Nurten ERK TOSUNER
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2006 00:00
Ödeyeceği 1 milyon 422 bin 215 YTL’yle Bursa gelir vergisi rekortmeni olan Sütaş’ın Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, "Sütçülükte 30 yılımı doldurdum. Bu rekortmenlik bana verimli ineklerimin hediyesi. Benim rekortmenliğim, hayvancılığın servet yaratma etkisini de çok güzel ortaya koyuyor. Sektörümüz için artık şampiyonluğu bırakmam" dedi.
UZUN yıllardır ilk kez gıda sektöründen bir gelir vergisi rekortmeni çıkaran Bursa’da kurulu Sütaş’ın Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, "Sütçülükte artık 30 yılımı dolduruyorum. İneklerim beni vergi rekortmenliğine taşıdı, 30 yılımı taçlandırdı" dedi. 1 milyon 422 bin 215 YTL ile Bursa’da gelir vergisi rekortmeni olan Muharrem Yılmaz, 1996’dan beri gelir vergisi rekortmenleri sıralamasında yer alıyor. Ancak bu yıl listenin en üst sırasına yerleşmeyi başardı.
SEKTÖR BÜYÜDÜ, ŞAMPİYON OLDUM:
"Benim vergi şampiyonluğum bir sektörün büyümesinin doğal bir sonucu" diyen Muharrem Yılmaz, vergi şampiyonu olmasını ’Bursa’da tarım ve hayvancılık sektörünün gelişmesinin en güzel göstergesi olarak’ yorumladı. Sektörün kayıt içine girmeye başladığına dikkat çeken Muharrem Yılmaz, şöyle devam etti: "Burada öne çıkmaya başlayan Muharrem Yılmaz’ın ödediği gelir vergisi değil, önemli olan tarıma dayalı sanayinin öne çıkmaya başlaması. Çünkü burada aslında büyük bir buzdağı var. Sektörümüz reel olarak büyüyor. Büyüyen bu sektör artık kayıt içine girmeye başladı. Kayıtlı üretim büyüdükçe buradan tahsil edilen gelir ve kurumlar vergisi de, katma değer vergisi de artıyor."
SERVET YARATIYORUZ:
Şampiyonluğunun Türkiye’de hayvancılığın servet yaratma etkisi de olduğunu göstermesi açısından önem taşıdığını söyleyen Muharrem Yılmaz, şunları söyledi: "Hayvancılık kırsal kesimde zenginleşmenin önemli bir aracı. Bunun girdisi sadece toprağımız, suyumuz ve güneşimiz. Sütü üreten makine, kendisini de üretiyor. Sonu olmayan kaynakları kullanarak servet yaratıyorsunuz. Türkiye gibi ülkelerde servet yaratma etkisi, gelir dağılımında iyileşme etkisi bakımından hayvancılık çok önemli, motor sektörlerden biri. Benim şampiyonluğum da bunu ispatladı."
ŞAMPİYONLUĞUMU KORUYACAĞIM:
Yılmaz, "Benim vergi şampiyonluğum, Türkiye’de üretimin artırılması, gelirin ve gelir dağılımının iyileştirilmesinde tarım ve hayvancılığın en büyük fırsat olduğunun en güzel göstergelerinden biri olacak. Şampiyonluğumu bundan sonra da sektörümüzün gelişmesini göstermek adına korumaya çalışacağım" diye konuştu.
SÜTÇÜLÜKTE KAYITLI ORAN YÜZDE 28:
Geçmiş yıllarda sütçülükte yüzde 15 olan kayıtlılık oranını bugün yüzde 27-28’lere geldiğini, bunun da sevindirici olduğunu söyleyen Muharrem Yılmaz, "Demek ki sektör artık kayıt içine giriyor. Yeni vergi şampiyonları çıkabilir. Sadece hayvancılıktan elde edilecek bir şampiyonluğun da olabileceğini kanıtlamak istiyorum. Tarımın gelişmesi, değişmesi için gayret ediyoruz" diye konuştu.
SÜRECİN TAMAMI KONTROL ALTINDA:
"Ürünlerimizin arkasındaki hammaddenin, ineklerimizin değerinin bilincindeyiz" diyen Muharrem Yılmaz, şöyle konuştu: "Bu sektörü ineklerimizin yediğinden, ürünlerimize kadar bir bütünlük içinde kontrol altında tutmaya çalışıyoruz."
İSO sıralamasında Sütaş 110’uncu
Sütaş Bursa ve Havalisi Pastörize Süt Gıda Sanayi ve Ticaret, 1974 yılında merhum Sadık Yılmaz tarafından Bursa’nın Karacabey ilçesine bağlı Uluabat köyünde kuruldu. İki binin üzerindeki çalışanın yüzde 24’ü kadın, yüzde 76’sı erkeklerden oluşuyor. Sütaş, İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) "Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2004" sıralamasında 110’uncu sırada yer alıyor. Sütaş markasıyla günlük pastörize süt, yoğurt, ayran, peynir ve tereyağı üretiyor.
2006’da hedefimiz en az yüzde 50 büyüme
SÜTAŞ’ın 2005 yılında 370 milyon YTL ciro gerçekleştirdiğini söyleyen Muharrem Yılmaz, "2006 hedefimiz en az yüzde 50 büyüme" dedi. Son üç yıldır Sütaş’a toplam 40 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını belirten Yılmaz, bu yıl sonuna kadar da 13 milyon dolarlık yatırım planladıklarını belirtti. "Türkiye’nin sütçüsü" olarak kendilerini konumlandırdıklarını söyleyen Yılmaz, "Arkadaşlarımız dünyanın her yerini dolaşıyor. Hayvancılıkta yurtdışındaki son teknolojileri takip ediyorlar" diye konuştu.
Arkas, İzmir vergi rekortmeni
İZMİR’de, 2005 yılı ticari faaliyetlerinden en fazla gelir vergisi ödeyecek mükellefler sıralamasında, Arkas Holding Başkanı Lucian Arkas vergi rekortmeni oldu. Arkas ailesinden 3 kişi de sıralamada ilk 5’e girdi. İzmir Vergi Dairesi Başkanı Mustafa Bulut, 81 bin 351’i elektronik ortamda olmak üzere toplam 150 bin 910 adet gelir vergisi beyanı aldıklarını belirtti. Vergi daireleri kayıtlarında bulunan 1772 işkolundan alınan beyanname sayısının 137 binden yüzde 10’luk artışla 150 bine, beyan edilen toplam gelir vergisi matrahının 832 milyon YTL’den yüzde 24 artarak 1 milyar 34 milyon YTL’ye yükseldiğini kaydeden Bulut, tahakkuk eden gelir vergisinin 240 milyon YTL’den yüzde 23 artışla 296 milyon YTL’ye, kira gelirlerinin ise 195 milyon YTL’den yüzde 30’luk artışla 254 milyon YTL’ye çıktığını kaydetti.