İMKB, Deutsche Boerse’yle ortak endeks kuruyor

Güncelleme Tarihi:

İMKB, Deutsche Boerse’yle ortak endeks kuruyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2011 00:00

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), daha fazla Alman ve Almanya’da yaşayan Türk yatırımcı çekmek amacıyla Alman Deutsche Boerse ile ortak endeks kurma çalışmalarına başladı.

Haberin Devamı

Avrupa’nın önde gelen borsalarından oluşan Deutsche Boerse ile ne tür işbirlikleri geliştirebileceklerini görmek amacıyla geçtiğimiz günlerde Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) yetkilileri ve Türk bankacılardan oluşan bir heyetle Almanya’da temaslarda bulunduklarını belirten İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, “Deutsche Boerse ile ortak endeks kurmak ve bu endekse dayalı borsa yatırım fonlarının çıkartılabilmesi için düğmeye bastık. Bizim endeksimize dayalı borsa yatırım fonları orada işlem görebilecek. Bir-birbuçuk ayda sonuç alırız” dedi.
2.5 milyar Euro
Alman ve Türk yatırımcıların emeklilik fonları aracılığı ile Türk borsasında yatırımlarının 2.5 milyar Euro yatırmlarının olduğunu kaydeden Erkan, şunları anlattı: “Bunun yüzde 10’unun Türk yatırımcılar olduğunu tahmin ediyoruz. Almanya’daki Türklere daha fazla ulaşmak istiyoruz. Yaptığımız ‘road show’ sırasında Türk yatırımcıları, ‘Alman Hans emeklilik fonları aracılığı ile Türkiye’ye sizden daha fazla yatırım yapıyor. Getirisi de daha fazla oluyor. Büyüyen Türkiye’nin fırsatlarından siz de yararlanın mesajı verdik.”
Türk yatırımcıların da Türkiye’ye yatırım konusunda hevesli olduklarını kaydeden Erkan, “Ancak Türk yatırımcılar da Almanya’da kendilerine servis verecek aracı kurumlar ya da bankalar olmamasından yakındılar. Deutsche Boerse’de işlem gören İMKB endeksine dayalı borsa yatırım fonlarının İMKB’de de izdüşümü olacak” dedi.
Bölgede işbirliği
Erkan, şunları dile getirdi: “Yunan Borsası ile bir çalışma başlatmıştık. Mısır Borsası ile olan çalışmalarımız siyasi gerginlik nedeni ile kesintiye uğradı. Birleşik Arap Emirlikleri ile olan çalışmalarımız hız kesmeden sürüyor.”

Haberin Devamı

İMKB Yunanlı yatırımcı için cazip

EKONOMİK kriz yaşanan Yunanistan’da Atina Borsası ile İMKB’nin kriz öncesinde ortak endeks uygulamasını hayata geçirdiklerini kaydeden Hüseyin Erkan, “Yunan Borsası oldukça iyi bir borsadır. Kriz nedeni ile piyasa hayli küçüldü tabi. Ama bizim ortak endeks Yunanlı yatırımcıya yaradı. İMKB ile Yunan Borsası’sının oluşturduğu ortak endekse dayalı borsa yatırım fonları aslında Yunanlı yatırımcıyı zarar etmekten kurtardı. Çünkü Yunan Borsası düşerken İMKB yükseliyor. İMKB’nin getirisi cazip oldu” dedi.

Haberin Devamı

Saraybosna Borsası’na yüzde 5 ortak oldu

İMKB’nin Kırgız ve Bakü Borsası’ndan sonra Saraybosna Borsası’na (SASE) da ortak olduğunu kaydeden Hüseyin Erkan, “SASE’nin yüzde 5’ine ortak olan İMKB’nin yanısıra Takasbank ile Merkezi Kayıt Kuruluşu da yüzde 5’er oranında hisse alarak, SASE’de pay sahibi oldular. Ortaklık teklifi SASE’den geldi. SASE, Güney Avrupa’da önemli bir aktör ve gelecek vadeden, potansiyeli olan parlak bir pazar. İnanıyorum ki bu işbirliği, SASE’nin yatırımcı profilini daha ileriye götürmesi açısından artı bir değer yaratacaktır. Bizim içten beklentimiz, bu işbirliğinin her iki Borsa için olumlu sonuçlar doğuracağı yönündedir” dedi. 2001 Eylül’ünde, 8 kurucu tarafından anonim şirket olarak kurulan ve 13 aracı kurumun faaliyet gösterdiği Saraybosna Borsası’nda, Haziran 2011 itibariyle işlem gören şirketlerin toplam piyasa değeri yaklaşık 3.9 milyar Euro civarında.

Haberin Devamı

Bonoda dünya 8’incisi olduk

HÜSEYİN Erkan, Tahvil ve Bono Piyasası’nın kuruluş yıldönümü için düzenlenen törende yaptığı konuşmada, İMKB’nin o dönemki Başkanı Yaman Törüner ve Abdullah Akyüz tarafından kurulan piyasanın bugün dünyanın en büyük 8’nci tahvil ve bono piyasası konumuna geldiğini söyledi. Erkan, tahvil ve bono piyasasının yatırımcılar ve Merkez Bankası’nın fonlama yapması nedeniyle ivmelendiğini, büyüdüğünü ve 2010 yılında işlem hacminin 2.3 trilyon dolara ulaştığını kaydetti. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!