İndirim derken ücretliden 2.2 milyar YTL aldılar

Güncelleme Tarihi:

İndirim derken ücretliden 2.2 milyar YTL aldılar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2006 00:00

Meclis Genel Kurulu’nda önceki akşam kabul edilen Gelir Vergisi Yasası değişikliğiyle toplam 8 milyon ücretliden yıllık 2.2 milyar YTL’lik gelirin tırpanlandığı bildirildi. Gelir Vergisi uygulamasında, yıllarca sadece ücretlilerin yararlandığı "Özel İndirim"in yaklaşık iki yıl önce kaldırılmasının ardından, ücretlilerin yararlandığı "5 puan indirimli tarife" de yürürlükten kaldırıldı.

Eski Gelirler Genel Müdürü ve CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, Hürriyet’e bu yasal kararla, yaklaşık 8 milyon ücretlinin yıllık toplam kaybının 2.2 milyar YTL’yi bulduğunu bildirdi. Ücretlilerden 5 puan daha az vergi alınmasından vazgeçilmesiyle kira geliri elde eden de, tüccar da, asgari ücretliden de aynı oranda vergi alınır hale gelecek. Çağdaş batı ülkelerinde "Sosyal devlet mekanizması" olarak uygulanan, ücretliden yana tarife farklılığı da tasfiye edilmiş oldu.

BİR DARBE DE YATIRIMCIYA:

Gelir Vergisi Yasası’ndaki değişiklikle, devlet "en önemli teşvik" olan "yatırım indirimi" istisnasından vazgeçti. Sistemde 40 yıldır var olan "yatırım indirimi" düzenleyen madde kaldırıldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek ve CHP’li Hamzaçebi, 1961’den var olan mekanizmanın yok edilmesi ile "Ücretli ve dar gelirli kesimden, rant-kira geliri sağlayan varlıklı kesimlerine gelir transferi" yapıldığını belirttiler. Özyürek, bu konuda şu somut bilgileri verdi: "Yatırım indirimi, yatırım için harcanan giderlerden vergi verilmemesi kuralı idi. Hükümet, birkaç gün sonra Genel Kurul’a gelecek olan Kurumlar Vergisi’nde aynı şeyi yapıyor. Gelir Vergisi tarifesinden 5 puan, Kurumlar Vergisi tarifesinden ise 10 puan indirim yapıyorlar. Bu nedenle Hazine’nin uğradığı gelir kaybını karşılamak için, yatırım indirimini kaldırıyor. Bu şu demek; işhanı sahibi bir kişi sağladığı kira gelirinden 5 puan daha az vergi ödeyecek, ama KOBİ, küçük işletme şeklinde yatırım yapan, istihdam yaratan insanlar da 5 puan daha fazla vergi verecek. Yani, daha yoksul kesim üzerinden işhanı sahibinin daha az vergi vermesi finanse ediliyor."

İndirim istemeyin verimli çalışın

ALIŞVERİŞ Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Bilimsel Araştırma Plaformu tarafından düzenlenen ’Kayıtlı-Kurallı Ekonomi ve Perakendecilik’ başlıklı proje yarışmasının ödül törenine katılan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, değişen Türkiye’de özel sektörün kendisine çekin düzen vermesi gerektiğini söyledi. Unakıtan, "Yeni Türkiye’de özel sektör verimliliği arttırmalı ve teknolojisini yükseltmelidir. Yatırımlarda teknolojiye önem vermeliyiz. Son zamanlarda verimsizlikten ve kötü işletmeciliten kaynaklanan sıkıntıları bazı sektörler gelip devlete fatura etmeye çalışıyorlar. ’Bizim vergilerimiz insin, bunların fiyatı düşürülsün’ diyorlar. Biz hiç vergi almayalım o zaman. Avrupada da vergi alınıyor ama onlar ne kadar verimililikle çalışıyorlar bir bakın. Vergi düşürmeye kalkacağınıza kendinizi verimli hale getirin. Özel sektöre düşen budur" dedi.

Motorsiklete ÖTV darbesi

HÜKÜMET ÖTV yasası değişikliğiyle de, motosikletler (mopedler dahil) ve bir yardımcı motoru bulunan tekerlekli taşıtlar (sepetli-sepetsiz) için yüzde 8 olan ÖTV’yi, motor silindir hacmi 250 cm3’ün altında olanlarda yüzde 22’ye, 250 cm3’ü geçenlerde ise yüzde 37’ye yükseltildi. Gerekçe olarak "Yerli üretimi özendirmek" denilmesine karşın; bu kararda, özellikle büyük kentlerde trafik sıkışıklığına karşı bir çözüm olarak yaygın motosiklet kullanımının etkili olduğu belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!