ING: 12’nci büyük olacağınızı gördük Oyakbank’a 2.7 milyar dolar veriyoruz

Güncelleme Tarihi:

ING: 12’nci büyük olacağınızı gördük Oyakbank’a 2.7 milyar dolar veriyoruz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2007 00:00

Dünyanın 20’nci büyüğü, Avrupa’nın ise ilk 10 bankası arasında olan Hollandalı ING, Oyakbank’ı satın alıyor. Oyakbank’ın tamamı için 2 milyar 673 milyon dolar ödeyecek olan ING’nin Yönetim Kurulu Başkanı Michel Tilmant, "10 yıl içinde dünyanın 12’inci büyük ekonomisi olacak Türkiye’ye yatırımı seçtik" dedi.

Haberin Devamı

Ertuğrul Özkök: HOMO EKONOMİKUS’UN DÖNÜŞÜ

SEÇİM ortamı yabancı yatırımcının Türkiye’ye olan ilgisini azaltmadı. Dünyadaki en büyük 20 banka arasında yer alan Hollandalı ING Grubu, Oyakbank’ın yüzde 100 hissesini 2 milyar 673 milyon dolara satın alacağını duyurdu. ING Grubu’ndan yapılan açıklamaya göre, Oyakbank’ın satın alım işlemi için mevcut iç kaynaklar kullanılacak. Satın alma işleminin 2007’nin ikinci yarısında tamamlanması bekleniyor.

TAM ZAMANI: ING Yönetim Kurulu Başkanı Michel Tilmant, tüm dünyadan sadece üç gazetecinin katıldığı telekonferansta CNNTürk’ten Ahu Özyurt’a "10 yıl içinde dünyanın 12’inci büyük ekonomisi olacak Türkiye’ye yatırımı seçtik" dedi. Türk bankacılık sektörü için geç kalmadıklarını, pazarın yeni olgunlaştığını belirten Tilmant, şunları söyledi: "Tam da şimdi yatırım yapılır hale geldi. Türkiye hızla büyüyen bir ekonomi ve genç bir nüfusa sahip. Kredi kartları ve tüketici kredileri açısından kárlı bir pazar."

HIZLA BÜYÜYECEĞİZ: "Oyak Bank’ın yapısı ve altyapısı, müşteri portföyü çok iyiydi. Olması gerekenin altında büyümesinin nedeni yeterince sermayenin olmayışı. Biz de onu getiriyoruz" diyen Tilmant, Oyakbank’ın şu anda yüzde 4’lerde olan pazar payını hızla yüzde 5’e ve şube sayısını 450’ye çıkaracaklarını kaydetti. Tilmant, daha sonra daha fazla büyümek için kaynaklarının hazır olduğunu da vurguladı.

67.5 MİLYON EURO YATIRIM: Analistlerin Oyakbank için 200 milyon Euro’luk yatırım ihtiyacını abartılı bulan Tilmant, üç ana yatırım dalı için rakamları, "Pazarlama ve reklam 5-20 milyon Euro, bilgi işlem altyapısını genişletme 25-40 milyon Euro, şubeleşme için şube başına 750 bin Euro" şeklinde sıraladı. Böylece ilk etapta ING, Oyakbank’a 67.5 milyon Euro yatırım yapacak. ING’nin kısa vadede 100 yeni şube açması bekleniyor.

ORDU İÇİN REKABET: Oyak’ın şimdiye dek yaptığı pazarlıkların en kritik noktası olan Ordu Yardımlaşma Fonu ve Türk Silahlı Kuvvetler’iyle ilişkileri de değerlendiren Tilmant, "Ordu tesislerinde hizmet veren tek banka değil. Üç bankadan biriyiz. Bu işlemler için her üç senede bir ihale açılıyor. Yani bir rekabet ortamı içindeyiz. Bizim de müşterimizi korumak için gerekli adımları atmamız gerekecek" dedi.

YÖNETİMİ DEĞİŞTİRMEYİZ: Tilmant, Oyakbank’ın mevcut yönetimini değiştirmeyi düşünmediklerini, Oyakbank’ın orduya yönelik hizmetlerini de sürdüreceğini belirtti. Bankanın şimdiye kadar kapasitesinin altında büyümesinin nedenini sermayesinin az olmasına bağlayan Tilmant, sermaye desteği yapacaklarını kaydetti.

Kırmızı-beyaz tişört giyip, ’stratejik şirketler yabancıya gitmesin’ demişlerdi

OYAK Grubu’nun bankasını Hollandalı ING’ye satma kararı, Oyak’ın Erdemir’i almadan önce Antalya’da düzenlediği toplantıyı hatırlattı. Oyak Grubu, 7 Eylül 2005’te Antalya’da 1700 çalışanı ve iş ortağı ile bir toplantı yapmıştı. Toplantıda Oyak Yönetim Kurulu Başkanı emekli korgeneral Yıldırım Türker, Oyak Genel Müdürü Coşkun Ulusoy ve salondaki herkes kırmızı beyaz tişört giymişti. Bu tişört daha sonraki günlerde ’milli sermaye hareketi sembolü’ olarak anılırken, Ulusoy ise, bazı kesimlerce ’yabancı sermaye düşmanlığı’ olarak algılanan şu konuşmayı yapmıştı: "Türk Telekom, Tüpraş ve Erdemir bence özelleştirilmemeliydi. Bunların Türkiye için stratejik önemi vardı. Madem özelleşiyor, öyleyse bizim gibi yerli kuruluşların elinde kalmalı."

