Güncelleme Tarihi:
ZOR durumda bulunan Fransız otomotiv üreticisi Heuliez’li satın almak için 20 milyon Euro teklif veren ve Fransız hükümetiyle ön satış anlaşması imzalayan Brightweel’in patronu Alphan Manas, satış anlaşmasının son gününde iki Türk ortakla birlikte yeni bir teklif sundu. Daha önce şirketin yüzde 65’ini almak için teklif veren Manas, yeni teklifinde Fransız Heuliez’in yüzde 15’ini ve elektrikli otomobil bölümünün tümünü satın almayı önerdi. Fransızların olumlu baktığı bu teklifle, Manas şirketin yüzde 15’lik hissesine 5 milyon Euro, elektrik bölümüne ise 15 milyon Euro verecek.
Elektrik Türkiye’ye geliyor
Fransızların yeni teklifi kabul etmesi halinde Türk tasarımcı Murat Günak’ın tasarladığı ve Cenevre Otomobil Fuarı’nda ilk kez sergilenen üç kişilik elektrikli otomobil MIA Fransa’nın Cerizay şehrinde bulunan Heuliez fabrikasında üretilecek. Aracın metal ve plastik aksamları Türkiye’den gönderilecek. GPazara sunulacak tüm yeni elektrikli araç modelleri ise Türkiye’de geliştirilip üretilecek. Bu elektrikli araçlardan bazıları MIA’nın dışında Günak tarafından tasarlanan 4 kapılı bir sedan ve 4x4 araç olacak. ürk malı elektrikli araç projesinde şimdi gözlerin Fransız hükümeti ve Heuliez yöneticilerinin vereceği karara çevrilmiş durumda olduğunu söyleyen Manas, “Bu kez her şey olumlu gidiyor. Geçen hafta zaten Fransızlara teklifte yaptığımız değişikliği anlatmıştık. O yüzden bugünkü resmi teklifimiz onlar için sürpriz olmayacak” dedi. Fransızların en geç 15 gün içinde karar vereceğini kaydeden Manas, Türkiye’de üretim için İzmir ve Bursa’da limana yakın bir yer aradıklarını söyledi.
Bu teklif riski kaldırıyor
Manas, bu yeni teklifle elektrikli otomobil üretiminin Türkiye’ye daha kolay bir şekilde kaydırılabileceğini belirterek, “Eğer şirketin yüzde 65’ini alsaydık ve Fransa’da Heuliez olası bir problem yaşaydı. Bizim amacımız olan elektrikli otomobil üretimini Türkiye’ye kaydırmamız zor olabilirdi” şeklinde konuştu. Manas, uzun süreder ortak aradığı Türk malı elektrikli otomobil projesine Türkiye’nin önde gelen akü üreticilerinden İnci Akü ve plastik bazlı otomotiv komponentleri üreticisi B Plas şirketleri de katıldı. Ayrıca, Fransız şirkete teklif veren grup içinde; Türk tasarımcı Murat Günak ve Alphan Manas ortaklığı Manas Energy Investments de yer aldı.
Estrosi: Teklif yetersiz diğerlerine bakacağız
TEKLİFİN ardından açıklama yapan Fransız Sanayi Bakanı Christian Estrosi, teklifi yetersiz bulduğunu ve diğer şirketlerin önerilerini de inceleyeceğini söyledi. Estrosi, “Toplam teklif, yüzde 15’ten fazla olmalıydı” dedi.
B Plas’ın ikinci Fransız ortaklığı
GÖKÇEN Grup’un bünyesinde 1987’de kurulan B Plas şirketi (Bursa Plastik ve Metal) özellikle otomotiv plastik sektöründe faaliyet gösteriyor. B Plas, 1994 yılında Fransız Plastic Omnium firması ile ortaklık yaparak üretim yapmaya başladı.
Akü lideri olmayı hedefliyor
1984 yılında kurulan Türkiye’nin lider akü üreticisi İnci Akü, son dönemde elektrikli araçlara yönelik pil konusunda önemli çalışmalarla gündeme geldi. Doğu Avrupa ve Ortadoğu’nun lider akü üreticisi olmayı hedefleyen İnci Akü, üretimini Manisa’da ve Ukrayna Kiev’de gerçekleştiriyor.