltere’de Kraliçe’nin bankası RBS’nin yaşadıklarına benzer olarak gelişen durumun detaylarının bugün netlik kazanması bekleniyor.
Gordon Brown aracı olmuştu
HBOS’u geçtiğimiz yıl son çeyrekte bünyesine katan Lloyds şu anda zor durumda oluşunun tek nedeni olarak gösterilen banka için 12 milyar pound ödemişti. Lloyds bu hamlesi ile hem perakende bankacılığındaki yerini güçlendirmeyi, hem de ülkenin en büyük mortgage kredi sağlayıcısını büyük bir krizden kurtarmayı hedefliyordu. Piyasalar ’HBOS sorunu büyümeden çözüldü’ diye rahat bir nefes almaya hazırlanırken, bu kez de HBOS’un kredileri Lloyds’u da etkilemeye başladı. Bank of Anmerica’nın Merrill Lynch’i bünyesine katmasına benzer eleştiriler toplayan Lloyds’un alımı için bir zamanlar Gordon Brown ve birçok bakan devreye girmişti. Finansal Servisler Kurulu, HBOS için tek alıcı Lloyds olmasına karşın içinde HSBC’nin de yer aldığı sayısız banka ile bağlantı kurmuştu.
Hisseleri bu yıl yüzde 66 eridi
İngiltere Hazinesi, HBOS birleşmesinden bu yana Lloyds hisselerinin yüzde 43’ünü elinde bulunduruyordu.
Dün gerçekleşen gelişmenin ardından Lloyds ticari ve tüketici kredilerini iki yıl içinde 28 milyar pound artırma kararı verdi. Lloyds hisseleri bu yıl Londra Borsası’nda yüzde 66 değer kaybetmişti. Şirketin piyasa değeri şu an 7.1 milyar dolar düzeyinde bulunuyor.