Güncelleme Tarihi:
İMKB Varant Pazarı'nın tanıtımı amacıyla düzenlenen toplantıda konuşan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, varant pazarının açılmasının çok önemli bir adım olduğunu belirterek, “Umarım ki herhangi bir duvara çarpmadan arkasını getiririz. Düzenleyici otoritenin başındaki yönetici olarak bu işe çok önem veriyoruz” dedi.
Varant türü enstrümanların piyasayı tamamladığını anlatan Akgiray, açığa satış kuralları, vergi gibi sıkıntıların da bulunduğunu söyledi.
Akgiray, “Bu sıkıntıların olmadığını varsayarsak fon yönetiminde, portföy yönetiminde çok işe yarayacak bir enstrüman” dedi.
İMKB Başkanı Hüseyin Erkan da, varantlara ilişkin yürütülen çalışmaların sona erdiğini belirterek, Varant pazarını cuma günü açacaklarını söyledi.
Varantların hisse senedinden farklı olarak yatırımcılara dayanak hisse senedini ve endeksi belli bir fiyattan, belli bir tarihte satın alma veya satma hakkı veren menkul kıymet niteliğinde sermaye piyasası araçları olduğunu belirten Erkan, SPK tarafından yapılan düzenlemeyle aracı kuruluş varantlarının İMKB 30 endeksinde yer alan hisse senetlerine, İMKB endekslerine, SPK'ca uygun görülmesi halinde döviz, kıymetli maden, emtia, uluslararası endeksler gibi diğer varlık ve göstergelere dayalı olarak ihraç edilebilmesinin mümkün olduğunu anlattı.
Önümüzdeki günlerde buna ilişkin çalışmaların devam edeceğini ifade eden Erkan, varant piyasasını mümkün olduğunca zenginleştireceklerini bildirdi.
Yapılandırılmış finansal bir ürün olan varantların, menkul kıymetleştirilmiş opsiyon sözleşmesi olmakla birlikte opsiyon sözleşmelerinden bazı önemli farklılıklar taşığını belirten Erkan, şu bilgileri verdi:
“Opsiyonlar sözleşme, varantlar ise menkul kıymet statüsündedir. Opsiyonlarda teminat yatırma ve takip zorunluluğu bulunmasına karşın varantlarda yatırımcı açısından benzer bir yükümlülük söz konusu değildir. Opsiyonlar standart sözleşmeler olarak borsalar tarafından düzenlenmelerine karşın bir varantın ihraççısı bulunmakta, ihraççı kurum varantlarda kullanılacak hakkın tek muhatabı konumundadır. Bundan dolayıdır ki varant ihraççılarının çok yüksek kredi derecelendirilmesi aranmakta. Varantlar hisse senedine yatırım yapan kişi ve kurumlar tarafından farklı yatırım stratejileri takip edilerek riskten korunma amacıyla da kullanılabilecektir. Halihazırda borsamıza yapılan başvurulan dikkate alındığında 13 Ağustos 2010 tarihi itibariyle İMKB 30 endeksi ve Garanti Bankası'nın hisse senedine dayalı alım ve satım hakkı veren toplam 4 adet varant piyasada işlem görmeye başlayacak. Sonraki bir hafta içerisinde Türkiye İş Bankası ve Koç Holding hisse senetlerine dayalı varantların da piyasada işlem görmesi beklenmekte. İkinci haftadan itibaren 4'ten 13'e çıkmayı hedefliyoruz.”
Erkan, sermaye piyasasının büyümesine ve derinleşmesine olumlu katkı sağlayacak varantların piyasada işlem görmeye başlamasıyla birlikte likiditeye çok büyük katkı sağlayacağını belirterek, yepyeni risk yönetimi mekanizmalarının devreye gireceğini söyledi.
“BU ÜLKEDEKİ VARANT PİYASASINDA BAŞARILI OLACAĞIMIZA İNANIYORUM”
Deutsche Bank AG GME-CEEMA Başkanı Murray Roos da, 3 yıldan bu yana bu konu üzerinde çalıştıklarını belirterek, heyecanlı günler geçirdiklerini anlattı.
“Deneyimlerimizle bu ülkedeki varant piyasasında başarılı olacağımıza inanıyorum” diyen Roos, Deutsche Bank olarak sonuçtan çok memnun olduklarını dile getirdi.
Deutsche Bank'ın varant piyasasında 30 yıldan bu yana çalıştığını ve bütün pazarlarda güçlü konuma sahip olduğunu belirten Roos, risk yönetimi konusunda da başarılı olduklarını ifade etti.
Roos, perakende yatırımcılarının artık kendilerine uygun ürünler aradıklarına işaret ederek, çeşitli ürün yelpazesine sahip olduklarını, varant pazarına yatırım yapanlara iyi bir hizmet vermeye kararlı olduklarını söyledi.
Varant pazarının son 10 yılda önem kazandığını anımsatan Roos, yarım milyon ürün bulunduğunu, yıllık cironun ise 1 trilyon dolara ulaştığını bildirdi.
İş Yatırım Genel Müdürü İlhami Koç ise sermaye piyasalarına yeni ürünler kazandırmanın önemli olduğunu belirterek, bu konuda İş Yatırım olarak öncü rol oynamak istediklerini söyledi.
Varant pazarına ilişkin bazı sorunlara işaret eden Koç, hala vergi, stopaj, BSMV ve KDV ilgili sorunlar olduğunu dile getirdi.
Yeni düzenlemeye ihtiyaç bulunduğunun altını çizen Koç, yatırımcı tabanının da bilgilendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Toplantıda verilen bilgiye göre, bir hisse senedini veya bir endeksi baştan belirlenmiş bir fiyattan ileri bir tarihte alma ya da satma hakkını veren aracı kuruluş varantları, Türk sermaye piyasasında yeni bir finansal enstrüman olarak yerini alacak. Menkul kıymetleştirilmiş opsiyonlar olan varantlar, İMKB'de piyasa yapıcılı olarak bir hisse senedi ya da borsa yatırım fonu gibi işlem görecek. Yatırımcılar, İMKB üyesi aracı kuruluşlar vasıtasıyla bu ürünlerin alım satımını yapabilecek.