İMKB şirketlerinin değeri 250 milyar dolar

Güncelleme Tarihi:

İMKB şirketlerinin değeri 250 milyar dolar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2012 12:48

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı İbrahim Turhan, bugün itibariyle hisseleri İMKB'de işlem gören şirketlerin toplam piyasa kapitalizasyonunun 250 milyar dolar civarında olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

   

Turhan, göreve geldikten sonra düzenlediği ilk basın toplantısında yaptığı konuşmada, dünya ve Türkiye ekonomisindeki gelişmeler ile İMKB'nin ekonomiye sağladığı katkıya değindi.

Türkiye'nin şimdiye kadar gerçekleştirdiği büyüme performansı dikkate alındığında, önümüzdeki dönemde büyümenin daha ılımlı seyretmesini beklemek gerektiğini ifade eden Turhan, bir ekonominin başına gelebilecek en büyük felaketin yüksek enflasyon olduğunu ve Merkez Bankası'nın enflasyonla ilgili taahhütlerini yerine getirebileceğiyle ilgili en ufak bir tereddütünün bulunmadığını vurguladı.

İMKB Başkanı Turhan, enflasyonun orta vadede yüzde 5'e yaklaşmasının sermaye piyasalarının önünü açabilecek önemli bir unsur olduğunu söyledi.
İbrahim Turhan, “Bugün itibariyle hisseleri İMKB'de işlem gören şirketlerin toplam piyasa kapitalizasyonu 250 milyar dolar civarında. Burada 2010 yılında bunun çok daha üstünde bir rakam görüyoruz. Oradaki farkın en önemli sebebi, Türk parasının değerindeki değişim” dedi.

Piyasa değeri açısından bakıldığında bu rakamın şu an itibariyle milli gelirin, satın alma gücü ile düzeltilmiş rakamlarla yaklaşık dörtte biri kadar olduğunun altını çizen Turhan, Türkiye, içinde bulunduğu ve mukayese edilebilir ülke gruplarıyla birlikte değerlendirildiğinde söz konusu oranın düşük olduğunu söyledi.

Ekonomiye 9 milyar dolar, yatırımcılara 15 milyar doların üzerinde katkı

Piyasa değerinin milli gelire oranla düşüklüğünün, aslında kendisini Türk sermaye piyasası araçlarının uluslararası platformlardaki etkisi ve etkinliğinde de gösterdiğinin söylenebileceğini ifade eden Turhan, 2010 yılından bugüne kadarki döneme bakıldığında İMKB'nin bu anlamda ekonomiye 9 milyar dolar, yatırımcılara da 15 milyar doların üzerinde katkı, fon sağladığını belirtti.

İMKB 100'ün performansının hem gelişmiş, hem gelişmekte olan ülkelerle karşılaştırıldığında aşağı yukarı her dönemde daha iyi olduğunu vurgulayan Turhan, şöyle devam etti:

“Performansın iyi olması bir yönden iyi. Ama hemen akla şu soruyu getirebilir; acaba bu Türkiye piyasalarının yüksek betasından mı kaynaklanıyor? Beta, menkul kıymetin piyasa ortalamasıyla olan ilişkisini yansıtan bir parametre. Bu, şu demek; piyasa bir birim artarken, siz bir birimden daha fazla artıyorsunuz. Ama piyasa bir birim azalırken de bir birimden daha fazla azalıyorsunuz. İşte bu anlamda İMKB 100 endeksinin hiçbir dönemde piyasanın altına düşmemiş olması olumlu, ama piyasadan çok farklı, piyasanın çok üstünde dalgalanma göstermesi de dikkat edilmesi gereken bir husustur.”

“İşlem hacminin piyasa değerine oranı ikiye yakın”

İMKB'de hisse senetleri piyasası, tahvil ve bono piyasası, yabancı menkul kıymetler ve gelişen işletmeler piyasası olmak üzere 4 temel piyasa bulunduğunu hatırlatan Turhan, “Son 2 yıl 420 milyar doların üzerinde hisse senetleri piyasamızda işlem gerçekleşti. Bu yılın ilk 4 ayındaki performansa baktığımız zaman, 124 milyar dolar gibi bir rakam görüyoruz. Tabii önümüzdeki dönem bunun daha çok artması bizim hedeflerimizden biri” diye konuştu.

İbrahim Turhan, 250 milyar dolar seviyesindeki piyasa değeri dikkate alındığında işlem hacminin piyasa değerine oranlandığında yaklaşık ikiye yakın bir rakamın görüldüğünün altını çizerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu neyi ifade ediyor? İşlem hacmi, aslında piyasanın kaldırabileceği toplam menkul kıymet miktarını yansıtan önemli bir husus. Bu kadar işlem hacmi gerçekleşiyorsa piyasada, o piyasa aslında şu kadarlık bir menkul kıymeti kaldırabilir. Bu oranla, benim bilebildiğim kadarıyla ABD'nin arkasından ikinci sırada geliyoruz. Aslında bizdeki işlem hacmi, piyasa değerine göre son derece yüksek. Dolayısıyla hem toplam milli gelire oranla, hem işlem hacmine oranla sermaye piyasalarımızın yapısına baktığımız zaman, aslında önümüzde çok büyük bir potansiyel olduğunu söylemek rahatlıkla mümkün.

Haberin Devamı

Peki bu işlem hacmine göre İMKB'yi sıralayacak olursak nasıl bir durum ortaya çıkıyor? Dünya Borsalar Federasyonu verilerine göre; İMKB, gelişmekte olan ülkeler arasında bu yılın ilk çeyreği itibariyle hisse senetleri piyasalarındaki işlem hacminde 10. sırada. Hisse senedi piyasalarındaki işlem hacmi olarak bakıldığında, gelişmekte olan ülkelerin arasındaki ilk 10'dayız. Ama ne yazık ki hisse senetlerimizin ağırlığı itibariyle, hesaplanan endekslerde aynı performansta değiliz. Aslında bizim işlem hacmimiz dünya endekslerindeki ağırlığa yeteri kadar yansımıyor. Burada bir uyumsuzluk olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla bu uyumu sağlamanın, bu potansiyeli hayata geçirmenin yolu İMKB'nin diğer borsalarla, pazar yerleriyle daha entegre şekilde çalışmasını sağlamak.”

“Yüzde 60'dan fazlası yabancıların elinde”

Borsa'nın uluslararası açıklığında hiçbir sorun olmadığını ifade eden Turhan, “Çünkü piyasada işlem gören hisse senetlerimizin yüzde 60'dan fazlası, yabancı yatırımcıların elinde. Kriz dönemi boyunca bu oranın çok fazla düşmediğini görüyorsunuz. Bu, aslında küresel yatırımcıların Türk sermaye piyasalarına olan güvenin göstergesi olarak kabul edilebilir” dedi.

İMKB Başkanı Turhan, tahvil ve bono piyasasındaki işlem hacminin son derece yüksek olduğunun altını çizerek, kesin alım-satım pazarında 2011 yıl sonu itibariyle 300 milyar dolara yaklaşıldığını, nitelikli yatırımcıya ihraç pazarında işlem gören özel kesim menkul kıymetlere bakıldığında ise 2012 yılının Nisan sonu itibariyle 128 milyon dolarlık işlem hacmi olduğunu anlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!