Güncelleme Tarihi:
İnegöl Kulaca Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Uğur, domatesin üretildiği her yerde pepino üretilebileceğini kanıtlamak için 3 yıl önce bu ürünün yetiştiriciliğe başladıklarını söyledi.
Başarı sağlanınca çiftçilere pepino üretimi için cesaret verdiklerini ifade eden Uğur, geçen sürede bölge çiftçisinin daha iyi tanıdığı pepino yetiştiriciliğinin arttığını ifade etti.
Uğur, çalışmalar sonucunda bu tropikal meyveyi, 1,5 kilograma ulaşan ağırlıklarda üretmeyi başardıklarını anlatarak, “Önümüzdeki yıl, pepino yetiştiriciliği konusunda iddialıyız. Gelecek yıl pepino üretiminde adımızı duyuracağız. Birçok çiftçimiz, pepino üretmek istiyor” diye konuştu.
Pepinonun sağlık açısından çok faydalı bir meyve olduğunu vurgulayan Uğur, “Bu, bilimsel araştırmalarla da ortaya konuldu. Önümüzdeki yıl pepinodan reçel, marmelat, turşu ve meyve suyu üreterek pazarlamaya başlayacağız” dedi.
PEPİNO MEYVESİ
Türkiye'de üretimine yeni yeni başlanan “Pepino” fideleri, 50 santimetre ile 1 metre aralığında ekilirken, doğal bırakıldığında çalı formunu aldığı için budama ve bakım istiyor.
Çiçekleri salkım şeklinde olan “Pepino”, her salkımda ortalama 8-12 meyve verirken, kaliteyi artırmak için meyveler ceviz büyüklüğüne geldiğinde seyreltme yapılması gerekiyor.
Başlangıçta yeşil olan meyveler, büyüyünce sarı rengi alıyor ve sap çukurundan meyve ucuna doğru mor çizgiler oluşuyor.
Meyvelerin büyüklükleri, çeşide ve uygulanan bakım işlemlerine göre değişim gösterirken, ağırlığı genelde 40 gram ile bin 300 gram arasında olabiliyor.
İnce kabuğu soyulup kavun gibi dilimlenerek taze olarak tüketildiği gibi, dondurma ile birlikte ve karışık meyve salatalarında da kullanılan veya turşusu yapılabilen “Pepino”, ışık yoğunluğunun düşük olduğu dönemlerde sarı rengini almıyor ve şeker miktarı düşüyor.