Güncelleme Tarihi:
Akbank Ekonomik Araştırmalar Bültenine göre, Avrupa Merkez Bankası (ECB), politika faizlerini yüzde 0,75'de tutarken, Başkan Draghi'nin 26 Temmuz'da “Avro'yu korumak için ne gerekiyorsa yapılacağını” açıklamasının oluşturduğu doğrudan tahvil alımı beklentileri karşılanamadı.
Bu beklenti, piyasalarda önemli bir ralliye sebep oldu. Draghi'nin açıklamalarında hemen bir tahvil alımından ziyade bunun “Şartları yerine getirildiği takdirde uygulanabilecek seçeneklerden birisi” olduğunu belirtmesi, tahvil alımı için hala açık kapı bıraktı.
ABD Merkez Bankası FED faizleri değiştirmediği toplantısında, beklentilere paralel olarak yeni bir parasal genişleme programı açıklamazken, bu konuya ilişkin net bir sinyal de vermedi.
"Fed'in yeni bir parasal genişlemeye gitme ihtimalini azalmadı”
FED ve ECB'nin kararları ilk etapta piyasalarda satışlara sebep olsa da, Eylül toplantılarına ilişkin beklentilerin canlı kalması piyasalar için pozitif bir beklenti oluşturdu.
ABD'de Temmuz ayında tarım dışında istihdam edilenlerin sayısı 163 bin kişi artarak 100 bin olan beklentileri aştı. Bir önceki ayda bu rakam 64 bin kişi olarak gerçekleşmişti.
Temmuz ayındaki rakam bunun çok üzerinde olsa da, yılın ilk aylarında görülen 250 bin kişilik artışların altında bulunuyor. İşsizlik oranı bu artışa rağmen yüzde 8,2'den yüzde 8,3'e yükseldi.
İstihdam edilenlerin sayısındaki bu artışın, Fed'in yeni bir parasal genişlemeye gitme ihtimalini azaltmadığı değerlendirmeleri yapılıyor.
Haftalık bazda hisse senedi endeksleri
ECB kararının ardından görülen satışlar bugün yerini yeniden alımlara bıraktı. Haftalık bazda hisse senedi endeksleri Fransa ve Almanya'da yüzde 1 ve İtalya'da yüzde 2 civarında primle; İspanya'da ise yatay seviyelerden işlem görüyor. ABD endeksleri ise yatay.
Emtia fiyatlarında ise büyümeye dair endişelerle negatif bir seyir hakim. Bakır ve alüminyum gibi büyümeye dayalı emtialar haftalık yüzde 2-3 arasında geriledi. Brent petrol ise Ortadoğu'ya ilişkin jeopolitik gelişmelerin etkisiyle yüzde 2'ye yükseldi. Değerli metallerde ise haftalık bazda önemli bir değişiklik görülmezken, altının onsu bin 594 dolar, gümüş ise 27 dolardan işlem görüyor.
Gösterge faiz yüzde 7,49 ile Ocak 2011'den bu yana en düşük seviyesine geriledi
Yurtiçinde bugün açıklanan ve Temmuz'da aylık yüzde 0,23 gerileyen TÜFE verisi öne çıktı. TÜFE'nin yıllık artışı böylece yüzde 9,07 oldu. Son verilerle birlikte yılsonu enflasyon rakamı, küresel ekonomide risk alma iştahında ciddi bir bozulma olmadığı takdirde ve petrol fiyatları ılımlı seyrettiği sürece TCMB'nin yıl sonu öngörüsü olan yüzde 6,2 ile uyumlu gerçekleşebilecek.
Bu verinin ve bugün yurtdışındaki olumlu havanın etkisiyle gösterge faiz yüzde 7,49 ile Ocak 2011'den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Türk Lirası da buna paralel değerlenirken, döviz sepeti 1,9840 ile son 1 yılın en düşük seviyelerine geriledi.
Bültende, haftanın son işlem gününü 65.303,64 puandan kapatan İMKB'nin, 2011 sonuna göre 2012'deki getirisinin yüzde 26'yı geçtiği de vurgulandı.