Piyasa değeri 74.6 milyar Euro

HOLLANDALI ING Grubu ise çeşitli finans dallarında 50 ülkede faaliyet gösteriyor ve 120 bin çalışanı bulunuyor. 2006 sonu itibarıyla 74.6 milyar Euro’luk piyasa değeriyle dünya bankaları arasında en büyük 20 bankadan biri olan ING, Avrupa bankaları arasında ilk 10’da yer alıyor.

Türkiye’ye güçlü isimle geliyoruz

CNBC-e’nin yayınına katılan ING Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Eli Leenaars, Oyakbank’a verilen fiyatın tutarlı ve adil olduğunu söyledi. Oyakbank’ın güçlü bir banka olduğunu belirten Leenaars, "Oyakbank’ın büyükşehirlerde önemli bir yeri var. İnternet bankacılığı ve pazarlama konusundaki tecrübemizi ekleyerek pazar payımızı artıracağımızı düşünüyoruz. Türk piyasasına güçlü bir isimle geliyoruz" dedi. Leenaars, Oyakbank’ı alma kararını Mart ayında verdiklerini söyledi. Oyakbank’ın ismini 12 ay içinde değiştireceklerini kaydeden Leenaars, Oyakbank’ın çok güçlü bir dağıtım kanalı olduğuna dikkat çekti.

SİZE GÜVENİYORUZ: Leenaars, bireysel bankacılık alanında Türkiye’nin geliŞme potansiyeli olduğuna dikkat çekerek Şunları söyledi: "Piyasadaki fırsatlara bakınca yatırımcılar Türk ekonomisinin güçlü ve potansiyeli olduğunu düşünüyor. Orta ve uzun vadede Türkiye’ye güveniyoruz, burada olmaktan çok mutluyuz. Türkiye’nin parlak bir geleceği olacağına inanıyoruz. Çok büyük bir gelişme potansiyeli var."

OYAK YATIRIM DEĞİŞMEYECEK: Bu arada Oyak Yatırım Ortaklığı, Oyakbank’ın satışının, Oyak Yatırım Menkul Değerler’in sermaye ilişkisi olmadığından ortaklık yapısını değiştirmeyeceğini duyurdu.

Bank of Boston olarak kuruldu, Oyakbank oldu

OYAKBANK’ın tarihi, 1984 yılında Bank of Boston’un İstanbul Şubesi’nin kurulmasıyla başladı. Bank of Boston, 1990’da The First National Bank of Boston adını alarak, Alarko ve Cerrahoğlu’yla beraber 4 ortaklı bir Türk Bankası’na dönüştü. 1991’de bankanın adı Türk Boston Bank A.Ş. olarak değişti ve 1994’te Oyak diğer bütün hisseleri alarak bankanın tek sahibi oldu. 10 Mayıs 1996’da Türk Boston Bank A.Ş’nin ismi değiştirilerek Oyakbank oldu. 10 Ağustos 2001’de Sümerbank’ı bünyesine katan Oyakbank, yaklaşık yüzde 3 pazar payı ile Türk bankacılık sektöründeki en büyük 10 bankadan biri konumunda.

Bankacılıkta yabancı payı yüzde 42’ye çıkıyor

OYAKBANK’ın Hollandalı ING’ye satışı ile birlikte Türk bankacılık sektöründe yabancı sermaye payı da yüzde 42’ye çıkmış olacak. Uluslararası Finansal Yönetim Enstitüsü Derneği (UFE) Başkanı Selçuk Tümay, Oyakbank’ın satışı ile ilgili olarak, "Neredeyse kapanın elinde kaldı. İyi bir fiyata gittiğini düşünüyorum" dedi. Tümay, Türkiye’de insanların bankacılık hizmetlerini kullanma oranına bakıldığında hálá batı ülkelerinin çok gerisinde bulunduğunu söyledi. Tümay, Türk bankacılık sektörüne yabancı ilgisinin artarak devam edeceğini belirtti. Oyakbank’ın satışı ile ilgili olarak, "Kapanın elinde kaldı. İyi bir fiyata gittiğini düşünüyorum" diyen Tümay, Oyakbank’ın Türkiye’de bu çapta satışı gerçekleştirilen bankaların sonuncusu olduğunu kaydetti. Tümay, "Bundan sonra daha büyük bankaların ortaklıklarını artırmaları söz konusu olabilir. Devlet elindeki bankaları çıkardığında, bunların içindeki yabancı payı da artacaktır" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!